28. mars 2024

Hver femte heis i Sverige med sikkerhetsmangler

Heisulykker er ikke uvanlig i Sverige. Det svenske Hissförbundet rapporterte minst 200 hendelser og ulykker med heiser i 2019. Nå kreves det endring av regelverket.

Det finnes ingen plikt for heiseiere å innrapportere ulykker, skriver Norra Skåne. Det vises til en rapport fra svenske Hissförbundet som påpeker at av Sveriges 126 000 heiser, er over halvparten av dem eldre enn 30 år. Videre hevdes det at så mange som 26 000 heiser mangler tilstrekkelig beskyttelse av heisdørene. Problemet er at eldre heiser ikke omfattes av nye sikkerhetskrav før heisen moderniseres, noe som er opp til heiseierne.

De seneste årene har det vært flere ulykker med eldre heiser der barn har blitt alvorlig skadet. Derfor mener Hissförbundet at regelverket må endres med tilbakevirkende kraft med krav om å oppgradere sikkerheten på eldre heiser. Tidligere endringer skal ha økt sikkerheten og det vises til eksemplet med forbud mot heiser uten beskyttelse av heisdører i arbeidslokaler.

I Norge setter Standard 3808 krav til å gjennomføre tiltak som er av vesentlig betydning for sikkerheten på eksisterende heiser, uavhengig av om heisen moderniseres eller ikke.

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X