2. mars 2024

Tariff 2020

Årets tariffoppgjør er et hovedoppgjør, og det er nå klart at det blir forbundsvise oppgjør i privat sektor. Ved et hovedoppgjør revideres tariffavtaler med gyldighetstid på to år. Noen kaller tariffoppgjøret vårens vakreste eventyr, men det er nok å strekke det litt for langt ...

Men vakkert eventyr eller ei, for oss betyr årets tariffoppgjør at vi får muligheten til å forbedre Overenskomsten for Heisfaget og at vi har streikerett. Diskusjonen om hva som burde prioriteres i årets forhandlinger har vi diskutert siden landsråd 2018. Klubbene diskuterer fortsatt, og endelig behandling av årets forslag skjer på årets landsråd og årsmøte. Dato som er satt av til forhandlinger på Overenskomsten er 11. til 13. mai.

Frontfagene

Først ut i tarifforhandlingene er de såkalte frontfagene i Fellesforbundet. Dette innebærer at konkurranseutsatt industri forhandler først, og at resultatet er tenkt å lage en norm som etterfølgende tariffområder følger. Dette oppgjøret skal være ferdig innen 1. april. Deretter følger de andre forbundene og områdene i tur og orden. 

Forventninger til lønnsvekst

En svak krone og en rekke moderate lønnsoppgjør gjør at Fellesforbundet krever økt lønnsvekst i år. Forbundsleder Jørn Eggum har uttalt at en lønnsvekst på fire prosent bør være realistisk, i og med at industrien selv anslår en vekst i produksjonen på mellom seks og åtte prosent. Motparten i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, mener lønnsveksten bør ligge under tre prosent.

I forslag til statsbudsjettet for neste år har regjeringen oppjustert anslaget for årslønnsveksten – fra 3,2 prosent i 2019 til 3,6 prosent i 2020.

Lønn i heis

I heis forhandler hver klubb lønn lokalt i lønnsforhandlinger med bedriften en gang i året i henhold til Overenskomsten for heisfaget. Satser som er gjengitt i Overenskomsten reguleres til lønnsutviklingen i faget. Satsene reguleres den 15. mai og 15. november hvert år basert på lønnsstatistikkene. De lokale forhandlingene gjennomføres etter at de sentrale forhandlingene er avsluttet.

Viktige datoer:

04marHele dagen05Landsråd HMF 2020

02jun15:0017:00Årsmøte HMF 2020

27aprHele dagenKravoverlevering på Heisoverenskomsten 2020

11maiHele dagen14Tariffoppgjøret 2020 for Heisoverenskomsten

Siste artikler

HVA SKJER: POLITISK STREIK 14. MARS

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

HEISENE I VERDENS HØYESTE BYGG SKAL MODERNISERES

Med sine 828 meter er Burj Khalifa i Dubai, som sto ferdig i 2010, fortsatt verdens høyeste bygg. Nå skal heisene moderniseres.

OTIS SKAL MODERNISERE HEISENE I EIFFELTÅRNET

Heiser sørger for at besøkende til det 330 meter høye ikoniske tårnet i den franske hovedstaden skal slippe å ta beina fatt opp de 1665 trappetrinnene til toppen.
2,498FølgereLik
1,057FølgereFølg
41AbonnenterAbonnér
X