3. februar 2023

Hver femte heis i Sverige med sikkerhetsmangler

2,441FølgereLik
988FølgereFølg
32AbonnenterAbonnér

Heisulykker er ikke uvanlig i Sverige. Det svenske Hissförbundet rapporterte minst 200 hendelser og ulykker med heiser i 2019. Nå kreves det endring av regelverket.

Det finnes ingen plikt for heiseiere å innrapportere ulykker, skriver Norra Skåne. Det vises til en rapport fra svenske Hissförbundet som påpeker at av Sveriges 126 000 heiser, er over halvparten av dem eldre enn 30 år. Videre hevdes det at så mange som 26 000 heiser mangler tilstrekkelig beskyttelse av heisdørene. Problemet er at eldre heiser ikke omfattes av nye sikkerhetskrav før heisen moderniseres, noe som er opp til heiseierne.

De seneste årene har det vært flere ulykker med eldre heiser der barn har blitt alvorlig skadet. Derfor mener Hissförbundet at regelverket må endres med tilbakevirkende kraft med krav om å oppgradere sikkerheten på eldre heiser. Tidligere endringer skal ha økt sikkerheten og det vises til eksemplet med forbud mot heiser uten beskyttelse av heisdører i arbeidslokaler.

I Norge setter Standard 3808 krav til å gjennomføre tiltak som er av vesentlig betydning for sikkerheten på eksisterende heiser, uavhengig av om heisen moderniseres eller ikke.

Siste artikler

KAMPEN OM LEDERVERVET I FORBUNDET

Eystein Garberg (44) mener det er mye bra i forbundet i dag, men at vi er forpliktet til å forbedre oss hele tiden. Han er en av to kandidater som stiller til valg som ny forbundsleder på landsmøte i mars.

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.
X