30. april 2024

ROBOTENE INNTAR OLJEBYEN

I sentrum av Stavanger ruver nå et høyhus med 17 etasjer over oljebyen. Med sine 83 meter er K8 Stavangers høyeste bygg. Selv om det mangler noen meter før det hadde vært på høyde med Oslo Plaza, så sies det at dette skal bli landets beste bygg målt etter bruk av smartteknologi og energi.

Når bygget står ferdig neste år skal det blant annet bestå av kontorer, en kirke, restauranter og selvfølgelig en skybar på byens tak. Helt i takt med det grønne skifte skal det være mulig å optimalisere energiforbruket med blant annet solceller og energibrønner i grunnen, og et felles operativsystem skal gi leietakerne smarte og fremtidsrettede løsninger.

Men det som er relevant å spørre om for en heismontør er hvem som skal levere heisene.

Med sine 83 meter er K8 Stavangers høyeste bygg. Foto: Lars Erik Goa.

«Her skal det leveres til sammen sju Schindler 5500 heiser», forteller Lars-Erik Goa som er heismontør i Schindlers avdeling i Stavanger. Fem av heisene har 20 stopp medberegnet tre kjelleretasjer. Disse fem heisene som går i gruppe, har en hastighet på 2,5 m/s og skal betjenes med Schindlers destinasjonssystem Port. De to andre heisene går i den nedre bygningskonstruksjonen med henholdsvis fem og seks stopp.

En erfaren heismontør ville tenke at her blir det mye boring tatt i betraktning at sjaktene er av betong. Det hadde det kanskje blitt hvis ikke Lars-Erik og kollegaen hadde fått hjelp av Schindlers robotinstallasjonssystem. Schindler R.I.S.E. er en robot utviklet av Schindler for å utføre første installasjonstrinn av heismontasjen autonomt i høyhus, og som nå for første gang er på oppdrag i Norge.

Den autonome roboten Schindler R.I.S.E fungerer døgnet rundt til alle ankerbolter er montert. Foto: Henrik Smerud.

«Vårt Schindler R.I.S.E-system kan ferdigstilles på et gulv – boring og montasje av ankerboltene som kreves for etasjedører, skillebjelker og veggbraketter – mye raskere enn konvensjonelle montasjemetoder. Et kamera er montert på plattformen for å tillate ekstern visning, men systemet fungerer uavhengig; ingen operatør er nødvendig. Når det er installert i heissjakten, fungerer den autonome Schindler R.I.S.E døgnet rundt til alle ankerbolter er montert. For kvalitetskontroll og støtte forblir en Schindler R.I.S.E-operatør på stedet så lenge montasjen varer», skriver det sveitsiske heiskonsernet selv på sine nettsider.

Med installasjonsroboten er montørene fritatt for de fysisk krevende, repeterende og tidkrevende oppgavene med å bore og sette ankerbolter.

Foto: Lars Erik Goa.

Lars-Erik kan bekrefte at dette var svært tidsbesparende i en så høy sjakt uten ankerskinner. Dessuten sparte det kroppen for de helsemessige påkjenningene dette manuelle arbeidet har for muskel og skjellet med tanke på vibrasjoner, og ikke minst ble innånding av helsefarlig kvartstøv som finnes i betong minimalisert.

Siden dette innebar en ny montasjemetode, ble det hele tett fulgt opp av Henrik Smerud som er hovedverneombud i Schindler.

Schindler R.I.S.E. i aksjon et annet sted i verden.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X