4. mai 2024

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

Hvem bestemmer hva som er en heis?

Jeg? Du? Myndighetene? Lovene? Folk flest? Her er det i hvert fall mange steder å starte. Jeg tenkte å starte med Overenskomsten for heisfaget. Ikke fordi det er mitt oppslagsverk til vanlig, men fordi det er den som betyr noe for HMF.

I Overenskomsten står det mye om heis, heisfaget, heismontør osv. Her beskrives heismontøryrket som et fag, og at man skal kunne montere forskjellige typer heisanlegg, igangkjøre og reparere disse, samt foreta heisteknisk service og vedlikehold. Men ikke hva en heis er. 

Jeg tenker at det er helt greit, Overenskomsten skal beskrive arbeidsforhold og lønnsforhold, og så må jeg titte et annet sted for å finne ut hva en heis er. Noe annet som ofte gjøres når man definerer ting er å vise til leksikon eller wikipedia. Så jeg tenkte å se hva Store Norske Leksikon sier om saken. Artikkelen her er kort, og lett forvirrende. Tror kanskje vi i heisbransjen burde ta ansvar og hjelpe SNL til en bedre beskrivelse av heis. Her puttes alt fra skiheis, til trappeheis, gruveheis, personheis i en «pose». Men i siste setning dytter de oss i hvert fall i riktig retning og sier at bestemmelser om heis er gitt i Plan- og bygningsloven.

Plan- og bygningsloven

Hvis jeg søker i Plan og bygningsloven kommer jeg til §29-9 Heis, rulletrapp og rullende fortau. Sikkerhetskontroll. Her finner vi regler for sikkerhet, og kontroll av sikkerhet, men ikke noen definisjon av heis. Men i siste avsnitt står det at departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser.

Heisforskriften

På Lovdata finner vi Forskrift om omsetning og dokumentasjon av heiser og sikkerhetskomponenter for heiser som i §3 definerer heis på denne måten: 

«Heis er en løfteinnretning som betjener fastlagte nivåer ved hjelp av en heisstol som beveger seg langs stive føringsskinner og heller mer enn 15 grader i forhold til et vannrett plan, eller en løfteinnretning som beveger seg langs en fastlagt bane, også når den ikke beveger seg langs stive føringsskinner.»

Så endelig har vi definisjonen på en heis. Men ble du klokere? Jeg tenker at beskrivelsen er litt tynn og mangelfull. Og det er veldig vanskelig å se forskjellen på en heis og en løfteplatform. Heldigvis har vi også paragraf §2 som angir virkeområdet:

«Denne forskriften gjelder for heiser som permanent betjener bygninger og anlegg, og som er beregnet på transport av personer, personer og varer eller bare varer dersom heisstolen er tilgjengelig, dvs. at en person uten vanskeligheter kan komme seg på den, og utstyrt med betjeningsinnretning som er plassert på heisstolen eller kan nås av en person på heisstolen. Forskriften får også anvendelse på sikkerhetskomponenter for heiser som er angitt i vedlegg III for bruk i heiser som angitt i første ledd.» 

Videre står det at forskriften får ikke anvendelse på løfteinnretninger med en hastighet som ikke overskrider 0,15 m/s, byggeplassheiser, taubaner, herunder kabelbaner, heiser som er spesialkonstruert og -bygd for militære formål eller politiformål, løfteinnretninger fra hvilke det kan utføres arbeid, heiser i gruvesjakter, løfteinnretninger beregnet på å løfte de opptredende under kunstneriske opptredener, løfteinnretninger installert i transportmidler, løfteinnretninger i tilknytning til maskiner, som utelukkende er beregnet på å gi adgang til arbeidsstasjonene, herunder vedlikeholds- og kontrollpunkter på maskinen, tannhjulsdrevne tog, rulletrapper og rullende fortau.

Men hva sier rettsvesenet?

Så trenger jeg å vite noe mer? Vel, om verden bare var så enkel. I en dom fra Borgarting lagmannsrett står det: 

«…forklarte at den største forskjellen mellom bilheiser som reguleres etter heisdirektivet, og andre løfteinnretninger som reguleres etter maskindirektivet, går på sikkerheten og derved på funksjonaliteten. Han opplyste at det i dagligtale ikke skilles mellom de to typene heisløsninger, og at begge omtales som bilheiser. Etter dette er det lagmannsrettens syn at det ut fra bruken av ordet «bilheis» i kontakten mellom partene, ikke kan sluttes hvilke krav byggherren kan stille til kvalitet og funksjonalitet i henhold til entreprisekontrakten, og derigjennom hvilke mangler som foreligger ved den leverte transportplattformen.»

I denne rettsaken handlet det om at noen hadde fått en billøfteplattform som var beskrevet som en bilheis. Men fordi vanlige mennesker ikke ser forskjell på heis og løfteplatform og heis, så var det greit å selge en løfteplatform som heis.

Så hva er en heis?

Som jeg har vist til her kan det være litt vanskelig å finne en definisjon, og når man har en definisjon kan likevel løfteplattformer beskrives som heis. I hvert fall hvis man havner i en juridisk situasjon. Men for å holde det enkelt ville jeg forholdt meg til beskrivelsen i heisforskriften.

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

HEISPLAN UNDERGRAVER FORTSATT DET ORGANISERTE ARBEIDSLIVET

Heisbransjen i Norge er godt organisert. Ca. 95% av heismontørene i Norge er med i en fagforening. Samtidig benytter de aller fleste heisfirmaene den landsomfattende tariffavtalen, Heisoverenskomsten, til å lage sine grunnleggende spilleregler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Når er det nok, Israel?

KRONIKK: Angrepene på Gazastripen har i skrivende stund herjet i 204 dager, og basert på FNs siste tall har 33.793 mennesker blitt drept, inkludert 14.500 barn, 10.000 kvinner, 490 helsepersonell, 244 hjelpearbeidere, 181 FN-ansatte, og 140 journalister. I tillegg antas det at 76.465 mennesker er skadet, og rundt 7000 er savnet. For meg snakker disse tallene for seg selv.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X