24. april 2024

RUS OG AVHENGIGHET

En åpenhjertig Håvard Svang forteller om eget rusmisbruk. Etter at han selv ble rusfri, har han brukt store deler av fritiden til å jobbe med rusavhengige og forebyggende arbeid i egen klubb og forening.

Hvem er du?

«Håvard Svang. Montør siden 82. Har jobbet på Kone og NorHeis. Diverse verv blant annet som hovedverneombud på Kone. Fram til nylig var jeg Sikkerhetsansvarlig på Kone og nå montør igjen med ansvar for operativ sikkerhetsopplæring. Mange år i AKAN utvalget i Kone.»

Hva skyldes det at du ofte blir bedt om å snakke om rus og avhengighet?

«Jeg bruker store deler av fritiden som gruppeterapeut på Trassoppklinikken. Har gjort dette i ca. 18 år. Veien dit ble lagt gjennom eget misbruk som førte til innleggelse for rusavhengighet. Har gjennom dette arbeidet satt meg grundig in i temaet rus og avhengighet. Jeg tror derfor at det er mange i bransjen som er klar over at dette er et område jeg ønsker å øke bevisstheten rundt.»

Hva er rusavhengighet?

«Rusavhengighet er når rusbruk får konsekvenser ved arbeid, personlig forhold, økonomi og sosialt.»

Hva ønsker du å oppnå med engasjementet?

«Jeg ønsker kort og greit at alle skal ha det bra. Øke bevisstheten rundt konsekvensene og farene ved misbruk. Ta bort stigmatiseringen rundt rusmisbruk. Ingen skal være redd for å si at de har utfordringer med lovlige eller ulovlige rusmidler. Alle skal bli ivaretatt på en verdig og god måte.»

Håvard Svang. Foto: Privat.

Hva slags typer rusmisbruk møter du på i arbeidet som terapeut nå om dagen?

«Alkohol, opiater (eks: morfin, div smertestillende, heroin), benzodiazepiner (eks: vival, valium, sobril), sentralstimulerende midler (eks: amfetamin, kokain, mdma), cannabis og anabole steroider.»

Du nevner anabole steroider?

«I dagens samfunn ser jeg et økt kroppsfokus blant yngre gutter og menn. En del synes derfor at bruk av anabole steroider gjør denne veien litt kortere. Dette kan være en inngangsport til tyngre rusmidler, da steroidene skaper ubalanse med den kjemiske balansen i kroppen. Som for eksempel depresjon, manglende testosteronproduksjon og aggresjon. Jeg kan snakke om bivirkninger om bruk i timevis. Derfor er det lett å ty til andre rusmidler for å forsøke å komme i balanse igjen. Det mange ikke er klar over er hvor lang tid det tar for kroppen å komme i naturlig balanse igjen. Jeg vil anbefale nysgjerrige lesere å gå inn på nettsiden til Oslo Universitetssykehus

Dine første tanker når du hørte om bruk av ulovlige rusmidler på arrangementer i bedrift, klubb og foreningssammenheng?

«Først. Når man er på disse arrangementene så må man huske at man representerer de som står som arrangører og bedriften man er ansatt i. Men kanskje enda viktigere er at man kan være et forbilde for andre, uten å nødvendigvis være klar over det. For eksempel montører som har med seg lærlinger, tillitsvalgte, resurspersoner, ledere også videre. Men jeg er ikke overasket. Dette gjenspeiler trender og samfunnet for øvrig.»

Vi leser stadig at ungdom får et mer og mer liberalt forhold til ulovlige rusmidler, hva tenker du om det?

«I forhold til arbeidet på Trassoppklinikken ser jeg at de som søker hjelp stadig blir yngre. Spekteret av rusmidler blir stadig større, og kokain har blitt et stadig større problem de siste årene.»

Hva kan være konsekvenser på kort og lang sikt ved bruk av rusmidler?

«Det kan føre til store fysiske og psykiske plager av varierende grad. Spesielt siden mye narkotika kan inneholde stoffer som brukerne overhodet ikke har oversikt over. Ref diverse artikler om tragiske utfall som følge av rusmisbruk den siste tiden.»

Hvem kan man kontakte hvis man opplever at man selv eller kolleger begynner å slite og trenger hjelp og informasjon?

«AKAN, rusopplysningen.no, Trassopp, eventuelt tillitsvalgte. Jeg er også tilgjengelig, og bistår gjerne klubber, tillitsvalgte, bedrifter eller enkeltpersoner ved behov.»

Hvordan kan klubb og forening sette dette på dagsorden?

«Ikke vær redd for å ha dette som tema på årsmøter, klubbmøter, bedriftssamlinger eller rundt lunsjbordet. Terskelen for å snakke om psykiske plager og rus burde senkes til null!.»

«Vi har hatt mange saker av meget alvorlig karakter hvor de fleste har gått meget bra. Det er jeg takknemlig for å ha deltatt i», sier Håvard avslutningsvis.

Bård Navrud
Bård Navrud
Navrud er styremedlem i HMF.

Siste artikler

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X