21. mai 2024

HEISCUP 2023

Årets Heiscup i september er ikke langt unna, og i år reiser vi til hovedstaden i den baltiske perlen Latvia. Riga er en by med et rikt uteliv, relativt lave priser og god stemning.

Riga er hovedstaden i Latvia, et relativt flatt land med mye skog. Heldigvis skal vi ikke spille fotball i skogen, for Riga er, som andre Europeiske storbyer, en moderne og pulserende by. Byen kan smykke seg med tittelen «Baltikums største by», hvor mer enn en tredel av landets innbyggere har bosatt seg. Tall fra 2021 påstår at det bor så mange som 665.222 innbyggere i Riga – altså noe mindre enn vår egen Tigerstad. Praten går mest i latvisk og russisk, men man kommer langt med god gammeldags engelsk også. 

Riga er kjent for å være en sjarmerende storby, og særlig gamlebyen er populær, med mye arkitektur i jugendstil. Det betyr ikke at byen ikke har alle de moderne og urbane gledene vi forventer av enhver storby som god offentlig transport, shoppinggater og et pulserende natteliv. Mange nordmenn reiser til Riga i forbindelse med en langhelg, og skal vi tro ekspertene er dét akkurat passe med tid til å oppleve alt Riga har å by på. Byens offentlige transport fungerer godt med både busser og trikker som tar deg dit du vil. Det er også en by som fint kan oppleves til fots. 

Gamlebyen i Riga er et must! Og for øvrig også ganske vanskelig å gå glipp av. Bydelen ble i 1997 oppført på Unescos verdensarvliste. Her finner du trange middelaldergater, smug (eller smau som de sier i Bergen) med hjørnekafeer, gamle bygninger og små nisjebutikker. De aller fleste av byens hovedattraksjoner finner du nettopp her i gamlebyen. 

Ankomst

Flyet ditt fra Oslo, som for øvrig bare tar halvannen time, lander på Riga internasjonale flyplass (RIX), og transport inn til sentrum går lekende lett. Du har flere muligheter, men buss nummer 22 ser ut til å være det aller enkleste. Bussen går ofte, tar cirka 40 minutter, og koster deg to euro. Bussen stopper på sentralstasjonen i sentrum, og derfra er det 1000 meter å gå til hotellet.

I tillegg finnes det naturligvis taxi-muligheter, som tar deg direkte til hotellet på cirka 20 minutter.

Hotell og bane

Vi har hotellavtale med Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel, som ligger i gåavstand fra gamlebyen, og generelt midt i pæra av Riga. Dere står selvsagt fritt til å velge andre steder å bo, dersom det er ønskelig, men vi oppfordrer alle til å bo på dette hotellet eller i nærheten. Det er også på dette hotellet årets bankett kommer til å foregå. Du booker med våre rabaterte priser via lenken helt øverst på hjemmesiden vår. Førstemann til mølla-prinsippet er iverksatt, så her er det bare å komme seg inn å booke så snart du kan!

Selve fotballcupen spilles på en bane som ligger omtrent et kvarter med buss unna hotellet. Her er ikke alle detaljene spikret ennå, så følg med på heis.no og i innboksen din for mer informasjon senere.

Mat og drikke

Det er dyrere å være norsk turist i 2023 enn for noen år siden, men en tur til Riga kommer likevel ikke til å ruinere deg. En halvliter pils får du for mellom 30 og 40 kroner, og et glass vin får du til rundt 40 kroner. Riktignok må du belage deg på å benytte den europeiske valutaen euro, da det er dette de bruker i Latvia. Užavas og Valmiermuižas er to av de mest kjente ølmerkene fra Latvia, og ifølge reisebloggere på internett er dette noe av det beste de har smakt. I tillegg hører vi mye fint om Black Mojito, som visstnok er en særegen latvisk drink, blandet med Riga Black Balsam – en lokal likør fra Riga. 

Og ikke bare drikker du relativt billig i Riga, du spiser også godt til en fornuftig pris. Latvias kulinariske tradisjoner strekker seg tilbake til middelalderen, og denne middelalderske bondematen finner du på flere restauranter i byen – dog ofte med en moderne tvist.

Mer informasjon om alt det praktiske rundt gjennomføringen av årets største begivenhet kommer fortløpende på heis.no, og som nyhetsbrev i innboksen din.

Vi ses i Riga!

Erik Eikedalen
Erik Eikedalen
Eikedalen er organisasjonssekretær i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.

TARIFFORHANDLINGENE DAG FOR DAG

Mandag 6. mai til onsdag 8. mai er satt av til tarifforhandlinger på Overenskomsten for heisfaget.

TARIFFORHANDLINGENE STARTER I DAG

Det var et forventningsfullt og optimistisk forhandlingsutvalg som i dag stilte til forhandlinger i Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X