1. mars 2024

NÅR ER DET FOR KALDT TIL Å ARBEIDE?

Med nye kulderekorder kan det bli svært kaldt i heissjakta - særlig ved nymontasje på en byggeplass. Blir det for kaldt skal arbeidet avbrytes, men du har ikke uten videre rett til å reise hjem.

Landets laveste temperatur ble fredag morgen målt nord i Gudbrandsdalen med -41,1 °C og i Kautokeino skal de torsdag ha målt 43,5 °C. I hovedstaden ble det i dag kl 13.00 målt -17 °C, men som føltes som -23 °C i effektive kuldegrader. Dette fordi opplevelsen av kulde er avhengig av både temperatur, vind og fuktighet. 

Avbryte arbeidet

Arbeidsmiljøloven gir ingen nedre eller øvre temperaturgrenser. Men i følge Overenskomsten for heisfaget skal arbeidet avbrytes dersom temperaturer er lavere enn minus 20°C.

Men det er verdt å merke seg at verneombudet likevel kan avbryte arbeidet ved høyere temperaturer dersom det menes at dette innebærer umiddelbar risiko for sikkerhet og helse. Dette i henhold til Arbeidsmiljøloven § 6-3 som omfatter verneombudets rett til å stanse farlig arbeid. Rådfør deg derfor med ditt verneombud.

Det er viktig å ta høyde for at komponentene i heisstyringen er avhengig av at temperaturen er høyrere enn +5 °C, dersom man ha kommet så langt i montasjen. Lavere temperaturer er derfor i seg selv en risiko.

Bekledning og tildekning

Videre står det i Overenskomsten for heisfaget at dersom normalt varmt tøy ikke gir tilstrekkelig vern mot kulden, må arbeidsgiveren stille nødvendig ekstra bekledning til disposisjon. Andre tiltak kan være tildekning og tilføring av varme. 

Les hva Arbeidstilsynet skriver om arbeid i kalde og varme omgivelser her!

Siste artikler

HVA SKJER: POLITISK STREIK 14. MARS

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

HEISENE I VERDENS HØYESTE BYGG SKAL MODERNISERES

Med sine 828 meter er Burj Khalifa i Dubai, som sto ferdig i 2010, fortsatt verdens høyeste bygg. Nå skal heisene moderniseres.

OTIS SKAL MODERNISERE HEISENE I EIFFELTÅRNET

Heiser sørger for at besøkende til det 330 meter høye ikoniske tårnet i den franske hovedstaden skal slippe å ta beina fatt opp de 1665 trappetrinnene til toppen.
2,498FølgereLik
1,057FølgereFølg
41AbonnenterAbonnér
X