30. november 2023

Vil sikte tre personer i Ramunas-saken

Politiet har nå avhørt to litauiske kollegaer av Ramunas Gudas. Politiadvokat Mona Brandmo sier til Budstikka at hun mener deres forklaring stemmer med forklaringen til Ramunas.

Det er nå foretatt en ny etterforskning ved at to arbeidskollegaer av Ramunas Gudas, som var vitne til ulykken, ble avhørt i Litauen i sommer. På bakgrunn av hva de to vitnene utaler så mener politiadvokaten at dette støtter opp under fornærmedes forklaring av hendelsesforløpet.

Hun sier det er grunnlag for å sikte RVS, daglig leder i selskapet Ramunas jobbet for og byggelederen på stedet etter Arbeidsmiljølovens bestemmelser. Men hun understreker at statsadvokaten må vurdere om bevisene er gode nok. Hun utaler til avisen at det er veldig strenge beviskrav i straffesaker. De siktede benekter at det ble gitt noen ordre om å demontere heisen, og de mener at Ramunas Gudas gjorde dette på eget initiativ. Både fornærmede og hans kollegaer holder fast på sin forklaring om at de fikk beskjed om å starte rivearbeidet.

Brandmo innstilte på å sikte de samme aktørene i 2018, men da mente statsadvokaten at bevisene ikke holdt før Riksadvokaten grep inn og krevde mer etterforskning etter en klage fra Heismontørenes Fagforening.

På en henvendelse fra Budstikka svarer daglig leder Preben Holter Ellingsen (RVS) i en tekstmelding at forholdene som nevnes ikke er kjent for dem, og at de utover dette har ingen ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunkt.

Rune Larsen fra støttegruppa for Ramunas Gudas og nestleder i HMF har vært spent på resultatene fra avhørene. «Vi gleder oss på vegne av Ramunas, når vi hører det politiet refererer fra avhørene. Sannheten kommer for en dag, selv om dette skjedde i 2013!» sier Larsen. Støttegruppa for Ramunas i Norge har fulgt saken tett fra dag én, og gir stor honnør til Budstikkas journalister som har vært tett på saken hele veien.

«Vi håper nå med dette at noen blir stilt til ansvar for at Ramunas og kollegaene ble beordret til å demontere heisen, og får sin straff for dette! Statsadvokaten har jo også uttalt at denne saken må nøye gås i gjennom for å ta grundig lærdom av. Her har flere sviktet!» avslutter Larsen.

Dette er saken:

Litaueren Ramunas Gudas ble hard skadet for livet på et byggeprosjekt i Bærum i 2013 i forbindelse med rivning av en heis. Selskapet RVS var hovedentreprenør. Ramunas hadde dobbel kontrakt og en timelønn på 19 kroner. Arbeidstilsynet innrømmet i etterkant at de ikke hadde sjekket forholdene godt nok etter ulykken. Les mer her.

Siste artikler

HMF-SKOLEN

Det er nå blåst nytt liv i studievirksomheten i foreninga vår, og HMFs grunnskole er allerede godt i gang.

Har du ny adresse?

For at post fra foreningen, slik som fagforeningsbladet Heismontøren, skal finne veien til din postkasse er vi avhengig av at du selv endrer din nye adresse.

STATUS TARIFFAVTALER PÅ MØRE

Én ny tariffavtale er i boks – en annen milelangt unna.

MINDRE INNLEIE ETTER LOVENDRING

En ny rapport fra De Facto som kartlegger situasjonen på byggeplasser i Oslo og Akershus etter at forbudet trådte i kraft, viser en nedgang i bruken av innleie hvor flere er blitt tilbudt faste ansettelser.
2,491FølgereLik
1,051FølgereFølg
38AbonnenterAbonnér
X