29. april 2024

DET BRUTALE ANGREPET PÅ GAZA MÅ OPPHØRE

Mer enn 14.000 Palestinere har mistet livet som følge av Israels brutale angrep – over halvparten av dem er barn. HMF oppfordrer regjeringen til å bruke alle mulige diplomatiske og politiske kanaler for å presse fram våpenhvile og reelle fredsforhandlinger. Les hele uttalelsen fra styre i Heismontørens fagforening nedenfor.

«Konflikten mellom Israel og Palestina har eskalert voldsomt siden Hamas’ terrorangrep 7. oktober i år. Israel har utført bakkeinvasjon av Gaza, og stoppet all innførsel av vann, forsyninger, medisinsk utstyr og drivstoff. I tillegg har Israel bombet Gaza på en uke mer enn USA bombet Afghanistan på ett år. Nesten ingen kommer seg ut av Gaza, og det finnes ingen trygge steder for Palestinerne. Israels angrep på Gaza har ført til enorme humanitære konsekvenser, og samtidig er det stor risiko for at dette kan utvikle seg til en storkonflikt i hele Midtøsten. 

Israel krever sin rett til å forsvare seg. Alle som blir angrepet har denne retten, men samtidig kreves det at Folkeretten overholdes – med sine krav til proporsjonalitet, beskyttelse av sivile, forbud mot kollektiv avstraffelse og tvangsforflytning. Heismontørenes Fagforening fordømmer Israels kollektive avstraffelse av palestinerne, utsulting og tvangsflytting av sivilbefolkning på Gazastripen. En allerede eksisterende humanitær krise går over til å bli en humanitær katastrofe. Den palestinske sivilbefolkningen kan ikke straffes for Hamas sine handlinger.

Konflikten kan ikke løses med vold. Palestinernes rettigheter og Israels behandling av dem har blitt kraftig forverret de siste årene. Okkupasjonen og blokaden må avsluttes. Palestinernes rettigheter må adresseres, samtidig som israelernes sikkerhet sikres. Dialog og kontakt må etableres mellom partene. Denne konflikten løses kun gjennom forhandlinger som adresserer de grunnleggende årsakene til konflikten: okkupasjon, blokade, forskjellsbehandling og manglende respekt for hverandres rettigheter.

Flere må be begge parter besinne seg, opprette humanitære korridorer for å redde liv og få fram nødhjelp til sivilbefolkningen. Det er bra at regjeringen har vært tydelig på at humanitær hjelp til Palestinerne må opprettholdes, at krigens Folkerett må respekteres og at det er viktig å holde dialog med alle parter. Norge må fortsatt jobbe for at Folkeretten følges og at det internasjonale samfunn fordømmer handlinger som rammer sivile på begge sider i konflikten. De ansvarlige for krigsforbrytelser må holdes ansvarlig.

HMF oppfordrer regjeringen til å bruke alle mulige diplomatiske og politiske kanaler for å presse fram våpenhvile og reelle fredsforhandlinger. Samtidig krever vi at blokaden oppheves, okkupasjonen avsluttes og at palestinernes rettigheter respekteres. Israels behandling av Palestinere både i Gaza og på Vestbredden er intet annet enn et apartheidsystem. 

Det er kun med gjensidig respekt, dialogvilje og likebehandling av palestinerne og israelerne at denne konflikten kan løses.

Når dette føres i pennen har over 14.000 Palestinere mistet livet som følge av Israels brutale angrep – over halvparten av dem barn. Palestina må anerkjennes som egen stat, og Israels brutale angrep på Gaza må opphøre umiddelbart!»

Uttalelsen er vedtatt på styremøte i Heismontørenes Fagforening den 30. november 2023.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X