15. juli 2024

MINDRE INNLEIE ETTER LOVENDRING

En ny rapport fra De Facto som kartlegger situasjonen på byggeplasser i Oslo og Akershus etter at forbudet trådte i kraft, viser en nedgang i bruken av innleie hvor flere er blitt tilbudt faste ansettelser.

I motsetning til de tidligere rapportene vitner årets rapport om en i hovedsak veldig positiv utvikling. Der tidligere rapporter har dokumentert mellom 17 og 38 prosent innleie fra bemanningsforetak, og innleie i elektrobransjen helt oppe i 44 prosent, er dette nå blitt reine unntakstilfeller. 

«Det er nesten ikke folk fra bemanningsbransjen å se på byggeplassene», konkluderer organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen i Elektromontørenes fagforening (EMF) etter sin kartlegging av tolv byggeplasser i Follo og to i Oslo», skriver Bygningsarbeidernes fagforening.

I den nye kartleggingen av 39 byggeplasser i Oslo-området vises det til at en rekke entreprenører og bedrifter i byggenæringen har hentet håndverkere fra bemanningsbransjen og tilbudt dem fast ansettelse etter 1. juli i år. Dette gjelder foruten Hent og Skanska blant annet NCC, Veidekke og JM. Hovedinntrykket er at byggelederne nå er fullt klar over forbudet mot bruk av bemanningsforetak, og at dette nå blir respektert. 

Ifølge rapporten gir mange byggeledere uttrykk for at de er positive til at bemanningsbransjen nå er borte. Det har vært registrert svært få klager på forbudet blant byggelederne.

Skulle du likevel komme over tilfeller hvor du mistenker ulovlig innleie, så ikke nøl med å ta kontakt med foreningen som vil sende varselet videre til den respektive fagforening.

DeFacto’s rapport «Ute på byggeplass, på vei inn i en ny tid» er skrevet av Idar Helle og publisert i oktober 2023 med støtte fra Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, Tømrer- og byggfagforeningen i Oslo, Elektromontørenes fagforening i Oslo og Heismontørenes fagforening.

Last ned rapporten her!

Siste artikler

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.

HEISMONTØRENE VISER SIN STØTTE TIL DE STREIKENDE PÅ IKT OVERENSKOMSTEN

I over en uke har IKT-arbeiderene organisert i EL og IT Forbundet streiket for en anstendig lønn og heving av minstelønna som i dag starter på 358. 000 kroner.

#Heiscup2024: Velkommen til Barcelona

August er ikke langt unna; her er alt du trenger å vite om årets Heiscup.
2,498FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X