29. mars 2024

Rødt: Stopp fagforeningsknusingen i Schindler!

Rødt støtter HMF og heismontørene i Schindler. Les deres støtteerklæring her.

Selskaper som bevisst spiller på frykt og angriper tillitsvalgte fortjener ikke oppdrag fra samfunnsbevisste kunder.

Fredag 20. november ble Alexander Jordnes, hovedtillitsvalgt i Schindler avskjediget med øyeblikkelig virkning etter å ha skrevet og sagt hva han mente om konflikten med bedriften som har pågått siden i vår. Jordnes er den andre tillitsvalgte som blir vist døra på kort tid. Også klubblederen for mellomlederne, Rodi Rabben, har fått oppsigelse fra sin stilling.

Bakgrunnen for konflikten er en strid mellom heismontørene og ledelsen om innføring av et system som kan påføre heiskunden ekstra utgifter, i og med at det automatisk blir generert et ettersynsbesøk når det i utgangspunktet kun skulle vært et reparasjonsbesøk. De ansatte mener programmet genererer dobbeltfakturering og nektet å ta det i bruk fordi det vil ramme montørenes tillitsforhold til kunden. Bedriften svarte med å nekte montørene lønn hvis de ikke tok i bruk systemet. Tvisten havnet i arbeidsretten, som dømte både bedriften og fagforeningen for ulovlige aksjoner. Bare to timer etter domsavsigelsen ble montørklubbens tillitsvalgte kalt inn til Schindler for å gis beskjed om at det kunne bli konsekvenser for deres arbeidsforhold.

Mandag 23. november la heismontører over hele landet ned verktøyet sitt i protest mot avskjedigelsen av tillitsvalgt Jordnes. Jordnes er også nestleder i Heismontørenes Fagforening og hans avskjedigelse har skapt stor frustrasjon i norsk heisbransje.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning

Rødt støtter heismontørenes reaksjon mot denne fagforeningsknusingen og krever at avskjeden av Alexander Jordnes oppheves øyeblikkelig. Schindler har gått til angrep på de tillitsvalgte. Det gjør dette til en grunnleggende prinsippsak for fagbevegelsen. Det rette svaret på dette er det som samtlige heismontører ga denne uka: «Et angrep på en tillitsvalgt er et angrep på alle».

De siste årene har vi sett et NHO på offensiven som utsetter fagorganiserte både lokalt og sentralt for nye angrep. Vi har ikke glemt NHOs rolle i å angripe havnearbeidernes rettigheter. Norge trenger flere fagforeninger som er villige til å kjempe for arbeidstakernes rettigheter, ikke færre. Også av den grunn er det viktig å støtte heismontørene i deres kamp mot Schindler.

Rødt følger utviklingen av denne konflikten nøye, og oppfordrer andre partier, tillitsvalgte og fagforeninger om å støtte heismontørenes kamp, og bidra til at andre heisfirmaer enn Schindler blir benyttet som servicefirma. Oversikten over andre firmaer finner man her: velgheisbedrift.no.

Selskaper som bevisst spiller på frykt og angriper tillitsvalgte fortjener ikke oppdrag fra samfunnsbevisste kunder.

Les det opprinnelige innlegget på Rødts hjemmesider.

Bjørnar Moxnes
Bjørnar Moxneshttp://www.rødt.no
Moxnes er leder av partiet Rødt.

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X