22. juli – aldri mer

Det er i dag åtte år siden bombeangrepene på regjeringskvartalet i Oslo som drepte åtte mennesker, og massakren på Utøya i Tyrifjorden som kostet 69 unge mennesker livet.

Tilsammen tok terroristen, høyreekstremisten og massemorderen livet av 77 mennesker denne dagen. I tillegg skadet han flere hundre med sine handlinger.

Massemorderen har i ettertid oppgitt motivet for hans angrep som et ønske om et monokulturelt Europa, tuftet på kristne verdier, kjernefamilien, fri markedsøkonomi, og støtte til Israel. Han har videre uttalt at han ville endre det politiske Norge gjennom vold, og at han dro til Utøya for å gi Arbeiderpartiet et varsel om at dommedag kommer dersom partiet ikke endrer sin politikk. Islam og det han kalte «kulturmarxisme» var også en del av hans fiendebilde.

Siden den gang har den ytre høyrefløyen i politikken fått et stadig sterkere fotfeste i store deler av Europa og verden. Den mørkebrune gørra har spredt seg i flere land, og det er derfor viktigere enn noen gang at vi minnes hva som kan skje når dette tankegodset tar overhånd. Det som skjedde 22. juli 2011 må aldri skje igjen!

AUF og Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli arrangerer en minnesmarkering flere steder den 22. juli. Se oversikt her.

Forrige artikkelNår heisen trenger spesialverktøy
Neste artikkelTerje tar historia