22. juni 2024

HEISMONTØR KLEMT I HJEL I SJAKTEN

Rett etter klokken tolv fredag den 29. desember ble politi, redningstjeneste og ambulanse varslet om en arbeidsulykke i en heissjakt syd i Stockholm.

Denne artikkel sto første gang på trykk i bladet Heismontøren nr. 1 i 2024.

Ifølge svenske medier var det en heismontør som hadde blitt fastklemt i forbindelse med reparasjonsarbeid på en heis i en boligblokk.

Den hardt skadde mannen i femtiårene som befant seg på heistaket, ble evakuert og fraktet med ambulanse til sykehuset. Men livet stod ikke til å redde, og dagen etter ulykken døde han av skadene som han pådro seg i ulykken, skriver Aftonbladet.

Siden dødsulykken er under etterforskning av politiet som et mulig arbeidsmiljøbrudd, foreligger ikke det hele hendelsesforløpet. Men redaksjonen har fått kjennskap til at ulykkes heisen er en vare- og personheis fra 1992, som i nyere tid er blitt modernisert og hvor sjakten er blitt forlenget med ytterligere en etasje. I denne forbindelse skal det ha blitt montert en sikkerhetsinnretning for å ivareta redningsrommet i henhold til SS EN 81-21. 

En kilde forteller at den forulykkede på ulykkestidspunktet skal ha befunnet seg på heistaket for å lokalisere en ulyd som oppstod når heisen kom til øverste stopp. En sikkerhetskontroll som nylig ble gjennomført viste at det ikke skal ha vært noen feil eller mangler ved heisen.

For å få en verifisert kjennskap til hele hendelsesforløpet, må vi vente til den offisielle granskningsrapporten foreligger. 

La denne ulykke være en tankevekker og nok en påminnelse om hvor farlig arbeidet i sjakten kan være. Våre tanker går til de pårørende og kollegaer av den omkomne heismontøren.

Siste artikler

TARIFFOPPGJØRET – LO-LEDELSEN FORNEKTER SEG IKKE

En fagbevegelse uten streikerett - eller som ikke våger å ta rettigheten i egne hender dersom den formelt er fraværende, er ingen ordentlig fagbevegelse.

KARTLEGGER EKSPONERINGEN AV BYGGSTØV VED RENOVERING AV BYGG

Det er ikke kun på nye byggeprosjekter hvor bygningsarbeidere kan bli eksponert for byggstøv. I et pågående forskningsprosjekt skal Statens arbeidsmiljøinstitutt karakterisere støvet som dannes gjennom renovering av eksiterende bygg.

VIL BEDRE SIKKERHETEN PÅ ELDRE HEISER I SPANIA MED EN NY LOVGIVNING

Spanske myndigheter innfører en ny lovgivning hvor hensikten er å skjerpe sikkerheten på landets heiser. Det anslås at ca. 40 prosent av landets heiser må oppgraderes for å tilfredsstille det nye lovverket som trer i kraft 1. juli i år.

NYE HØYHUS I OSLOSENTRUM

I den nye høyhusstrategien for Oslo kommune som ble vedtatt i fjor høst, ble det åpnet opp for høyhus på mellom 42 til 125 meter i områdene rundt Oslo S.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X