17. april 2024

PENSJONSFORLIK ENDRER IKKE BEHOVET FOR POLITISK STREIK 

Til tross for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå har fått med seg Høyre, SV, KrF, Venstre og MDG på et pensjonsforliket som går på å øke pensjonsalderen – så står den planlagte politiske streiken den 14. mars fortsatt ved.

«Dette endrer ingenting. LO ledelsen, AP og SV må få tydelig beskjed om at dette finner vi oss ikke i. Vi er skuffa og sinte, og det skal vi vise torsdag 14.mars», sier Trine Hardy, leder av EL og IT Oslo og Akershus.

Det var i desember i fjor at regjeringen la frem en Stortingsmelding hvor de foreslo å øke pensjonsalderen tilsvarende økt levealder. Noe som tilsvarer omtrent ett år økning per tiende år. Dette innebære at dagens 30-åringer risikerer og måtte stå i jobb til de er over 70 år.

I pensjonsforliket har det blitt tatt med en «sliterordning» i folketrygden for de som ikke klarer å stå i arbeid så lenge som pensjonssystemet legger opp til. Ordningen skal etableres etter modell av sliterordningen i privat AFP og ha en årlig ytelse på 0,25 G for dem som går av fem år før normert pensjonsalder og trappes gradvis ned ved høyere avgangsalder.

Leder av Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag, Eystein Garberg, sier i en uttalelse til avisa Klassekampen at han er skuffet og at SV har fått for lite for å bli med på forliket. Han mener dette kan svekke den helhetlige kampen mot pensjonssystemet.

Markus Hansen, leder av Heismontørens Fagforening, står fast på vedtaket om å tilslutte seg den politiske streiken og sier at det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen.

«Denne markeringen er viktigere enn noensinne», avslutter Markus.

Markus Hansen. Her fra en markering til støtte for Ramunas Gudas i 2018. Foto: Christian Olstad.

Siste artikler

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.

FEM OMKOM I ULYKKE MED BYGGEPLASSHEIS

Mandag den 11. desember omkom fem bygningsarbeidere da en byggeplassheis raste ned 20 meter på en byggeplass nord for Stockholm.

DE FLESTE ULYKKER MED RULLETRAPP SKYLDES FEIL BRUK

De aller fleste ulykkene med rulletrapper i Singapore i løpet av fjorårets ti første måneder, skjedde fordi folk ikke brukte dem riktig. Noe som kan være gjenkjennbart med norske forhold.

HEISMONTØR KLEMT I HJEL I SJAKTEN

Rett etter klokken tolv fredag den 29. desember ble politi, redningstjeneste og ambulanse varslet om en arbeidsulykke i en heissjakt syd i Stockholm.
2,499FølgereLik
1,060FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X