27. april 2024

MINDRE INNLEIE ETTER LOVENDRING

En ny rapport fra De Facto som kartlegger situasjonen på byggeplasser i Oslo og Akershus etter at forbudet trådte i kraft, viser en nedgang i bruken av innleie hvor flere er blitt tilbudt faste ansettelser.

I motsetning til de tidligere rapportene vitner årets rapport om en i hovedsak veldig positiv utvikling. Der tidligere rapporter har dokumentert mellom 17 og 38 prosent innleie fra bemanningsforetak, og innleie i elektrobransjen helt oppe i 44 prosent, er dette nå blitt reine unntakstilfeller. 

«Det er nesten ikke folk fra bemanningsbransjen å se på byggeplassene», konkluderer organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen i Elektromontørenes fagforening (EMF) etter sin kartlegging av tolv byggeplasser i Follo og to i Oslo», skriver Bygningsarbeidernes fagforening.

I den nye kartleggingen av 39 byggeplasser i Oslo-området vises det til at en rekke entreprenører og bedrifter i byggenæringen har hentet håndverkere fra bemanningsbransjen og tilbudt dem fast ansettelse etter 1. juli i år. Dette gjelder foruten Hent og Skanska blant annet NCC, Veidekke og JM. Hovedinntrykket er at byggelederne nå er fullt klar over forbudet mot bruk av bemanningsforetak, og at dette nå blir respektert. 

Ifølge rapporten gir mange byggeledere uttrykk for at de er positive til at bemanningsbransjen nå er borte. Det har vært registrert svært få klager på forbudet blant byggelederne.

Skulle du likevel komme over tilfeller hvor du mistenker ulovlig innleie, så ikke nøl med å ta kontakt med foreningen som vil sende varselet videre til den respektive fagforening.

DeFacto’s rapport «Ute på byggeplass, på vei inn i en ny tid» er skrevet av Idar Helle og publisert i oktober 2023 med støtte fra Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, Tømrer- og byggfagforeningen i Oslo, Elektromontørenes fagforening i Oslo og Heismontørenes fagforening.

Last ned rapporten her!

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X