1. mars 2024

Hver femte heis i Sverige med sikkerhetsmangler

Heisulykker er ikke uvanlig i Sverige. Det svenske Hissförbundet rapporterte minst 200 hendelser og ulykker med heiser i 2019. Nå kreves det endring av regelverket.

Det finnes ingen plikt for heiseiere å innrapportere ulykker, skriver Norra Skåne. Det vises til en rapport fra svenske Hissförbundet som påpeker at av Sveriges 126 000 heiser, er over halvparten av dem eldre enn 30 år. Videre hevdes det at så mange som 26 000 heiser mangler tilstrekkelig beskyttelse av heisdørene. Problemet er at eldre heiser ikke omfattes av nye sikkerhetskrav før heisen moderniseres, noe som er opp til heiseierne.

De seneste årene har det vært flere ulykker med eldre heiser der barn har blitt alvorlig skadet. Derfor mener Hissförbundet at regelverket må endres med tilbakevirkende kraft med krav om å oppgradere sikkerheten på eldre heiser. Tidligere endringer skal ha økt sikkerheten og det vises til eksemplet med forbud mot heiser uten beskyttelse av heisdører i arbeidslokaler.

I Norge setter Standard 3808 krav til å gjennomføre tiltak som er av vesentlig betydning for sikkerheten på eksisterende heiser, uavhengig av om heisen moderniseres eller ikke.

Siste artikler

HVA SKJER: POLITISK STREIK 14. MARS

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

HEISENE I VERDENS HØYESTE BYGG SKAL MODERNISERES

Med sine 828 meter er Burj Khalifa i Dubai, som sto ferdig i 2010, fortsatt verdens høyeste bygg. Nå skal heisene moderniseres.

OTIS SKAL MODERNISERE HEISENE I EIFFELTÅRNET

Heiser sørger for at besøkende til det 330 meter høye ikoniske tårnet i den franske hovedstaden skal slippe å ta beina fatt opp de 1665 trappetrinnene til toppen.
2,498FølgereLik
1,057FølgereFølg
41AbonnenterAbonnér
X