11. november 2024

Den nye opplysningsorganisasjonen «Hva må gjøres?» avholder lanseringsmøte torsdag 9. februar

Organisasjonen er stiftet av aktivistene John Thomas Suhr, Harald Berntsen, Jon Langdal, Janne Lisesdatter Håkonsen, Kjell Bjørgeengen og Terje Skog, og har blant annet som formål å drive studier i Karl Marx sin kritikk av den politiske økonomi, og i arbeidernes erfaringer i kampen for sine klasseinteresser.

«I kampen for dagsinteressene og kampen for en sosialistisk revolusjon, er det nødvendig for arbeiderklassen å drive studier,» kan vi lese i organisasjonens invitasjon til lanseringsmøte. Her vil organisasjonens visjoner og formål presenteres for alle interesserte. Møtet avholdes i lokalene til Oslo-Akershus Handel og Kontor på Youngstorget.

«Vi vil øke arbeiderklassens bevissthet om sin egen rolle som det verdiskapende subjekt i produksjonen,» forteller Terje Skog oss. Han er en av stifterne av organisasjonen, og også tidligere leder i HMF. Organisasjonen mener en slik bevissthet vil styrke arbeidernes kampvilje, og ikke minst vil det kunne øke forståelsen av at arbeiderklassen må skape et samfunn fri for utbytting. Terje forteller videre at «formålet vil bli fremmet gjennom studier i politisk økonomi, med spesielt vekt på det som betegnes som arbeidsverditeorien – at det kun er arbeid som skaper verdier. Samt studier i arbeiderbevegelsens historie, og ikke minst gjennom møter og seminarer hvor arbeidere imellom utveksler kamperfaring.»

Konkret og umiddelbart vil organisasjonen gjennomføre kurs i grunnleggende innføring i Marx sin kritikk av den politiske økonomi. Terje forklarer: «Det vil si en framstilling av den styrende logikken i det kapitalistiske samfunn vi lever i. Dette gjør vi gjennom fem møter.»

Neste kurs er allerede i planleggingsfasen, og vil ta for seg klasser og grupper i det borgerlige samfunn. «Videre utvikler vi kurs om staten og dens klassekarakter, og et kurs om imperialismen,» avslutter Skog. Kursene vil i tillegg til å foregå med fysisk oppmøte, også kjøres via Zoom eller lignende plattformer for grupper som holder til utenfor Oslo.

Lanseringsmøtet avholdes torsdag 9. februar klokken 19.00 i lokalene til Oslo-Akershus Handel og Kontor i Youngstorget 2B. Inngangen er inne i Folketeaterpassasjen, mot Youngstorget, rett bak fiskebutikken, på høyre side i tredje etasje.

Vel møtt!

Siste artikler

Individualismen

Som ungdom var jeg uvitende, med en tydelig høyreorientert holdning. Jeg var aldri aktivt involvert i noen politisk organisasjon, men en ting var jeg sikker på; jeg hatet sosialister!

«THE LIFT»

En heis er en svært sikker transportmåte, likevel har flere filmskapere spilt på menneskers frykt for å bli innesperret, paranoia og det paranormale. Dette med filmer som kvalifiseres mer til komiske B-filmer – enn grøssere.

STREIKEFORBUDET

Tvunget frem av Høyre og Bondepartiet ble det i 1927 vedtatt nye lover som i praksis fratok arbeidstakerne streikeretten, skjerpet straffeansvaret for deltakelse eller ved oppfordring til ulovlige streiker og kriminalisering av ethvert forsøk på å forhindre eller forulempe streikebrytere.

Yrkesskadeforsikring: Et viktig sikkerhetsnett for arbeidstakere?

Yrkesskadeforsikring er en forsikring som arbeidsgivere i Norge er lovpålagt å tegne for sine ansatte. Forsikringen dekker skader og sykdommer som oppstår som følge av arbeid eller arbeidsforhold, og skal i prinsippet gi økonomisk støtte til arbeidstakere som blir skadet eller syke på jobb. Men selv om yrkesskadeforsikringen skal være en relativt sikker beskyttelse, er det flere fallgruver vi bør være klar over for å sikre at vi får den erstatningen vi har krav på.
2,495FølgereLik
1,089FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X