17. april 2024

Petter Stordalen driver med ulovlig innleie

Rørleggerne tok initiativ til å markere utenfor Petter Stordalens nye hotellprosjekt i hovedstaden.

Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice leverer milliardoverskudd på driften, meldte Dagens Næringsliv for noen uker siden. Og det ser ikke ut til at 2019 blir noe dårligere, med åpning av seks nye hoteller i Norden, blant annet Clarion Hotel The Hub i Oslo. «Målet i Nordic Choice Hotels er å ha Nordens beste og mest inkluderende arbeidsmiljø,» sa Petter Stordalen i fjor høst, da han lanserte talentjakten for å finne nye medarbeidere til The Hub. Talentjakten tok, ifølge Nordic Choice og Petter Stordalen, sikte på å se menneskene før papirene. «Alle har sjansen, både med og uten tidligere erfaringer – for oss går personlighet foran CV,» skrev hotellkongen selv på kjedens hjemmesider. Vel og bra, dette! Men hva har skjedd siden talentjakten og lovordene om Nordens beste og mest inkluderende arbeidsmiljø? Har presset med å nå åpningen 1. mars 2019 blitt for stort?

Joachim Espe fra Fellesforbundets avdeling 605. Foto: Christian Olstad

Joachim Espe i Fellesforbundets avdeling 605 holder appell når vi møter til fanemarkering på selveste valentinsdagen utenfor The Hub. «På denne byggeplassen er det 65 ulike innleiefirma som er engasjert,» forteller Espe. «Hittil er det oppdaget 185 tilfeller av ulovlig innleie. Av de 500 arbeiderne som jobber på byggeplassen er 200 av dem direkte innleid, og 65 er fra bedrifter uten tariff hvor innleie har skjedd uten protokollførsel og forhandlinger med de tillitsvalgte. Dette er lovstridig!» konstaterer Espe, til stor enighet fra de oppmøtte, som inkluderte Bygningsarbeiderforeningen, Tømrer- og byggfagforeningen, Elektromontørenes forening, og oss i Heismontørenes fagforening.

Polske arbeidere har tatt kontakt med fagbevegelsen

Etter at de selv oppdaget at de ikke ble likt behandlet som sine norske kolleger, tok en gruppe polske arbeidere som jobber på The Hub kontakt med Fellesforbundet, og ble straks medlemmer. Fellesforbundet krevde da likebehandling, og gjorde bedriften oppmerksom på at de må betale det samme til disse arbeiderne som de gjør til de ansatte i bedriften de er leid inn til. Kort tid etter dette, møtte representanter fra bedriften opp med nye kontrakter til de polske arbeiderne – kontrakter som tidligere inkluderte husleie på 2000 kroner og flybilletter til hjemlandet, men som nå var fjernet. Disse ekstrakostnadene gjaldt kun de arbeiderne som valgte å organisere seg i en fagforening.

Miroslav Bartniks, organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 603 informerte på polsk. Foto: Christian Olstad

«Bemanningsbyårene skyver ansvaret over på fagforeningene, og forteller de polske arbeiderne at kontraktene blir dårligere fordi de har organisert seg i fagforeninga, som jobber for dine rettigheter, og en del av denne kampen er at du skal få ny kontrakt,» utdyper Espe. «Dette er klassisk fagforeningsknusing, og det setter vi foten ned for i dag!»

Spiser lunsj med rotter

Petter Stordalen smykker seg med å være opptatt av folkehelse og av at folk skal spise sunt. «Hvorfor aksepterer han da at arbeidere som bygger hans hotell jobber under elendige vilkår?» spør Espe, og fortsetter: «I går fikk vi se bilder fra arbeidernes arbeidsplass. De skifter, spiser og har lager på lite rom nede i kjelleren hvor det ikke er tilgang til vask, og hvor det er rottefeller på gulvet.» Vi får også høre at det til tider har kun vært 4 tilgjengelig toaletter fordelt på alle de 500 arbeiderne på huset.

«Det er ikke greit for oss at faste, organiserte og trygge jobber med opparbeida lønns- og arbeidsvilkår presses ut av byggeplassene og erstattes med løsarbeid og sosial dumping. Det er ikke greit for oss at halvparten av våre arbeidskamerater behandles som en underklasse som kan herses med og trues fra å ta del i det organiserte arbeidslivet. Vi aksjonerer ikke mot noen som jobber på våre byggeplasser, vi aksjonerer for faste ansettelser, og for et anstendig og organisert arbeidsliv for alle som jobber her. Og det kommer vi til å fortsette med til vi har fått et forbud mot innleie- og bemanningsbransjen. Til arbeidstilsynet har fått økt myndighet til å kontrollere brudd på arbeidsmiljøloven, og til vi har fått på plass sanksjoner og straff som virkelig svir for arbeidsgivere som spekulerer i sosial dumping og utrygge ansettelser.»

Kampen mot bemanningsbransjen har nettopp begynt, og vi fortsetter med politisk streik foran stortinget 6. mars klokka 14.00. Vi ses!

Petter Vellesen, valgt leder i Fellesforbundeta avdeling 603 holder appell med slagord. Foto: Christian Olstad
Boye Ullmann, Kadafi Zaman og Janne Amble i hete diskusjoner, (Janne og Kadafi jobber med en dokuserie om sosial dumping og moderne arbeidsslaveri for TV2). Foto: Christian Olstad
Foto: Christian Olstad
Erik Eikedalen
Erik Eikedalen
Eikedalen er organisasjonssekretær i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.

FEM OMKOM I ULYKKE MED BYGGEPLASSHEIS

Mandag den 11. desember omkom fem bygningsarbeidere da en byggeplassheis raste ned 20 meter på en byggeplass nord for Stockholm.

DE FLESTE ULYKKER MED RULLETRAPP SKYLDES FEIL BRUK

De aller fleste ulykkene med rulletrapper i Singapore i løpet av fjorårets ti første måneder, skjedde fordi folk ikke brukte dem riktig. Noe som kan være gjenkjennbart med norske forhold.

HEISMONTØR KLEMT I HJEL I SJAKTEN

Rett etter klokken tolv fredag den 29. desember ble politi, redningstjeneste og ambulanse varslet om en arbeidsulykke i en heissjakt syd i Stockholm.
2,499FølgereLik
1,060FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X