19. juni 2025

Økning i organiserte i Norge – HMF ligger stabilt på godt over 90 prosent

I HMF er det like selvfølgelig at lærlingene blir presentert for klubb og foreningsarbeid, som at de får tildelt arbeidstøy og verktøy. Slik er det dessverre ikke i mange andre bransjer. Likevel ser vi nå en økning i fagorganiserte i Norge – etter mange år med nedgang.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå økte antall organiserte i Norge med 46 578 nye fagorganiserte i 2019. Det er nå til sammen 1 904 365 organisert i Norge av 2 700 492 sysselsatte i alderen 15 til 74 år. I følge arbeidsliv.no lå Norge på en sjette plass i Europa i 2018, kun slått av Island, Danmark, Sverige, Finland og Belgia. På siste plass lå Estland med 4 prosent.

LO hadde ved utgangen av fjoråret 952 394 medlemmer. Vårt eget forbund, EL og IT,  sier de snart når målet som de satte seg for ti år siden med 40 000 medlemmer. Per i dag er de 39 733 medlemmer. Av disse er 954 organisert i Heismontørenes Fagforening.

Samhold gir styrke

For over hundre år siden var tømmerfløterne med på å endre norsk arbeidsliv ved å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. De forsto allerede da at for å slippe å konkurrere mot hverandre med lua i hånda, måtte de stå samlet om å selge arbeidskraften sin. Men også den gang måtte de kjempe mot uorganiserte ufaglærte som solgte arbeidskraften sin billig til grådige utnyttere. I dag, som da, vet vi at med høy organisasjonsgrad og en aktiv fagbevegelse så kan vi bekjempe sosial dumping!

Sammen har fagbevegelsen oppnådd mye siden den gang. Goder som mange, også de uorganiserte, ser på som en selvfølge. Goder som arbeidstidsordninger, fem uker ferie og pensjonsordninger er blant det fagbevegelsen har kjempet frem. Et samfunn med gode velferdsordninger og uten for mange skjevheter. Et samfunn hvor en sterk fagbevegelse kan påvirke politiske avgjørelser som utgjør en forskjell for mange. Men for å fortsette å få til positiv endring, må vi være sterke nok og tørre å bruke den kraften som vi sammen har!

Fra ssb.no

Siste artikler

EN CUP FOR SAMHOLD

Siden 1983 har foreningen arrangert den årlige heiscupen, som har vært av stor betydning for et felleskap på tvers av klubber og landsdeler. Her tar vi et historisk tilbakeblikk til den spede oppstarten med den første heiscupen som ble arrangert i 1983 etter et initiativ fra Koneklubben.

Kollektivt selvmål: Stem Frp!

Det skjer hvert valgår; målingene tikker inn, og et lite knippe fagforeningsmedlemmer har plutselig begynt å sverge troskap til Fremskrittspartiet. På tampen av 2024 kunne vi lese i Fri Fagbevegelse at også medlemmer i EL og IT Forbundet nå vurderer å stemme på Frp. Målingen viser at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er de to største partiene i forbundet – begge med 18 prosent. Målinger som dette skaper panikk i LO, skuffelse i Arbeiderpartiet, og forbundsledere som lurer på hvordan dette er mulig! «Det er mørkt, veldig mørkt, folkens,» uttalte forbundsleder Geir Ove Kulseth om målingen. Men er det overraskende? Og er egentlig Frp og fagbevegelsen en så dårlig match som alle skal ha det til?

FRANK OM PENSJONISTTILVÆRELSEN OG MANNEHELSE

Mange kjenner den pensjonerte Kone-montøren som blant annet mangeårig kasserer i foreningen. Redaksjonen har tatt en prat med den trivelige østfoldingen om den nye tilværelsen som pensjonist og kanskje noe så tabubelagt som menns helse.

SIKKER SIKRING AV LØFTEREDSKAP

I denne artikkelen skal vi se nærmere på temaet «sikker sikring av løfteredskap».
2,491FølgereLik
1,123FølgereFølg
50AbonnenterAbonnér
X