29. april 2024

Video killed the history book

HMF-historia er endelig på film. Se de to første avsnittene nå.

For noen år siden vedtok årsmøtet i HMF å skape en digital løsning av historien til Heismontørenes Fagforening. Det var i første omgang snakk om å sette bort tjenesten, men endte til slutt med et vedtak om å gjøre det selv. Terje Skog ble tidlig utnevnt som programleder og selvskreven fakta-bank/orakel. Dette var naturlig med tanke på hans inngående kunnskap, aktive familiemedlemmer (far Ola Skog og onkel Bjørn Skog var i mange år aktive i HMF og heisfaget) og at Terje selv var leder i HMF og aktivist på 70-tallet, og har ikke hvilt en dag siden.

I de første redaksjonsmøtene snakket vi om nedslagsfeltet til historieprosjektet. Det ble etter hvert enighet om at historien var viktig for alle i heisfaget. Viktig for å forstå hvor vår posisjon og styrke kommer fra. Viktig for å forstå at ingenting vi har av goder eller rettigheter har kommet av seg selv – også fremtidig er det høyst sannsynlig at ikke bedriftseierne vil prakke på oss verken pensjonsgoder eller foreldrepenger. Og viktig for å legge planer for fremtiden, ta moralske valg eller velge politiske linjer. Men mest av alt må vi huske at å stå samlet har fungert så inderlig vel at det må vi aldri gi oss med.

Mellom Orona-streiker og bytting av kontorer, pensjonering av hovedpersoner og heisreparasjoner har det provisoriske studioet blitt rigget opp og ned. Terje selv har lagt ned en utrolig innsats med å lese seg opp på gamle referater og bøker – informasjonen skulle være presis.

Resten er historie. I form av små episoder.

Første «sesong» tar for seg HMFs historie på 30-tallet, og episode en og to er ute allerede nå. De resterende følger på før fellesferien.

Andre «sesong» tar for seg den neste viktige epoken i HMFs historie – 70-tallet. Denne delen av historien kommer her på heis.no i løpet av høsten 2019.

Følg med!

Historien om HMF. Introduksjon av Terje.
Historien om HMF: Terje tar for seg 30-tallet.


Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X