26. mai 2024

KONFLIKT I ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS!

Fredag den 17. mars, klokka 08.00, gikk klubben i ASSA Abloy ut i konflikt etter flere år med lønnsnedslag til tross for store overskudd i selskapet.

Det er bedriften som har tvunget de ut i en dagtidsaksjon (temporeduksjon i henhold til Overenskomsten) etter at de ikke kom til enighet i lønnsoppgjøret for 2022, skriver Fellesforbundet avdeling 1.

Etter flere år med stadig dårligere kjøpekraft og betingelser, var det et reelt håp om å få et løft i fjorårets oppgjør etter flere år med store overskudd i selskapet. Slik skulle det imidlertid ikke gå, for da forhandlingene startet opp i oktober 2022, nektet arbeidsgiver klubben å forhandle på den lokale særavtalen. De hevdet at forhandlingsretten kun tilhørte satsene i lønnssystemet.

Klubben så ingen annen mulighet enn formelt å si opp særavtalen som var gjeldende, for å komme i posisjon til å kunne kreve et organisasjonsmessig møte etter Industrioverenskomstens bestemmelser. 

Særavtalen ble derfor sagt opp, det ble skrevet en uenighetsprotokoll og det ble krevd et slikt organisasjonsmessig møte. Forhandlingene kunne ikke fortsette før etter at møtet var avholdt, noe som tar tid å få avtalt tidspunkt for, men etter noen forsøk møttes Fellesforbundet og Virke den 3. mars.

Her var det enighet mellom organisasjonene om at forhandlingsretten på den lokale særavtalen tilligger de årlige lønnsforhandlingene slik klubben hevdet. Partene i bedriften ble derfor enige om å fortsette forhandlingene i håp om å komme i mål.

Etter seks dagers forhandlinger de siste par ukene, hvor det beste tilbudet fra arbeidsgiver var et lite kronetillegg, men når bedriften samtidig hevder at særavtalen ikke lenger gjelder fordi den ble sagt opp i oktober, at alle tilleggene som ligger i avtalen derfor bortfaller og de samtidig nekter å forhandle på den på nytt før lønnsoppgjøret i 2023, var tilbudet de hadde fått i realiteten en solid lønnsnedgang! 

Klubben fant seg ikke i mer motvilje og trenering av fjorårets forhandlinger og bruddet var derfor et faktum. 70 serviceteknikere og montører ansatt i Assa Abloy over hele Norge vedtok i medlemsmøtet torsdag kveld, mot 4 stemmer, å gå til temporeduksjon fra og med fredag den 17. mars. Dette innebærer at de kun skal jobbe med 45 % innsats, samtidig som lønnen reduseres tilsvarende.

Organisasjonsgraden i ASSA Abloy har vært forholdsvis høy, men det fantes en liten håndfull ansatte som ikke var medlemmer i forbundet. Etter at resultatet fra forhandlingene ble gjort kjent, har nær sagt alle sammen meldt seg inn, slik at nær 100 % av de ansatte nå er medlemmer i Fellesforbundet.

Fellesforbundet Avdeling 1 har bistått forhandlingsutvalget i klubben med praktisk hjelp og lån av møterom og fasiliteter. Her er det blitt jobbet mange lange kvelder de siste par ukene, som her når de hadde informasjonsmøte på Teams for medlemmer over hele landet og alle fikk avgi sin stemme om å gå til temporeduksjon eller ikke.

Teksten over er skrevet av Fellesforbundet avdeling 1, som ber om støtte til klubben i ASSA ABLOY Entrance Systems, i deres kamp mot en bemerkelsesverdig vanskelig arbeidsgiver! 

En kamp som skal vinnes!

Siste artikler

Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarlig steinstøv

Arbeidstilsynet vil i sommer utføre tilsyn i utsatte bransjer, hovedsakelig i bygg og anlegg, for å kontrollere om det forekommer at arbeidere blir eksponert for kvarts. Vi vet at arbeidstakere daglig blir utsatt for kvartsholdig steinstøv, som kan forårsake lungekreft, allergi og KOLS.

RESULTATET FRA URAVSTEMNINGEN ER KLART

Da uravstemningen i tariffoppgjøret på heisoverenskomsten ble avsluttet torsdag den 23. mai var det klart at et stort flertall av medlemmene godkjenner det fremforhandlede forslaget.

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X