30. november 2022

HEISMONTASJE PÅ DET NYE NASJONALMUSEET

2,440FølgereLik
967FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér

Den 11. juni 2022 åpnet Nordens største kunstmuseum i Oslo. For å få det hele til å fungere er man avhengig av velfungerende heiser!

Museet, som er sentralt plassert ved Rådhusplassen i Oslo, rommer eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design fordelt på et utstillingsareale på 14 000 m².

Foto: Ken Opprann.

«Materialene skal tåle tidens tann, slik at bygningen kan eldes med patina og verdighet», siteres arkitekten Klaus Schuwerk på nasjonalmuseets hjemmesider. Da er det godt å vite at det er dyktige heismontører fra Otis som har stått for heismontasjen.

Håvard Eriksen (Otis) monterte heiser på det nye museet. Foto: Ken Opprann.

«Vi har levert 17 heiser til det nye museet», sier heismontør Martin Aune som er en av montørene som var delaktig i monteringen av en 10 tonns vareheis. I tillegg får vi vite at det er en matheis og en skrueheis i bygget.

Den nesten tre tonn tunge heismoteren heises på plass i heissjakt i femte etasje «Back of house». Asbjørn Qvigstad (blå hjelm), Håvard Eriksen og Kristian Haakonsen (i liften) Foto: Ken Opprann.

«Tre av heisene er vareheiser hvor en tar 5-tonn og to av de tar 10 tonn», legger heismontør Håvard Eriksen til. Håvard er en av montørene som har vært lengst på byggeprosjektet. Han forteller at den ene 10 tonns vareheisen har horisontale dører med egne dørmotorer i hver etasje. Heisene med de største dørene er fem meter høye og tre meter brede, og vareheisene kan ta henholdsvis 31 og 33 personer.

Morten Steen (hvit hjelm) og Marcus Østvold monterer heis i 2. etasje utenfor Munch-rommet. Foto: Ken Opprann.

«Det har vært et veldig bra prosjekt med Statsbygg som byggherre», forteller Håvard som ikke har noe å utsette og sier at brakkeforholdene var upåklagelig da vi spør om hvordan det har vært å jobbe på prosjektet.

Asbjørn Qvigstad (blå hjelm) og Håvard Eriksen monterer overstykke i vareheisen opp til Lyshallen (Alabasthallen). Foto: Ken Opprann.

I tillegg til de to har det vært flere andre montører inne fra Otis på det store byggeprosjektene.

Foto: Ken Opprann.

Siste artikler

FORBUD MOT LYSRØR

I løpet av neste år blir det et forbud mot flere typer lysrør og sparepærer da disse inneholder svært skadelig kvikksølv. Det er en ustrakt bruk av lysrør i eldre heiser og i heissjakter.

Ukeskurs ved Heisbransjens Utdanningssenter 2023

Nå er det mulig å melde seg på ukeskurs på HBU for 2023.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

FANT ELENDIGE BOFORHOLD

Flere enn 11 000 gjestearbeidere jobber i Stockholm, og dette er utenom de som har en fast jobb i Sverige. Men hvor bor alle?
X