22. juni 2024
Home Aktuelt Fair Play Bygg Oslo

Fair Play Bygg Oslo

0
Fair Play Bygg Oslo

Den 11. oktober ble Fair Play Bygg lansert. Et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstakersiden. Formålet er å sammen gjenreise en seriøs byggenæring med like konkurransevilkår, gjenopprette omdømmet og øke rekrutteringen til næringen, samt avsløre og fjerne de som ødelegger bransjens omdømme. Bidra til at det skal bli attraktivt å drive seriøst med fast ansatte, faglærte og lærlinger. Det skal konkurreres på like vilkår og ikke i mot kriminelle aktører.

En leder med teft

Lars Mamen fra Drammen er mannen som fra januar 2019 skal avsløre kriminell virksomhet på byggeplasser i Oslo området etter en modell fra byggebransjens Uropatrulje i Trondheim. Navnet Fair Play Bygg kommer fra Sverige, hvor de har et lignende prosjekt. Lars har selv 30 års erfaring fra bransjen med bakgrunn som tømrer og regionalt verneombud (RVO) i Buskerud. Med hans bakgrunn kan han lett spotte useriøse byggeplasser.

Tømrer Lars Mamen skal lede Fair Play Bygg fra januar 2019. Foto: Tor-Erik Lundberg

Håndverkere er som et brennende bibliotek

Jonas Bals (LO) betegnet kunnskapen som håndverkeren sitter inne med som et brennende bibliotek, under lanseringen av Fair Play Oslo. Det handler om å overføre kunnskap fra den faglærte håndverkeren til lærlingen før det er for sent. Jonas, som selv er maler av yrke, kan fortelle at malerfaget er ute av Oslo skolene som et fag.

LO-rådgiver Jonas Bals har bakgrunn som maler og rådgiver for Jonas Gahr Støre. Foto: Tor-Erik Lundberg

Utdanningen av de som bygger landet blir kalt for «lav kompetanse». Nå må det gjøres et løft for denne utdanningen i Norge. De faglærte er for tiden en mangelvare, og er den mest etterspurte arbeidskraften på markedet. Yrkesfag må gjøres attraktivt igjen. Fag med yrkesstolthet, faste ansettelser og læreplasser uten useriøse aktører.

Hvem skal bygge by’n?

Det er de kriminelle som bygger Norge, med referanser til boka til Aftenposten journalist Einar Haakaas, om hvordan kriminelle nettverk har overtatt store deler av norsk malebransje. De kriminelle har bedrevet en storstilt skattesvindel. Gjennom godt organisert hvitvasking har de hentet inn de svarte inntektene sine fra byggeprosjekter finansiert med norske skattekroner. Kriminelle og useriøse må holdes unna byggebransjen.

Holder ikke bare å sparke og male over

Før ble det bygd bygg som var beregnet å stå i minst hundre år i motsetning til den kvaliteten som er mange steder i dag fortsatte Bals.

Joachim Espe fra Rørleggernes fagforening er med i styringsgruppa til Fair Play Bygg. Foto: Tor-Erik Lundberg

I fremtiden skal det komme byggetekniske utfordringer som vi ikke engang kjenner til enda. Allikevel er det ikke dette som bekymrer håndverkeren i dag. Det spiller liten rolle om hus har 20 eller 40 cm lag isolasjon om næringen ikke er seriøs, sier Harald Hansen i Byggmesterforbundet.

Bryte spillet

Det er bedre å drive useriøst når alle andre driver seriøst, sa Eivind Andersen fra Oslo Håndverk og Industriforening. Men alle tjener på at alle driver seriøst på sikt, legger han til. Det råtne spillet må̊ brytes av noen som ikke spiller i spillet.

Anonyme tips

Fair Play Oslo skal dokumenter arbeidslivskriminalitet, kvalitetsikrer tips og varsle om lovbrudd. Vi skal følge opp og undersøke tips som kommer inn fra private, ulike aktører i bransjen og andre. Dersom vi finner klare indikasjoner på lovbrudd, skal vi innhente ytterligere informasjon og dokumentasjon og melde tipsene videre til offentlige tilsynsmyndigheter som A-krim.

Styringsgruppa i Fair Play Bygg i oslo og omegn. Foto: Tor-Erik Lundberg

Har du mistanke om arbeidslivskriminalitet, sosial dumping, ser dårlig håndverk eller brudd på HMS kan du anonymt varsle Fair Play Bygg Oslo gjennom deres nettside. Ingen sak er for liten. Små avvik skjuler ofte større saker og kan tilsammen utgjøre et nettverk.


Fair Play Oslo eies av:

  • Fellesforbundet Avd. 605 Rørleggernes Fagforening
  • Elektromontørenes forening Oslo og Akershus
  • Oslo Bygningsarbeiderforening
  • Nelfo Oslo og omegn
  • Nelfo Romerike
  • Byggmesterforbundet Oslo og Akershus
  • Maler og byggtapetsermestrenes Landsforbund
  • Murmesternes Forening Oslo
  • Tømrer og byggfagforeningen

Nettside www.fairplaybyggoslo.no
Facebook @fairplaybygg


X