25. april 2024

VIL FLAGGE UT VINTAPPING TIL DANMARK

Den 10. mai deltok foreningen på en markering til støtte for Vin- og Brennevinarbeidernes fellesklubb på Gjelleråsen rett utenfor Oslo.

Årsaken er at konsernstyret har bestem at tapping av vin skal flyttes til Danmark, mens Arcus sitt anlegg på Gjelleråsen skal konsentrere seg om produksjon av brennevin. I den anledning ba Vin- og Brennevinarbeidernes fellesklubb (Vectura og Arcus) fagforeningskamerater møte opp med faner og si ifra til konsernledelsen at vi slår ring om lønnsomme norske arbeidsplasser, og 100 år med tradisjon og kompetanse i vin- og brennevinproduksjon.

Dersom planene består vil konsekvensen være at rundt 40 ansatte vil måtte slutte. I dag produseres og tappes det omkring 19 millioner liter på Arcus. Den planlagte utflyttingen vil redusere produksjon og tapping til åtte millioner liter, hovedsakelig akevitt og bitter, med bare 23 NNN-arbeidere igjen ved anlegget (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund). 

Tilbake i 2021 fusjonerte Arcus med finske Altia og utgjorde konsernet Anora. I 2022 kjøpte selskapet opp danske Globus Wine som nå skal ta over tapping av vin. Mangemilliardær Stein Erik Hagen er en av de største eierne i Anora.

Klubben føler seg nå ført bak lyset da budskapet under fusjonen var tydelig på at Arcus og Altia skulle fortsette som likeverdige partnere.

«Desverre har vi ingen kampmidler å møte dette med. Norsk lovgivning tillater jo ikke arbeidskamp og streik i slike situasjoner. Det er bare en streikemodell, der det er alt eller ingenting. I denne situasjonen står arbeidsgiverne igjen med alle rettigheter», sier Erik Hagen, tidligere klubbledere under fusjonen, til NNN Arbeideren.

Fagforeningskamerater møte opp med faner for å si ifra til konsernledelsen at vi slår ring om lønnsomme norske arbeidsplasser, og 100 år med tradisjon og kompetanse i vin- og brennevinproduksjon.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X