28. april 2024

OTIS SKAL MODERNISERE HEISENE I EIFFELTÅRNET

Heiser sørger for at besøkende til det 330 meter høye ikoniske tårnet i den franske hovedstaden skal slippe å ta beina fatt opp de 1665 trappetrinnene til toppen.

Før åpningen av Eiffeltårnet i 1889 fikk ingeniørene i Otis oppgaven med å konstruere heisene til den nordlige og den sørlige pilaren for å frakte de besøkende til tårnets andre nivå. Dette uten at tårnets ikoniske silhuett ble ødelagt, skriver Otis på sine nettsider.

Dette skal ha vært ganske enkelt da pilarene var brede og rette. Utfordringen var å installere heiser til det andre nivået, på grunn av den skarpe kurvaturen. Her designet Otis sine ingeniører to store hydrauliske kabelheiser som gikk på skinner. 

På 80-tallet fikk Otis igjen det utfordrende oppdraget med å utforme heisen i tårnet hvor de måtte ta hensyn til tårnets helning og en vindstyrke på mer enn 25 m/s. Løsningen ble to Duolift-heiser med verdens lengste utendørsspenn i heiser på 160 meter. Hver heis består av to heisstoler som fungerer som motvekt til hverandre. Når den ene vognen går opp, kommer den andre ned.

Otis moderniserte Duolift-heisene i 2001. Nå har Otis igjen fått oppdraget med å modernisere heisene som har transportert besøkende i nesten 130 år, skriver Elevatorworld.

Foto: Pixabay

Det er i dag totalt ni heiser levert av Otis som er i drift i Eiffeltårnet. Dette innebærer to duplex-heiser, en privat heis for kunder til Jules Verne restauranten, en matheis, en plattformheis tilpasset rullestolbrukere og fire vareheiser.

Eiffeltårnet ble bygget mellom 1887 og 1889 og stod ferdig til Verdensutstillingen i 1889 som en hyllest til hundreårsdagen for den franske revolusjonen. 300 arbeidere klinket sammen 18 038 stykker av smijern ved bruk av 1 050 846 nagler. I alt ble det brukt ca. 7 000 tonn smijern. Totalvekten er 9 000 tonn. Eiffeltårnet er oppkalt etter sin konstruktør, ingeniøren Alexandre Gustave Eiffel. Eiffeltårnet hadde opprinnelig kun tillatelse til å stå i 20 år, men da tårnet viste seg å være verdifullt for telekommunikasjon, ble det stående. Eiffeltårnet var verdens høyeste byggverk frem til 1930, da det ble overgått av den 319 meter høye Chrysler-bygningen i New York. Kilde: Wikipedia.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X