21. mai 2024

Tariffavtale og høy organiseringsgrad stopper arbeidslivskriminalitet og sosial dumping

Tariffavtaler og høy organisasjonsgrad kjennetegner en seriøs bedrift, og er med på å opprettholde en sunn byggebransje. Det må satses på faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger. For øyeblikket virker fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene tilsynelatende helt samstemte.

Vi befinner oss på Fair Play Bygg sin årskonferanse hvor prosjektleder Lars Mamen presenterer organisasjonens årsrapport. I løpet av oppstartsåret har han sendt 226 varsler, blant annet til myndighetenes A-krimsenter og til Arbeidstilsynet. Noen av tilfellene handler om menneskehandel og bruk av papirløse flyktninger.

«Lærlinger og fagfolk er selve fundamentet for et seriøst arbeidsliv,» sa Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo. Nelfo oppfordrer alle sine medlemsbedrifter til å blant annet rekruttere lærlinger, og basere driften på faste ansatte. Samtidig påpeker han også viktigheten av muligheten for fleksibilitet for å ta unna toppene. Videre fortalte han at det kun er 50 prosent av Nelfos medlemsbedrifter som har tariffavtale. I fremtiden vil de fortsette å jobbe for å få flere medlemsbedrifter, men organisering av arbeidstakere må fagforeningene følge opp.

Jørgen Leegaard fra NHO ved Byggenæringens Landsforening (BNL) støtter også dette budskapet, og påpeker at BNL ønsker høy organisasjonsgrad, på begge sider, med faste ansatte fagarbeidere og lærlinger.

Lars Mamen. Foto: Tor-Erik Lundberg

Skremmende historier

Mamen forteller at det ikke kun er private kunder som får utført ulovlig arbeid i forbindelse med oppgradering av egen bolig. Også store offentlige prosjekter som Politiets nye nasjonale beredskapssenter utenfor Oslo, og steinlegging foran Operahuset i Bjørvika blir nevnt.

Historiene er skremmende – og bak historiene ligger det menneskeskjebner. Det handler om sosial dumping, uteblitt lønn, menneskehandel, hvitvasking, trygdesvindel, ID-svindel, trusler og vold. Det finnes eksempler på bedrifter som innehar flere HMS-kort som går på rundgang i bedriften. Og vi hører historier om utenlandske arbeidere som får juling av arbeidsledere og torpedoer, og som opplever trusler mot familien i hjemlandet for å få arbeidstagerne lojale.

«Vi er godt i gang med å fjerne de aktørene som ødelegger bransjens rykte,» sier Mamen. «Vi har verdens beste arbeidsliv, og vi vil ikke at disse kriminelle skal få ødelegge dette.» Han inviterer derfor fagbevegelsen og bedrifter til dugnad for å sette en stopper for dette.

Fra Fair Play Bygg Oslo sin Årsrapport 2019
Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.

TARIFFORHANDLINGENE DAG FOR DAG

Mandag 6. mai til onsdag 8. mai er satt av til tarifforhandlinger på Overenskomsten for heisfaget.

TARIFFORHANDLINGENE STARTER I DAG

Det var et forventningsfullt og optimistisk forhandlingsutvalg som i dag stilte til forhandlinger i Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X