13. desember 2024

Tariffavtale og høy organiseringsgrad stopper arbeidslivskriminalitet og sosial dumping

Tariffavtaler og høy organisasjonsgrad kjennetegner en seriøs bedrift, og er med på å opprettholde en sunn byggebransje. Det må satses på faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger. For øyeblikket virker fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene tilsynelatende helt samstemte.

Vi befinner oss på Fair Play Bygg sin årskonferanse hvor prosjektleder Lars Mamen presenterer organisasjonens årsrapport. I løpet av oppstartsåret har han sendt 226 varsler, blant annet til myndighetenes A-krimsenter og til Arbeidstilsynet. Noen av tilfellene handler om menneskehandel og bruk av papirløse flyktninger.

«Lærlinger og fagfolk er selve fundamentet for et seriøst arbeidsliv,» sa Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo. Nelfo oppfordrer alle sine medlemsbedrifter til å blant annet rekruttere lærlinger, og basere driften på faste ansatte. Samtidig påpeker han også viktigheten av muligheten for fleksibilitet for å ta unna toppene. Videre fortalte han at det kun er 50 prosent av Nelfos medlemsbedrifter som har tariffavtale. I fremtiden vil de fortsette å jobbe for å få flere medlemsbedrifter, men organisering av arbeidstakere må fagforeningene følge opp.

Jørgen Leegaard fra NHO ved Byggenæringens Landsforening (BNL) støtter også dette budskapet, og påpeker at BNL ønsker høy organisasjonsgrad, på begge sider, med faste ansatte fagarbeidere og lærlinger.

Lars Mamen. Foto: Tor-Erik Lundberg

Skremmende historier

Mamen forteller at det ikke kun er private kunder som får utført ulovlig arbeid i forbindelse med oppgradering av egen bolig. Også store offentlige prosjekter som Politiets nye nasjonale beredskapssenter utenfor Oslo, og steinlegging foran Operahuset i Bjørvika blir nevnt.

Historiene er skremmende – og bak historiene ligger det menneskeskjebner. Det handler om sosial dumping, uteblitt lønn, menneskehandel, hvitvasking, trygdesvindel, ID-svindel, trusler og vold. Det finnes eksempler på bedrifter som innehar flere HMS-kort som går på rundgang i bedriften. Og vi hører historier om utenlandske arbeidere som får juling av arbeidsledere og torpedoer, og som opplever trusler mot familien i hjemlandet for å få arbeidstagerne lojale.

«Vi er godt i gang med å fjerne de aktørene som ødelegger bransjens rykte,» sier Mamen. «Vi har verdens beste arbeidsliv, og vi vil ikke at disse kriminelle skal få ødelegge dette.» Han inviterer derfor fagbevegelsen og bedrifter til dugnad for å sette en stopper for dette.

Fra Fair Play Bygg Oslo sin Årsrapport 2019
Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

MITSUBISHI STYRKER SIN POSISJON I DET NORSKE HEISMARKEDET

I slutten av november kunngjorde Mitsubishi eide Motum AB at de overtok den norskeide heisbedriften ALT Heis AS.

KAMPEN FORTSETTER

Kampen fortsetter er tittelen på Jonas Bals sin frittstående oppfølger til boka Våre kamper – mot rasisme og fascisme 1865–1940.

Støtteuttalelse til Fagforbundets streik i NHO-bedrifter

Heismontørenes Fagforening uttrykker vår fulle støtte til de streikende i Frelsesarmeen og Blindeforbundet og virksomheter som driver innen blant annet asyl, bo- og omsorgstilbud, etter at det ble brudd i meklingen i tariffområdet NHO 453 natt til lørdag 2. november.

NY MASKINFORSKRIFT

Den 14. juni 2023 ble «Regulation (EU) 2023/1230 of the European Parliament and of the Council» vedtatt som erstatning for «Directive 2006/42/EC of the European Parliament and of the Council» og «Council and Council Directive 73/361/EEC». Direktiv 2006/42/EC er maskindirektivet, og Direktiv 73/361/EEC er forskrift om wire, kjeder og kroker.
2,494FølgereLik
1,090FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X