27. mai 2024

Hva skjedde med flyktningkrisa?

Koronapandemien har ikke bare tatt over hverdagen til hver enkelt av oss, også mediene sliter med å holde flere tanker i hodet på en gang. Har vi glemt at verden samtidig står oppi en enorm flyktningkrise?

Før koronapandemien endret hverdagen vår her hjemme på nissebjerget, var, tro det eller ei, mediene opptatt av andre ting enn virus. Blant annet var en ny stor flyktningkrise ved grensa mellom Tyrkia og Helles i ferd med å bli katastrofal. Så kom korona. Hva skjedde? Tok flyktningene en pause fra all flyktningen? Selvsagt ikke! Organisasjonen Leger Uten Grenser kan fortelle oss at flyktningene er der ennå, og at nøden er stor.

Menneskene som bor i de overfylte flyktningleirene på de greske øyene har svært dårlige sanitærforhold, begrenset tilgang til helsehjelp og knapt rent vann. Dette gjør dem enda mer sårbare for utbrudd av koronaviruset enn befolkningen for øvrig.

Viruset er på Lesvos

«Om covid-19 trenger inn i leirene, vil risikoen for smitte og spredning være ekstremt høy. En gresk statsborger på Lesvos har allerede fått påvist korona. Evakuering av menneskene som bor i flyktningleirene haster,» sier Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog og feltarbeider for Leger Uten Grenser, på deres nettside.

«I deler av Moria-leiren er det kun én vannkran som deles av 1 300 mennesker, og såpe er ikke tilgjengelig. Familier på fem eller seks sover sammen på rom som ikke er større enn 3 kvadratmeter. De sanitære forholdene er kritiske. Det betyr at anbefalte og nødvendige tiltak som hyppig håndvask og sosial avstand er helt umulig å gjennomføre.»

Korona påvist i Syria

Søndag ble også det første tilfellet av covid-19 bekreftet i Syria. Norsk Folkehjelp frykter nå en humanitær katastrofe i det krigsherjede landet.

«Krigen i Syria har gått inn i sitt tiende år. I de improviserte flyktningleirene i Nordvest-Syria sitter noen av verdens mest sårbare når det kommer til covid-19. Nesten en million mennesker er flyktet fra hjemmene sine siden jul, og disse familiene bor nå tett i tett uten tilgang på tilstrekkelig vann, eller sanitære forhold. I Nordøst er opp imot 120.000 mennesker fortsatt på flukt etter den tyrkiske invasjonen i november i fjor. Det syriske helsevesenet er i ruiner etter en lang krig hvor leger, helsepersonell og sykehus har vært direkte mål,» skriver Norsk Folkehjelp på sine nettsider.

Hjelp flyktningene

Støtt en av organisasjonene som står på for flyktningene midt i en global pandemi:
Leger uten grenser
Norsk Folkehjelp
Unicef

Siste artikler

Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarlig steinstøv

Arbeidstilsynet vil i sommer utføre tilsyn i utsatte bransjer, hovedsakelig i bygg og anlegg, for å kontrollere om det forekommer at arbeidere blir eksponert for kvarts. Vi vet at arbeidstakere daglig blir utsatt for kvartsholdig steinstøv, som kan forårsake lungekreft, allergi og KOLS.

RESULTATET FRA URAVSTEMNINGEN ER KLART

Da uravstemningen i tariffoppgjøret på heisoverenskomsten ble avsluttet torsdag den 23. mai var det klart at et stort flertall av medlemmene godkjenner det fremforhandlede forslaget.

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X