19. april 2024

Det amerikanske lærlingprogrammet trues

Det amerikanske arbeidsdepartementet forslår å endre på læreplanen i en rekke bransjer. Dette går det nord-amerikanske heisforbundet IUEC sterkt imot.

Departementet foreslår å implementere opplæringsprogrammet IRAP i et forsøk på å få flere læreplasser. Programmet har til nå kun vært benyttet i bransjer som ikke har egen læreplan, men med det nye forslaget går departementet inn for å innføre dette også i byggebransjen som allerede har en velfungerende læreplan.

Hva er IRAP?

IRAP er et opplæringsprogram som ikke er underlagt offentlig godkjenning, men godkjent av næringslivet selv. Programmet innebærer at bedriftene kan lønne under minstelønn eller med stipend. Det gir ingen rett til lønnsøkning, og læretiden er ikke tidsfastsatt. Det er heller ingen krav til sikkerhetsopplæring eller krav til kvalifikasjoner til instruktører.

Trussel

IUEC ser på dette som en trussel mot det etablerte utdanningsløpet som i dag finnes i byggebransjen, samtidig som det undergraver lønns- og arbeidsvilkår. Dette vil igjen føre til at arbeidsgiverne ikke vil være i stand til å konkurrere mot selskaper som velger den enkle løsningen som IRAP representerer.

Kampanje

IUEC presser på for at departementet skal utelate byggebransjen fra å kunne innføre det omstridte læreprogrammet. De har derfor startet en kampanje på sine nettsider www.iuec.org hvor de oppfordrer sine medlemmer, familie og venner og andre til å kommentere for å støtte opp om de etablerte opplæringsprogrammene i byggebransjen. Fristen for tilbakemelding er den 26. august, og hvem som helst kan kommentere.

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.

VIL HA NYE HELSEKRAV INN I HEISOVERENSKOMSTEN

Under tarifforhandlingene i 2022 ble det enighet om tiltak for å begrense eksponeringen av helsefarlig kvartsstøv ved arbeid i heissjakten. Nå krever foreningen ytterligere tiltak for å stanse eksponeringen.

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.
2,499FølgereLik
1,059FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X