29. april 2024

FEM OMKOM I ULYKKE MED BYGGEPLASSHEIS

Mandag den 11. desember omkom fem bygningsarbeidere da en byggeplassheis raste ned 20 meter på en byggeplass nord for Stockholm.

Denne artikkelen sto første gang på trykk i bladet Heismontøren nr. 1 – 2024.

Bygningsheisen som var involvert i ulykken var en Alimak Scando 650, som det ifølge produsenten Alimak er produsert tusenvis av, og som brukes på bygge- og anleggsplasser både her til lands og resten av verden.

Dagen etter ulykken var tre representanter fra Alimak-gruppen, sammen med etterforskere fra den nasjonale havarikommisjonen og politiet på ulykkesstedet. I en pressemelding fra Alimak konkluderer de med at installasjonen av heisen ikke var blitt utført i henhold til manualen, og at løse bolter kan ha være årsaken til ulykken.

Fem arbeidere omkom

Det har blitt kritisert at ingen visste hvem de omkomne var selv flere dager etter ulykken. Politiet har senere opplyst at blant de omkomne var det en ung mann fra Nord-Sverige og to ukrainere som ikke var registrert noe sted på arbeidsplassen og som hadde fått prøvejobbe i to uker uten ansettelseskontrakt og lønn.

Martin Klepke i Arbetet skriver i Klassekampen at et virvar av underleverandører har åpnet for kriminalitet. Det har vist seg at selskapet som er hovedentreprenør for anlegget med den feilmonterte byggeheisen, samarbeidet med 119 underleverandører i fem ledd.

Sosial dumping

Ifølge arbetet.se skal bedriften som stod ansvarlig for montering av byggeheisen tidligere ha fått flere avvik fra Arbetsmiljöverket som mente det var stor risiko for arbeidsulykke blant de ansatte på grunn av blant annet manglene risikovurdering og fallsikring.

«Helt siden 90-tallet har det blitt jobbet aktivt med å bedre arbeidsvilkårene og kravene til opplæring for de som monterer stillaser i Sverige», skriver Jari Viitakangas i Byggnads

«Men det er et arbeid som går altfor sakte i en bransje hvor prisene dumpes, det er ofte flere ledd av underleverandører og hvor svensk lovgivning ikke alltid følges.»

Etterlyser bedre kontroll i Norge

«Slike ulykker skal ikke forekomme. Arbeidsfolk skal kunne ferdes trygt på byggeplassen, også provisoriske heiser. Når det gjelder kontroll av slike heiser så er det nokså mangelfullt i forhold til vanlige heiser. Byggeheiser er ikke bygget under samme regelverk som personheiser og har derfor andre krav til hvem som installerer og hvem som kontrollerer», sier Markus Hansen, leder av foreningen.

«Mange av slike byggeheiser blir satt i drift uten at et sikkerhetsorgan kontrollerer at den er satt opp i henhold til instruks. I Norge holder det at kontrollen utføres av en «annen» på byggeplassen enn personen som har montert denne. Dette er en svakhet som jeg håper myndighetene vil se på og kreve at Heiskontrollen eller lignende også må kontrollere disse før strømmen blir satt på», fortsetter Hansen som legger til at våre tanker går til de pårørende og familie som opplevde denne forferdelige ulykken i Sverige.

Skal kontrolleres ved montering

En byggeplassheis er en maskin som skal ha montasjekontroll av en sertifisert sakkyndig virksomhet når den er oppstilt og montert på byggeplass, skriver Arbeidstilsynet.

«Montasjekontrollen skal være utført av en kompetent person som ikke har deltatt i monteringen av kranen», sier seksjonsleder Tore Jeppe Sørhaug i Arbeidstilsynet.

Byggeplassheisen skal ha en bruksanvisning på norsk, hvor den såkalte restrisikoen arbeidsgiver skal ivareta er beskrevet. Det vil si den informasjonen som er nødvendig for å montere, kontrollere, drifte og vedlikeholde heisen, for å sikre at den fungerer som forutsatt.

For arbeidstakernes trygghet

Etter ulykken i Sverige, anbefalte Arbeidstilsynet at byggeplassheiser ved norske byggeplasser skulle kontrolleres grundig av en sakkyndig virksomhet, eller annen kompetent person, for å forsikre seg om at de er montert korrekt og at det er gjennomført nødvendig kontroll og vedlikehold.

Periodisk sertifisert sakkyndig kontroll skal utføres minst hver 12. måned, eller etter hendelser som har hatt betydning for sikkerheten slik som overbelastning, reparasjon eller modifikasjoner

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X