6. mai 2024

Til minne om en kjempe i svensk heisbransje

Percy Kindahl 11. januar 1942 – 9. desember 2019

Det er med sorg vi har mottatt meldingen om at Percy Kindahl har gått bort. Han ble 77 år gammel. Våre tanker går til familie, venner, kollegaer og fagforeningskamerater i Sverige.

Percy var heismontør av yrke og mangeårig tillitsvalgt i Svensk Elektrikerforbund (SEF). Han var aktiv i det internasjonale arbeidet innen heis. I 2002 utalte han til fagforeningsbladet Heismontøren at han så det som sin oppgave å påbegynne – om kanskje ikke fullføre – samlingen av det splittede svenske heismontørkollektivet. Videre så han for seg ett nordisk fagforbund for heismontører og en selvstendig arbeidende internasjonal føderasjon for heismontører. I denne forbindelse har Heismontørenes Fagforening hatt god kontakt med Percy opp igjennom årene. 

«Bästa att jobba som hissmontör» uttalte Percy til det svenske fagforeningsbladet «Elektrikern» i 2017. For den universitetsutdannede mannen omskolerte seg først til heismontør i 40 årsalderen. Han hadde da først fullførte utdannelse til cand. philol. ved det historisk-filosofiske fakultet. Han startet yrkeskarrieren som lærer i 6 år før han senere jobbet med misbrukere i Stockholm i 19 år. Først i 1984 var tiden inne for å prøve ut ungdomsdrømmen – å bli elektriker – og så førte det fra 1987 videre til heismontør. Percy har jobbet i både Thyssen og sist i Otis før han pensjonerte seg for mer enn tolv år siden.

Percy Kindahl (t.h.) sammen med Geir Løkke og Harald Aasen (t.v.) på Göteborgaksjonen i 2001. Foto: HMF arkiv

Hans arbeidsinnsats spenner over et vidt spekter, dypt forankret i et helstøpt engasjement for rettferdighet, frihet, selvstendighet, fred og antirasisme. Han beskrives også som en idrettsmann med interesse og engasjement for blant annet friidrett hvor han tidlig også ble tilbudt en plass for å trene med landslaget. Men han takket nei for og heller satse videre på fotball og hockey.

«Det var med sorg vi mottok meldingen at Percy hadde gått bort. Han jobbet hardt for å få en sterk fagbevegelse på plass, blant annet med å forene heismontørene i verden og samarbeide globalt, men kanskje først og fremst få samlet heismontørene i Sverige. Fortsatt er det sånn i at heismontørene i Sverige er delt mellom metall og El, så arbeidet som Percy startet med er enda ikke over. Skal man bli en sterk stemme må man være én enhet, ikke splitta i to grupper. Våre tanker går nå til nærmeste familie og venner», sier leder av HMF, Markus Hansen.

Takk for ditt bidrag til svensk og internasjonaltfagforeningsarbeid.

Gi en siste personlig hilsen til Percy på minnesiden

Siste artikler

HEISPLAN UNDERGRAVER FORTSATT DET ORGANISERTE ARBEIDSLIVET

Heisbransjen i Norge er godt organisert. Ca. 95% av heismontørene i Norge er med i en fagforening. Samtidig benytter de aller fleste heisfirmaene den landsomfattende tariffavtalen, Heisoverenskomsten, til å lage sine grunnleggende spilleregler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Når er det nok, Israel?

KRONIKK: Angrepene på Gazastripen har i skrivende stund herjet i 204 dager, og basert på FNs siste tall har 33.793 mennesker blitt drept, inkludert 14.500 barn, 10.000 kvinner, 490 helsepersonell, 244 hjelpearbeidere, 181 FN-ansatte, og 140 journalister. I tillegg antas det at 76.465 mennesker er skadet, og rundt 7000 er savnet. For meg snakker disse tallene for seg selv.

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X