3. februar 2023

Tariffavtale og høy organiseringsgrad stopper arbeidslivskriminalitet og sosial dumping

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.
2,441FølgereLik
988FølgereFølg
32AbonnenterAbonnér

Tariffavtaler og høy organisasjonsgrad kjennetegner en seriøs bedrift, og er med på å opprettholde en sunn byggebransje. Det må satses på faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger. For øyeblikket virker fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene tilsynelatende helt samstemte.

Vi befinner oss på Fair Play Bygg sin årskonferanse hvor prosjektleder Lars Mamen presenterer organisasjonens årsrapport. I løpet av oppstartsåret har han sendt 226 varsler, blant annet til myndighetenes A-krimsenter og til Arbeidstilsynet. Noen av tilfellene handler om menneskehandel og bruk av papirløse flyktninger.

«Lærlinger og fagfolk er selve fundamentet for et seriøst arbeidsliv,» sa Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo. Nelfo oppfordrer alle sine medlemsbedrifter til å blant annet rekruttere lærlinger, og basere driften på faste ansatte. Samtidig påpeker han også viktigheten av muligheten for fleksibilitet for å ta unna toppene. Videre fortalte han at det kun er 50 prosent av Nelfos medlemsbedrifter som har tariffavtale. I fremtiden vil de fortsette å jobbe for å få flere medlemsbedrifter, men organisering av arbeidstakere må fagforeningene følge opp.

Jørgen Leegaard fra NHO ved Byggenæringens Landsforening (BNL) støtter også dette budskapet, og påpeker at BNL ønsker høy organisasjonsgrad, på begge sider, med faste ansatte fagarbeidere og lærlinger.

Lars Mamen. Foto: Tor-Erik Lundberg

Skremmende historier

Mamen forteller at det ikke kun er private kunder som får utført ulovlig arbeid i forbindelse med oppgradering av egen bolig. Også store offentlige prosjekter som Politiets nye nasjonale beredskapssenter utenfor Oslo, og steinlegging foran Operahuset i Bjørvika blir nevnt.

Historiene er skremmende – og bak historiene ligger det menneskeskjebner. Det handler om sosial dumping, uteblitt lønn, menneskehandel, hvitvasking, trygdesvindel, ID-svindel, trusler og vold. Det finnes eksempler på bedrifter som innehar flere HMS-kort som går på rundgang i bedriften. Og vi hører historier om utenlandske arbeidere som får juling av arbeidsledere og torpedoer, og som opplever trusler mot familien i hjemlandet for å få arbeidstagerne lojale.

«Vi er godt i gang med å fjerne de aktørene som ødelegger bransjens rykte,» sier Mamen. «Vi har verdens beste arbeidsliv, og vi vil ikke at disse kriminelle skal få ødelegge dette.» Han inviterer derfor fagbevegelsen og bedrifter til dugnad for å sette en stopper for dette.

Fra Fair Play Bygg Oslo sin Årsrapport 2019

Siste artikler

KAMPEN OM LEDERVERVET I FORBUNDET

Eystein Garberg (44) mener det er mye bra i forbundet i dag, men at vi er forpliktet til å forbedre oss hele tiden. Han er en av to kandidater som stiller til valg som ny forbundsleder på landsmøte i mars.

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.
X