2. juni 2023

Hver femte heis i Sverige med sikkerhetsmangler

Heisulykker er ikke uvanlig i Sverige. Det svenske Hissförbundet rapporterte minst 200 hendelser og ulykker med heiser i 2019. Nå kreves det endring av regelverket.

Det finnes ingen plikt for heiseiere å innrapportere ulykker, skriver Norra Skåne. Det vises til en rapport fra svenske Hissförbundet som påpeker at av Sveriges 126 000 heiser, er over halvparten av dem eldre enn 30 år. Videre hevdes det at så mange som 26 000 heiser mangler tilstrekkelig beskyttelse av heisdørene. Problemet er at eldre heiser ikke omfattes av nye sikkerhetskrav før heisen moderniseres, noe som er opp til heiseierne.

De seneste årene har det vært flere ulykker med eldre heiser der barn har blitt alvorlig skadet. Derfor mener Hissförbundet at regelverket må endres med tilbakevirkende kraft med krav om å oppgradere sikkerheten på eldre heiser. Tidligere endringer skal ha økt sikkerheten og det vises til eksemplet med forbud mot heiser uten beskyttelse av heisdører i arbeidslokaler.

I Norge setter Standard 3808 krav til å gjennomføre tiltak som er av vesentlig betydning for sikkerheten på eksisterende heiser, uavhengig av om heisen moderniseres eller ikke.

Siste artikler

OMKOM I PATERNOSTERHEIS

Før 2002 ble det anslått at det i Tyskland døde en person per år i en Paternosterheis. Nå har denne heistypen krevd enda et liv.

HMF VISER SIN STØTTE TIL AVSKJEDIGET TILLITSVALGT HOS IKEA

Mandag den 15. mai deltok foreningen på en støttemarkering utenfor Oslo tinghus hvor rettsaken mot arbeidsgiveren skulle foregå.

OSLO TAR FLERE GREP MOT SOSIAL DUMPING

Oslo kommune vil nå skjerpe kravene til sine leverandører for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

VIL FLAGGE UT VINTAPPING TIL DANMARK

Den 10. mai deltok foreningen på en markering til støtte for Vin- og Brennevinarbeidernes fellesklubb på Gjelleråsen rett utenfor Oslo.
2,473FølgereLik
996FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X