25. oktober 2024

NÅR ER DET FOR KALDT TIL Å ARBEIDE?

Med nye kulderekorder kan det bli svært kaldt i heissjakta - særlig ved nymontasje på en byggeplass. Blir det for kaldt skal arbeidet avbrytes, men du har ikke uten videre rett til å reise hjem.

Landets laveste temperatur ble fredag morgen målt nord i Gudbrandsdalen med -41,1 °C og i Kautokeino skal de torsdag ha målt 43,5 °C. I hovedstaden ble det i dag kl 13.00 målt -17 °C, men som føltes som -23 °C i effektive kuldegrader. Dette fordi opplevelsen av kulde er avhengig av både temperatur, vind og fuktighet. 

Avbryte arbeidet

Arbeidsmiljøloven gir ingen nedre eller øvre temperaturgrenser. Men i følge Overenskomsten for heisfaget skal arbeidet avbrytes dersom temperaturer er lavere enn minus 20°C.

Men det er verdt å merke seg at verneombudet likevel kan avbryte arbeidet ved høyere temperaturer dersom det menes at dette innebærer umiddelbar risiko for sikkerhet og helse. Dette i henhold til Arbeidsmiljøloven § 6-3 som omfatter verneombudets rett til å stanse farlig arbeid. Rådfør deg derfor med ditt verneombud.

Det er viktig å ta høyde for at komponentene i heisstyringen er avhengig av at temperaturen er høyrere enn +5 °C, dersom man ha kommet så langt i montasjen. Lavere temperaturer er derfor i seg selv en risiko.

Bekledning og tildekning

Videre står det i Overenskomsten for heisfaget at dersom normalt varmt tøy ikke gir tilstrekkelig vern mot kulden, må arbeidsgiveren stille nødvendig ekstra bekledning til disposisjon. Andre tiltak kan være tildekning og tilføring av varme. 

Les hva Arbeidstilsynet skriver om arbeid i kalde og varme omgivelser her!

Siste artikler

STREIKEFORBUDET

Tvunget frem av Høyre og Bondepartiet ble det i 1927 vedtatt nye lover som i praksis fratok arbeidstakerne streikeretten, skjerpet straffeansvaret for deltakelse eller ved oppfordring til ulovlige streiker og kriminalisering av ethvert forsøk på å forhindre eller forulempe streikebrytere.

Yrkesskadeforsikring: Et viktig sikkerhetsnett for arbeidstakere?

Yrkesskadeforsikring er en forsikring som arbeidsgivere i Norge er lovpålagt å tegne for sine ansatte. Forsikringen dekker skader og sykdommer som oppstår som følge av arbeid eller arbeidsforhold, og skal i prinsippet gi økonomisk støtte til arbeidstakere som blir skadet eller syke på jobb. Men selv om yrkesskadeforsikringen skal være en relativt sikker beskyttelse, er det flere fallgruver vi bør være klar over for å sikre at vi får den erstatningen vi har krav på.

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.
2,497FølgereLik
1,089FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X