20. april 2024

ACER: BRØT IKKE GRUNNLOVEN

Den 7. desember falt dommen fra Borgarting lagmannsrett som konkluderer med at Stortinget ikke brøt Grunnloven da EUs tredje energipakke ble vedtatt.

Nei til EU mener avståelsen av norsk suverenitet til EUs energibyrå ACER og EØS-tilsynet ESA ble gjort i strid med Grunnloven og ikke kunne vedtas med vanlig flertall. 

«Dette er suverenitetsavståelse på et helt sentralt område for det norske samfunnet. Alt engasjementet rundt rekordhøye strømpriser viser hvor viktig energisektoren er. EU-regelverket og energibyrået ACER pålegger fri flyt av strøm som har gitt store konsekvenser for både næringsliv og husholdninger», sier Nei til EU-leder Einar Frogner.   

Frogner mener det er beklagelig at lagmannsretten ikke ga Nei til EU medhold, men dommen tas til etterretning. Nei til EU vil nå studere dommen nærmere før man tar avgjørelsen om å anke videre til Høyesterett. 

Nei til EU opplever stor støtte for søksmålet. Det er hittil samlet inn over 2,6 millioner kroner til rettsaken.    

Det var i november 2018 at Nei til EU stevnet staten. I mars 2021 fikk Nei til EU medhold i Høyesterett om at saken kan fremmes. Oslo tingrett ga i november 2021 staten medhold, en dom som Nei til EU anket til lagmannsretten.  

Nei til EU har gått til sak fordi Stortinget ikke fulgte Grunnloven § 115 om suverenitetsavståelse, som blant annet krever et kvalifisert tre fjerdedels flertall, da EUs tredje energipakke ble vedtatt i mars 2018. Organisasjonen mener suverenitetsavståelsen på energiområdet er mer enn «lite inngripende».

Hentet fra Pressemelding Nei til EU

Siste artikler

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.

VIL HA NYE HELSEKRAV INN I HEISOVERENSKOMSTEN

Under tarifforhandlingene i 2022 ble det enighet om tiltak for å begrense eksponeringen av helsefarlig kvartsstøv ved arbeid i heissjakten. Nå krever foreningen ytterligere tiltak for å stanse eksponeringen.

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.
2,499FølgereLik
1,058FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X