29. mars 2024

KONTAKTFRIE SPENNINGSTESTERE

De går også under navnet spenningsdetektorer, men jeg kaller dem spenningstestere i denne artikkelen.

Vi har lagt merke til at det benyttes spenningstestere i heisbransjen for å teste om det er spenning før man påbegynner en jobb. Intensjonene er gode, men uheldige da det ikke er en sikker løsning. Det holder med å lese produsentenes egne dokumenter som sier at apparatene ikke skal benyttes til å teste fraværet av strøm.

Jeg har lest meg opp på saken, lært meg hvordan den fungerer, funnet frem professorhatten og tenkte jeg kort skulle fortelle og demonstrerer hvordan spenningstesteren virker og ikke virker. Men her gikk det litt galt, ikke det at den fungerer som en erstatning for multimeteret når vi tenker på sikkerhet, men spenningstesteren oppførte seg ikke i det hele tatt forutsigbart.

Slik den skulle ha fungert er at den fungerer som en kondensator hvor det sitter en liten antenne som blir indusert av strømmen og krever at du er jorden i den andre enden. I hvert fall skulle det være slik i teorien.


Men jeg tok på meg et par 1000V hansker for ikke å gi den jord, men den lyste allikevel. Den lyste faktisk når jeg bare hold den med en hånd, med hanske, noe som oppleves som mystisk.


Jeg tenkte at kanskje den måtte lades ut, eller noe slikt. Ikke det at den lyste når jeg tok den bort fra strømkilden, men man leter etter forklaringer når man ikke vet bedre. Det hjalp ikke, fem minutter senere lyste den fortsatt når jeg holdt tuppen mellom fingrene med 1000V AUS hansker.

Jeg laget mange flere eksempler som forvirret mer enn å gi mening. Jeg testet den ut blant annet på sikringene på en Hydroeliteheis for å teste spenningstesteren. Som dere ser på bildet, så lot jeg spenningstesteren stå løst i F2 i sikringen, og tenkte den ikke skulle virke. Men det gjorde den, selv om jeg ikke hadde gitt den en jord. Jeg løftet den opp og satte den ned igjen – men nå virket den ikke.Ikke er jeg klokere, men det virker som den omtrent halvparten av gangene viste spenning og den andre halvdelen holdt seg avslått.

Jeg satt spenningstesteren løst i F2 i sikringen, og tenkte den ikke skulle virke. Men det gjorde den, selv om jeg ikke hadde gitt den en jord.

Så som dere sikkert skjønner, så er jeg ikke så veldig mye klokere. Vi kan bruke den flere ganger så får vi tydeligvis resultatet vi ønsker, men spenningstesteren var altfor ustabil til å brukes. Det eneste som virket som forventet var at den kun virket på vekselstrøm, og av og til når det var spenningsløst, men virket aldri når det var likestrøm i mine tester.

Spenningstesteren har sikkert situasjoner hvor den fungerer som forventet, men ikke bruk den hvis det involverer sikkerheten din. Da er det kun god planlegging og et multimeter som gjelder.

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X