26. mai 2024

Julebrev fra hovedtillitsvalgt i «det nye Schindler»

Det begynner å bli viden kjent at det pågår en konflikt i Norges største heisbedrift, Schindler. Det hele startet i mai, med det vi på den tiden trodde var en sak om hvorvidt ledelsen hadde brutt en avtale vedrørende iPaden vi benytter, nærmere bestemt Schindler-appen FieldLink. Montørene møtte avtalebruddet med å rapportere arbeidede timer på papir, i stedet for på iPaden. Ledelsen valgte å svare ved å holde tilbake lønna til de ansatte – et helt utenkelig middel, som Schindler senere ble dømt for i Arbeidsretten.

På forsommeren, da konflikten om iPaden sto på som verst, trodde vi at dette dreide seg om én konkret sak. Nå, seks måneder senere, ser vi at konflikten om iPaden bare var startskuddet på det som viser seg å være en nøye regissert plan om å iverksette drastiske organisatoriske endringer, implementere nye og endrede arbeidsprosesser for ansatte i alle ledd i organisasjonen, uten at arbeidstakerorganisasjonene eller tillitsvalgte har reell påvirkning eller forhandlingsrett. En annen avgjørende faktor i denne organisatoriske omveltningen til det vi kan kalle «det nye Schindler» er deres uvilje til å forholde seg til avtaler eller mange års opparbeidet kutyme om når og hvordan tillitsvalgte og ansatte skal involveres.

For å kunne kneble ansatte og tillitsvalgte til å ikke ha makt eller midler til å kunne stoppe åpenbare avtalebrudd, kanskje til og med lovbrudd, skremmer ledelsen i «det nye Schindler» de ansatte fra å reagere eller enda verre; å ikke tørre å si ifra.

Og det er nettopp dette som blir varslet til oss gjennom «hemmelige» kanaler av både organiserte og uorganiserte kontorfolk og mellomledere. Det velges nå, blant de andre yrkesgruppene i Schindler, å ikke si ifra der en tidligere hadde gjort nettopp det. Nå uteblir de kritiske spørsmålene. Hvorfor? Jo, frykten for at ledelsen skal rette søkelyset mot «meg» dominerer.

Hvordan har Schindler kommet dit? En flittig brukt metode er hyppige utsendelser av nye arbeidsinstrukser per e-post. Om ledelsen får greie på at en instruks ikke følges, får du raskt en ny e-post fra HR, med beskjeden: «Vi gjør avslutningsvis oppmerksom på at å unnlate å etterkomme pålegget er beskrevet i bedriftens arbeidsreglement». Så langt har ledelsen sendt ut over 50 av disse e-postene, ene og alene designet for å skremme de ansatte. Deretter venter det masseutsendte advarsler til alle ansatte som våger å tale sin Herre imot. Bare i løpet av de fire siste månedene er det, etter HMF-klubbens forståelse, sendt ut opp mot 30 skriftlige advarsler (og muligens enda flere) til de ansatte i «det nye Schindler».

«Vi ønsker å arbeide i en bedrift som tar faget vårt på alvor. Vi arbeider med et helt stykke arbeid. Vi er ikke servicemontører, reparasjonsmontører eller fastprismontører. Vi er heismontører!»

Men historien stopper ikke her. Til tross for at ledelsen skremmer og truer om «konsekvenser for ditt arbeidsforhold», så merker de at det allikevel ikke har noen særlig effekt på HMF-klubben. Tillitsvalgte ved FLT-klubben (Forbundet for ledelse og teknikk) har også stått imot. HMF og FLT har opponert og stått sammen mot det nye regimet. Dette aksepterer selvsagt ikke «det nye Schindler». Et samarbeid mellom mellomledere og montører er urovekkende, sett fra deres ståsted. Derfor sa de opp den hovedtillitsvalgte i FLT-klubben, med et frekt «tilbud» på sida om å begynne som montør i stedet.

Rune Larsen og jeg, fra HMF-klubben, har også vært utsatt for den nye ledelsens metoder. For en uke siden ble vi innkalt til drøftelsesmøte, med oppsigelse eller avskjed som sannsynlig utfall. Hvorfor skal vi sparkes? Jo, fordi vi er en pest og en plage for det som er den iverksatte omorganiseringen til det vi nå kaller «det nye Schindler». Nestleder og leder i klubben får sparken fordi vi på vegne av våre medlemmer, heismontørene, reagerer med motstand på å bli behandlet som hodeløse maskiner, som kun skal handle etter ordre og diktat. Fordi vi, med omtrent alle yrkesgruppene i Schindler i ryggen, velger å ta opp kampen mot et autoritært regime som er basert på frykt.

Hva er det heismontørene i Schindler krever?

  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift som ikke presser vår integritet (ref; dobbeltfakturering).
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift som tar faget vårt på alvor. Vi arbeider med et helt stykke arbeid. Vi er ikke servicemontører, reparasjonsmontører eller fastprismontører. Vi er heismontører.
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift som respekterer inngåtte avtaler.
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift som ikke spiller et psykisk umenneskelig spill med sine ansatte.
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift hvor tillitsvalgte kan representere sine medlemmer uten å få sparken.
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift som betaler utenlandske arbeidskamerater som oss.
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift som tar HMS på alvor.
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift hvor samarbeid og dialog om retningen er det eneste riktige.
  • Vi ønsker å arbeide i en bedrift for fremtida.

Det er åpenbart at julenissen ikke kommer til å innfri våre ønsker i år. Mindre åpenbart er det kanskje for «det nye Schindler» at det å sparke tillitsvalgte ikke kommer til å hjelpe. Tvert imot! Det vil bare gjøre ting enda verre.

God jul!

Alexander Jordnes
Alexander Jordnes
Jordnes er nestleder i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarlig steinstøv

Arbeidstilsynet vil i sommer utføre tilsyn i utsatte bransjer, hovedsakelig i bygg og anlegg, for å kontrollere om det forekommer at arbeidere blir eksponert for kvarts. Vi vet at arbeidstakere daglig blir utsatt for kvartsholdig steinstøv, som kan forårsake lungekreft, allergi og KOLS.

RESULTATET FRA URAVSTEMNINGEN ER KLART

Da uravstemningen i tariffoppgjøret på heisoverenskomsten ble avsluttet torsdag den 23. mai var det klart at et stort flertall av medlemmene godkjenner det fremforhandlede forslaget.

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X