14. april 2024

Schindler saksøker sine egne ansatte

Ledelsen i Schindler AS holder fortsatt tilbake lønna til sine 260 heismontører, og har i tillegg stevnet klubben inn for arbeidsretten. Dato for rettssaken er satt til 1. juli. Samtidig møter montørene på jobb og utfører arbeid som vanlig.

Konflikten handler om en stor endring i montørenes elektroniske verktøy, som ikke er godkjent eller avtalt mellom bedrift og klubb. Montørene har derfor levert timelister på papir i stedet for i applikasjonen på nettbrettet. «Hvis bankkortet ditt plutselig slutter å virke som det skal, bruker du kontanter i stedet. Det blir litt det samme her; nettbrettet fungerer ikke lenger som avtalt, da bruker vi heller papirsedler,» sier Alexander Jordnes, hovedtillitsvalgt i Schindlerklubben. Bedriften har sendt timesedlene i retur, og nekter å utbetale lønn. «Bedriften har mulighet til å betale ut forskudd, inntil en ny avtale om utvidelsen på nettbrettene våre er på plass, men det har de ikke gjort,» sier Jordnes.

«Lønnskutt, eller tilbakehold av lønn, er helt utenkelig som en reaksjon,» fortsetter Jordnes.

«Vi mener det er bedriften som driver med ulovlige aksjoner, og attpåtil mener vi det er lovstridig å holde tilbake lønn, uansett om det foreligger en plikt til å benytte elektronisk verktøy eller ikke! Det er absurd å tenke på at en seriøs bedrift som Schindler holder tilbake lønn. Det er enda mer absurd at de nå går til sak mot oss!»

Foto: Marianne Haugen

Fortsatt på jobb

Til tross for at lønna har uteblitt, møter heismontørene i Schindler på jobb og utfører arbeid som vanlig. Bedriften har varslet kundene sine om konflikten, og legger all skyld på montørene. «De driter ut de ansatte ovenfor kundene våre,» sier Jordnes. Og i forrige uke kunne vi lese i Bergensavisen om en høyblokk i Bergen hvor heisen ble stående i fem dager uten at det kom noen for å reparere. «Vi ble holdt som gisler,» ble blant annet sitert fra beboerne. Journalisten i Bergensavisen tok ikke kontakt med noen heismontører for å forhøre seg, men stolte på at direktøren i Schindler, Harald Torsøe, hadde kontroll. Torsøe uttalte at heisen hadde stått i fem dager på grunn av den pågående konflikten. Dette er ikke Jordnes enig i: «Vi er på jobb, og vi tar de reparasjonene som kommer inn når de kommer inn.»

«De driter ut de ansatte ovenfor kundene våre»

Alexander Jordnes, hovedtillitsvalgt i Schindlerklubben

Etter nærmere undersøkelser kommer det frem at heisstansen ble ringt inn onsdag kveld i forrige uke. I Bergen har ikke Schindler noen egen vaktavtale, noe som betyr at det ble ringt inn til et vaktselskap, som igjen har kontaktet Schindler. Dagen etter tikket det inn flere oppdrag til Heismontørene i Schindler, men dette var ikke et av dem.

«Hadde Schindler gitt oss dette oppdraget, så hadde vi naturligvis tatt oss av det med en gang, selv om vi ikke har fått betalt!» forteller Per Erik Sagstad. Han er heismontør i Schindler Bergen. Kunden ringte vaktselskapet tilbake på lørdag, som da tok kontakt med en heismontør. «På lørdag var det en heismontør på saken, men han hadde dobbeltbooket seg, og ga beskjed om at noen andre måtte ta denne,» fortsetter Sagstad. Saken blir så «glemt» igjen frem til mandag, hvor kunden antageligvis har ringt nok en gang. Denne gangen blir heisen endelig reparert.

«Det kan virke som om Schindler har trenert dette oppdraget bevisst, for å skape et inntrykk av at heismontørene ikke er på jobb som vanlig,» sier Jordnes, og avslutter: «Men det er vi. Dog trenger vi å faktisk få vite om hvilke heiser som trenger reparasjon, og den jobben er det bedriften som står for.»

Saken går i arbeidsretten onsdag 1. juli, og spørsmålet som skal behandles er hvorvidt det foregår tariffstridig og ulovlig arbeidskamp i form av nektet bruk av digitalt arbeidsverktøy eller ikke. Følg med her og i våre sosiale medier for ny oppdatering senere denne uka.

Siste artikler

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.

FEM OMKOM I ULYKKE MED BYGGEPLASSHEIS

Mandag den 11. desember omkom fem bygningsarbeidere da en byggeplassheis raste ned 20 meter på en byggeplass nord for Stockholm.

DE FLESTE ULYKKER MED RULLETRAPP SKYLDES FEIL BRUK

De aller fleste ulykkene med rulletrapper i Singapore i løpet av fjorårets ti første måneder, skjedde fordi folk ikke brukte dem riktig. Noe som kan være gjenkjennbart med norske forhold.

HEISMONTØR KLEMT I HJEL I SJAKTEN

Rett etter klokken tolv fredag den 29. desember ble politi, redningstjeneste og ambulanse varslet om en arbeidsulykke i en heissjakt syd i Stockholm.
2,500FølgereLik
1,060FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X