23. september 2023

KONTAKTFRIE SPENNINGSTESTERE

De går også under navnet spenningsdetektorer, men jeg kaller dem spenningstestere i denne artikkelen.

Vi har lagt merke til at det benyttes spenningstestere i heisbransjen for å teste om det er spenning før man påbegynner en jobb. Intensjonene er gode, men uheldige da det ikke er en sikker løsning. Det holder med å lese produsentenes egne dokumenter som sier at apparatene ikke skal benyttes til å teste fraværet av strøm.

Jeg har lest meg opp på saken, lært meg hvordan den fungerer, funnet frem professorhatten og tenkte jeg kort skulle fortelle og demonstrerer hvordan spenningstesteren virker og ikke virker. Men her gikk det litt galt, ikke det at den fungerer som en erstatning for multimeteret når vi tenker på sikkerhet, men spenningstesteren oppførte seg ikke i det hele tatt forutsigbart.

Slik den skulle ha fungert er at den fungerer som en kondensator hvor det sitter en liten antenne som blir indusert av strømmen og krever at du er jorden i den andre enden. I hvert fall skulle det være slik i teorien.


Men jeg tok på meg et par 1000V hansker for ikke å gi den jord, men den lyste allikevel. Den lyste faktisk når jeg bare hold den med en hånd, med hanske, noe som oppleves som mystisk.


Jeg tenkte at kanskje den måtte lades ut, eller noe slikt. Ikke det at den lyste når jeg tok den bort fra strømkilden, men man leter etter forklaringer når man ikke vet bedre. Det hjalp ikke, fem minutter senere lyste den fortsatt når jeg holdt tuppen mellom fingrene med 1000V AUS hansker.

Jeg laget mange flere eksempler som forvirret mer enn å gi mening. Jeg testet den ut blant annet på sikringene på en Hydroeliteheis for å teste spenningstesteren. Som dere ser på bildet, så lot jeg spenningstesteren stå løst i F2 i sikringen, og tenkte den ikke skulle virke. Men det gjorde den, selv om jeg ikke hadde gitt den en jord. Jeg løftet den opp og satte den ned igjen – men nå virket den ikke.Ikke er jeg klokere, men det virker som den omtrent halvparten av gangene viste spenning og den andre halvdelen holdt seg avslått.

Jeg satt spenningstesteren løst i F2 i sikringen, og tenkte den ikke skulle virke. Men det gjorde den, selv om jeg ikke hadde gitt den en jord.

Så som dere sikkert skjønner, så er jeg ikke så veldig mye klokere. Vi kan bruke den flere ganger så får vi tydeligvis resultatet vi ønsker, men spenningstesteren var altfor ustabil til å brukes. Det eneste som virket som forventet var at den kun virket på vekselstrøm, og av og til når det var spenningsløst, men virket aldri når det var likestrøm i mine tester.

Spenningstesteren har sikkert situasjoner hvor den fungerer som forventet, men ikke bruk den hvis det involverer sikkerheten din. Da er det kun god planlegging og et multimeter som gjelder.

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

BRUSSEL VIL HA OMKAMP!

Etter mange politiske streiker og fanemarkeringer vant fagbevegelsen gjennom med mange av sine krav da Stortinget endelig vedtok regjeringens forslag til innstramminger i innleieregelverket.

PRAKTISK INFORMASJON OM HEISCUP 2023 I RIGA

Det nærmer seg avspark for årets Heiscup! Her er alt du trenger å vite før avreise.

PÅMELDING TIL UKESKURS VED HBU I 2024 ER NÅ TILGJENGELIG

Det er noen måneder igjen før vi tipper inn på 2024. Men senteret er godt i gang med å forberede neste år. 

NASJONAL MARKERINGSDAG TIL FORSVAR FOR FASTE ANSETTELSER

Etter mange års kamp og flere politiske streiker vant fagbevegelsen frem med sitt krav om en innstramming i adgangen til innleid arbeidskraft fom 1. juli. Nå vil EUs overvåkningsorgan ESA overprøve regjeringas innleieforbud.
2,485FølgereLik
1,028FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X