21. mai 2024

Når er det nok, Israel?

KRONIKK: Angrepene på Gazastripen har i skrivende stund herjet i 204 dager, og basert på FNs siste tall har 33.793 mennesker blitt drept, inkludert 14.500 barn, 10.000 kvinner, 490 helsepersonell, 244 hjelpearbeidere, 181 FN-ansatte, og 140 journalister. I tillegg antas det at 76.465 mennesker er skadet, og rundt 7000 er savnet. For meg snakker disse tallene for seg selv.

Vi kan ikke la Israel fortsette å drepe sivile på denne måten. Og de som fortsatt mener Israels krigføring er et rettferdig selvforsvar etter 7. oktober-angrepene har et forvridd virkelighetssyn. Jeg støtter ikke handlingene til Hamas, for det var også et grusomt angrep på sivilbefolkningen, men tallene snakker for seg selv – 1.200 døde som følge av Hamas’ angrep på Israel – Israels tilsvar er fullstendig uproporsjonalt.

Hele 75 prosent av befolkningen i Gaza er internt fordrevet, dette utgjør 1,7 millioner mennesker. 60 prosent av hjemmene er skadet eller ødelagt, ufattelig mange folk har ingen steder å dra tilbake til ved en eventuell våpenhvile.

Den internasjonale FN-domstolen i Haag slo i januar 2024 fast at det er fare for folkemord. Ifølge Folkemordskonvensjonen kreves det at alle stater aktivt arbeider for å forhindre folkemord. Den samme domstolen har bedt Israel gjøre strakstiltak for å forhindre dette folkemordet. Det kreves fra domstolen at Israel må forsikre at det slippes in humanitær hjelp til sivile inne på Gazastripen.

Jeg mener personlig at dette er et soleklart forsøk på folkemord, basert på direkte angrep på sivile – folk med hvite flagg har blitt skutt, og evakuerte i såkalte trygge soner har blir bombet.

Foto: Hosny Salah (Pixabay)

Samtidig som dette skjer sier Israels talsmann David Mencer til NRK: «Vi føler at vi er den mest humane hæren som noensinne har eksistert,» og hevder videre at Israel etterforsker og gransker slike «uhell». I tillegg til at de ikke slipper inn forsyninger og nødvendig helsehjelp til sultne barn og sårede. Det er lite som tilser at Israel har en såkalt human hær!

Noe må gjøres! Vi kan ikke la en stor militærmakt bombe et innesperra område sønder og sammen, mens vi i vesten bare står på sidelinjen og ser på uten å gjøre noen direkte tiltak. Vi hadde ikke latt dette passere om det gjaldt noen andre enn Israel – alle husker hva som skjedde under andre verdenskrig, men vi kan ikke la det være et alibi for å utføre grusomme handlinger på sivilbefolkning i 2024. Vesten må våkne – vi må sammen fatte konkrete tiltak for å bedre forholdene til alle de uskyldige menneskene som er innesperret i verdens største fengsel!

Kilder:

https://www.nrk.no/urix/eksklusivt-intervju-med-israels-nye-talsperson_-_-vi-er-den-mest-humane-haeren-nokosinne-1.16860935
https://fn.no/nyheter/gaza-krisen-de-siste-tallene-og-fns-respons

Christopher R. Fossum
Christopher R. Fossum
Fossum er nestleder i HMF og redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.

TARIFFORHANDLINGENE DAG FOR DAG

Mandag 6. mai til onsdag 8. mai er satt av til tarifforhandlinger på Overenskomsten for heisfaget.

TARIFFORHANDLINGENE STARTER I DAG

Det var et forventningsfullt og optimistisk forhandlingsutvalg som i dag stilte til forhandlinger i Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X