25. oktober 2024

Økning i organiserte i Norge – HMF ligger stabilt på godt over 90 prosent

I HMF er det like selvfølgelig at lærlingene blir presentert for klubb og foreningsarbeid, som at de får tildelt arbeidstøy og verktøy. Slik er det dessverre ikke i mange andre bransjer. Likevel ser vi nå en økning i fagorganiserte i Norge – etter mange år med nedgang.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå økte antall organiserte i Norge med 46 578 nye fagorganiserte i 2019. Det er nå til sammen 1 904 365 organisert i Norge av 2 700 492 sysselsatte i alderen 15 til 74 år. I følge arbeidsliv.no lå Norge på en sjette plass i Europa i 2018, kun slått av Island, Danmark, Sverige, Finland og Belgia. På siste plass lå Estland med 4 prosent.

LO hadde ved utgangen av fjoråret 952 394 medlemmer. Vårt eget forbund, EL og IT,  sier de snart når målet som de satte seg for ti år siden med 40 000 medlemmer. Per i dag er de 39 733 medlemmer. Av disse er 954 organisert i Heismontørenes Fagforening.

Samhold gir styrke

For over hundre år siden var tømmerfløterne med på å endre norsk arbeidsliv ved å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. De forsto allerede da at for å slippe å konkurrere mot hverandre med lua i hånda, måtte de stå samlet om å selge arbeidskraften sin. Men også den gang måtte de kjempe mot uorganiserte ufaglærte som solgte arbeidskraften sin billig til grådige utnyttere. I dag, som da, vet vi at med høy organisasjonsgrad og en aktiv fagbevegelse så kan vi bekjempe sosial dumping!

Sammen har fagbevegelsen oppnådd mye siden den gang. Goder som mange, også de uorganiserte, ser på som en selvfølge. Goder som arbeidstidsordninger, fem uker ferie og pensjonsordninger er blant det fagbevegelsen har kjempet frem. Et samfunn med gode velferdsordninger og uten for mange skjevheter. Et samfunn hvor en sterk fagbevegelse kan påvirke politiske avgjørelser som utgjør en forskjell for mange. Men for å fortsette å få til positiv endring, må vi være sterke nok og tørre å bruke den kraften som vi sammen har!

Fra ssb.no

Siste artikler

STREIKEFORBUDET

Tvunget frem av Høyre og Bondepartiet ble det i 1927 vedtatt nye lover som i praksis fratok arbeidstakerne streikeretten, skjerpet straffeansvaret for deltakelse eller ved oppfordring til ulovlige streiker og kriminalisering av ethvert forsøk på å forhindre eller forulempe streikebrytere.

Yrkesskadeforsikring: Et viktig sikkerhetsnett for arbeidstakere?

Yrkesskadeforsikring er en forsikring som arbeidsgivere i Norge er lovpålagt å tegne for sine ansatte. Forsikringen dekker skader og sykdommer som oppstår som følge av arbeid eller arbeidsforhold, og skal i prinsippet gi økonomisk støtte til arbeidstakere som blir skadet eller syke på jobb. Men selv om yrkesskadeforsikringen skal være en relativt sikker beskyttelse, er det flere fallgruver vi bør være klar over for å sikre at vi får den erstatningen vi har krav på.

HEISMONTASJEN PÅ NYE DRAMMEN SYKEHUS

I 2019 var oppstarten for byggingen av nye Drammen sykehus, som etter planene skal stå klart i 2025. Da skal det det nye sykehuset erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus.

DSB PRESISERER KRAV TIL FAGLIG LEDER

Den 3. september var det møte i Standard Norge komité (SN/K-037) som omhandler heis, løfteinnretninger, rulletrapp og rullefortau.
2,497FølgereLik
1,089FølgereFølg
45AbonnenterAbonnér
X