29. april 2024

Jørgen Sandemose har gått bort

Jørgen Sandemose gikk bort natt til tirsdag 24. september. Den norske filosofen og forfatteren ble 74 år gammel.

Jørgen var førstelektor ved filosofisk institutt ved universitet i Oslo. Jørgen var tidlig samfunnsengasjert fra tiden som medlem av Kommunistisk Universitetslag og redaktør i Kommunistisk Arbeiderforbunds tidsskrift Røde Fane på 70-tallet. Etter utdannelsen jobbet han også mange år i industrien, nærmere bestemt på Norgas. Han skrev flere bøker, en om sin farAksel Sandemose, mange om økonomisk teori og filosofi. Frem til han passerte for en uke siden var han ansett som en stor ressurs i den internasjonale Marx-debatten, med blant annet tyske Guenther Sandleben, som han vekslet brev og meninger med. Også andre fagfeller og tidsskrifter nedover på kontinentet interesserte seg for Jørgen sitt arbeide. Han holdt for tiden på med det som blir ansett som hans livsverk, en tusensiders bok hvor han tar for seg både Kant og Hegel — to bautaer innen filosofi. Sandemose rakk dessverre ikke å fullføre verket, det ferdige og det uferdige ligger nå hos en venn av ham for å fullføre.

Flere av oss her i HMF har vært på kurs med Jørgen oppgjennom årene. Sist i regi av EL & IT i 2018. Da holdt han, med nyamputert høyre arm og svak hørsel, ti forelesninger om Marxistisk teori og samfunnsforståelse. Dette for å kunne sette seg inn i emner som verditeori og utbytting. Som organiserte og tillitsvalgte i arbeidslivet er dette noe man burde ha en viss forståelse for.

Naturen er rikdommens kilde, og arbeid må legges ned for å bearbeide den. Dermed er det bare arbeid som skaper verdi. Samtlige forelesninger ble filmet og ligger nå ute på youtube. Lyden kan være litt dårlig her og der, men innholdet er stadig viktig. 

Jørgen bisettes ved Søndeled Kirke 08. oktober klokken 13.00.

Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X