25. april 2024

Fant feil på 2100 godkjente heiser i New York

De offentlige heiskontrollørene i New York fant mangler på 2100 heiser som kun dager eller uker tidligere hadde blitt godkjent uten feil og mangler av private kontrollører.

Den offentlige heiskontrollen i USA har hatt en gjennomgang av til sammen 400 000 kontroller gjennomført i perioden mellom 2017 og 2019. Her fant de avvik på 2100 heiser, skriver NBC New York.

I august 2019 var det en alvorlig ulykke i en bygård i New York der en mann ble klemt i hjel på grunn av feil på heisen. Denne hendelsen skjedde bare tre uker etter at heisen, som ifølge byens registere, hadde passert sikkerhetskontrollen.

Byens 70 000 heiser har to årlige kontroller. En som utføres av en privat aktør engasjert av det offentlige NYC Department of Buildings, og den andre fra en annen aktør som er hyret inn fra gårdeieren. Dersom det offentlige mottar en klage på en heis, vil en offentlig ansatt kontrollør kontrollere heisen.

Godkjent av heiskontrollen
Foto: Tor Erik Lundberg

I Norge er eieren av heisen ansvarlig for at heiser og løfteinnretningen som er i bruk er sikkerhetsmessig forsvarlig. Det skal gjennomføres periodisk uavhengig sikkerhetskontroll minst hvert annet år. Den som utfører periodisk sikkerhetskontroll skal ha personlig godkjenning og i tillegg være tilsatt i kontrollorganer som beskrevet i Teknisk Forskrift (TEK17). Norsk Heiskontroll et slikt uavhengig kontrollorgan.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X