3. mai 2024

Bygg og anlegg er en risikobransje for arbeidslivskriminalitet

En rapport fra A-krimsenteret i Oslo viser til hvordan utenlandske arbeidstakere utnyttes innen bygg- og anleggsbransjen i Oslo og omegn. Rapporten tar også for seg andre former for arbeidslivskriminalitet.

Dette gir de kriminelle aktørene et konkurransefortrinn i forhold til seriøse aktører, samtidig som arbeidslivskriminaliteten også har negative konsekvenser for den enkelte og for samfunnet. Det kommer frem i rapporten at de kriminelle også er involvert i annen kriminell virksomhet og kun et fåtall av dem er uten straffehistorikk.

Det er etterspørsel etter billig arbeidskraft og tjenester som er noen av de bakenforliggende faktorene for arbeidslivskriminalitet og utnyttelse av utenlandske arbeidstakere. Flesteparten av de omtalte aktørene opererer primært i forbrukermarkedet, og flere har tilknytning til virksomheter som er begjært konkurs.

Utnyttelsen foregår gjennom farlig arbeid, uforutsigbare arbeidsforhold, uverdige boforhold og lønnstyveri. Enkelte arbeidstakere skal ha opplevd sosial kontroll og trusler fra arbeidsgiver. Videre benyttes det uregistrerte arbeidstakere og ulovlig arbeidskraft. Flere av arbeidstakerne lønnes helt eller delvis svart.

Annen kriminalitet er NAV-bedrageri, utnyttelse av permitterings- og kompensasjonsordningene og konkurskriminalitet. Det foreligger indikasjoner på at flere av virksomhetene bruker stråpersoner for å skjule det reelle eierskapet.

Flertallet av arbeidstakerne er EØS-borgere fra Øst-Europa med begrensede norsk- og engelskkunnskaper. For å unngå arbeidsgiveransvar benytter aktørene seg blant annet av enkeltpersonforetak. Arbeidstakere som ikke kjenner norske regler, som kunnskap om lønnsnivå og krav til arbeidsmiljø, står også i større fare for å akseptere ulovlige og uverdige arbeidsforhold.

Rapporten konkluderer med at etterlevelse av lovgivningen som regulerer arbeidslivet, gir de useriøse aktørene et økonomisk fortrinn, og gjør at de kan tilby billigere tjenester og vinne anbud.

Her kan du tipse om lovbrudd:
Uropatruljen, Trønderlag
Fair play bygg Oslo og omegn
Fair play bygg, Rogaland
Fair play bygg, Agder

Siste artikler

HEISPLAN UNDERGRAVER FORTSATT DET ORGANISERTE ARBEIDSLIVET

Heisbransjen i Norge er godt organisert. Ca. 95% av heismontørene i Norge er med i en fagforening. Samtidig benytter de aller fleste heisfirmaene den landsomfattende tariffavtalen, Heisoverenskomsten, til å lage sine grunnleggende spilleregler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Når er det nok, Israel?

KRONIKK: Angrepene på Gazastripen har i skrivende stund herjet i 204 dager, og basert på FNs siste tall har 33.793 mennesker blitt drept, inkludert 14.500 barn, 10.000 kvinner, 490 helsepersonell, 244 hjelpearbeidere, 181 FN-ansatte, og 140 journalister. I tillegg antas det at 76.465 mennesker er skadet, og rundt 7000 er savnet. For meg snakker disse tallene for seg selv.

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X