13. juli 2024

VIL SVENSKE HEISMONTØRER ENDELIG BLI SAMLET UNDER ET FORBUND?

Sveriges LO har presentert et forslag til en ny organisasjonsplan, som innebærer at Elektrikerförbundet skal få ansvar for langt flere bransjer enn tidligere.

I dagens organisasjonsplan i LO som er fra 2012 heter det at arbeidstakere innen elektrisk installasjoner, drift og vedlikehold skal tilsluttes Elektrikerförbundet.

Men slik er det ikke i praksis, så derfor hadde elektrikerne et forslag til forrige kongress, hvor de ba om å få revidert organisasjonsplanen. På bakgrunn av dette er det blitt utarbeidet en klarere beskrivelse av forbundet ansvarsområde, skriver Elektrikern. Det nye ansvarsområdet omfatter heismontasje, alarm- og sikkerhet samt private kraftverk.

Dette høres ut som en god nyhet om dette kunne fått samlet svenske heismontører som i dag er fordelt på IF Metall og Elektrikerförbundet under en tariffavtale. 

Redaksjonen tok derfor kontakt med Elektrikerförbundet om dette kunne bli første skritt til å få samlet heismontørene i et og samme forbund.«Vi har redan idag, och sedan ca. år 1910 organiserat arbetstagare medlemmar som arbetar inom hissbranschen. Däremot kanske det blir lite tydligare i LOs organisationsplan – ett internt dokument som förtydligar vem som organiserar vilken yrkesgrupp», svarer Anton Levein i det svenske Elektrikerförbundet.

«Vi och IF Metall organiserar hissarbetare och rulltrappstekniker och kongressrapporten kommer inte innebära någon förändring så vitt jag vet», avslutter han.

Den avdøde svenske heismontøren Percy Kindal utalte i 2002 til Heismontøren at han så det som sin oppgave å påbegynne – om kanskje ikke fullføre – samlingen av det splittede svenske heismontørkollektivet. Her er Percy (t.h.) sammen med Harald Aasen (t.v.) og Geir Løkke under Göteborgaksjonen i 2001.

Siste artikler

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.

HEISMONTØRENE VISER SIN STØTTE TIL DE STREIKENDE PÅ IKT OVERENSKOMSTEN

I over en uke har IKT-arbeiderene organisert i EL og IT Forbundet streiket for en anstendig lønn og heving av minstelønna som i dag starter på 358. 000 kroner.

#Heiscup2024: Velkommen til Barcelona

August er ikke langt unna; her er alt du trenger å vite om årets Heiscup.
2,498FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X