13. juli 2024

NÅR ER DET FOR KALDT TIL Å ARBEIDE?

Med nye kulderekorder kan det bli svært kaldt i heissjakta - særlig ved nymontasje på en byggeplass. Blir det for kaldt skal arbeidet avbrytes, men du har ikke uten videre rett til å reise hjem.

Landets laveste temperatur ble fredag morgen målt nord i Gudbrandsdalen med -41,1 °C og i Kautokeino skal de torsdag ha målt 43,5 °C. I hovedstaden ble det i dag kl 13.00 målt -17 °C, men som føltes som -23 °C i effektive kuldegrader. Dette fordi opplevelsen av kulde er avhengig av både temperatur, vind og fuktighet. 

Avbryte arbeidet

Arbeidsmiljøloven gir ingen nedre eller øvre temperaturgrenser. Men i følge Overenskomsten for heisfaget skal arbeidet avbrytes dersom temperaturer er lavere enn minus 20°C.

Men det er verdt å merke seg at verneombudet likevel kan avbryte arbeidet ved høyere temperaturer dersom det menes at dette innebærer umiddelbar risiko for sikkerhet og helse. Dette i henhold til Arbeidsmiljøloven § 6-3 som omfatter verneombudets rett til å stanse farlig arbeid. Rådfør deg derfor med ditt verneombud.

Det er viktig å ta høyde for at komponentene i heisstyringen er avhengig av at temperaturen er høyrere enn +5 °C, dersom man ha kommet så langt i montasjen. Lavere temperaturer er derfor i seg selv en risiko.

Bekledning og tildekning

Videre står det i Overenskomsten for heisfaget at dersom normalt varmt tøy ikke gir tilstrekkelig vern mot kulden, må arbeidsgiveren stille nødvendig ekstra bekledning til disposisjon. Andre tiltak kan være tildekning og tilføring av varme. 

Les hva Arbeidstilsynet skriver om arbeid i kalde og varme omgivelser her!

Siste artikler

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.

HEISMONTØRENE VISER SIN STØTTE TIL DE STREIKENDE PÅ IKT OVERENSKOMSTEN

I over en uke har IKT-arbeiderene organisert i EL og IT Forbundet streiket for en anstendig lønn og heving av minstelønna som i dag starter på 358. 000 kroner.

#Heiscup2024: Velkommen til Barcelona

August er ikke langt unna; her er alt du trenger å vite om årets Heiscup.
2,498FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X