3. februar 2023

Orden på brakka under pandemien

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.
2,441FølgereLik
988FølgereFølg
32AbonnenterAbonnér

Pandemi til tross – bilen er ikke noe egnet spiserom og arbeidsgiver plikter å fremskaffe spise-, skifte- og toalettforhold for sine ansatte i henhold til Arbeidsplassforskriften og Overenskomsten.

Både Bergen kommune og Oslo kommune har vedtatt egne forskrifter basert på BNL sine retningslinjer for å begrense smitte på byggeplassene.

Her heter det blant annet at brakka skal møbleres slik at det skal være mulig å holde to meters avstand til andre. Videre er det krav til ventilasjon og rengjøring som vask av bordene mellom hver bordsetning. Bordflater kan merkes med rød og grønn tape for å sikre at anbefalt avstand overholdes.

«Slik fungerer det ikke ute på alle byggeplasser,» forteller en montør som redaksjonen har snakket med. «De bare fjerner merkinga og flytter på stoler. Da sitter vi heller i bilen og spiser enn å utsette oss selv for smitte,» fortsetter han frustrert over hvor lett noen tar på smittevern.

Illustrasjon fra BNL sine smitteverntiltak på bygge- og anleggsplasser.

«Bilen er ikke et egnet spiserom, og det bør være aller siste utvei», sier Lars Aleksander Selebø som er HMS-ansvarlig i foreninga. «Dersom det ikke er nok plass i brakkene på stedet, kan det alltids settes opp flere brakker. Vi har eksempler fra byggeplasser midt i Oslo sentrum hvor de har klart å plassere brakker, så det er fult mulig», legger han til og påpeker at dette er arbeidsgivers ansvar i henhold til Arbeidsplassforskriften og Overenskomsten.

Hva skal man gjøre dersom man ikke får tilfredsstillende brakkeforhold eller hvis man opplever brudd på smittevernreglene?

«Da må man varsle sin nærmeste arbeidsleder. Dersom forholdene ikke blir utbedret må du straks ta kontakt med verneombudet i bedriften,» svarer Lars Aleksander og minner oss på at man ifølge Arbeidsmiljøloven ikke behøver å være verneombud for å avbryte arbeidet dersom man mener at det er fare for liv eller helse.

Hvor kan montører som ikke har noe fast tilholdssted, slik som ved service og reparasjon, spise maten sin nå da kantiner og kafeer holder stengt?

«Det er en utfordring», svarer han. «Eventuelt bør de få betalt for å reise til et åpent og egnet sted å spise maten. Dersom det ikke lar seg gjøre å finne tilfredsstillende spiserom, skal de ha betalt spisepause», påpeker han mens han oppfordrer alle til å begrense hvor mange man spiser lunsj med regelmessig for å unngå for mange nærkontakter.

Du er ikke redd for at dette skal bli en praksis å kunne «kjøpe seg fri» fra forpliktelsene til å fremskaffe tilfredsstillende brakker etter at pandemien er over?

«Det vil alltid være bedrifter som ønsker å ta snarveier for å spare penger. Da er det viktig at vi vet hva vi har krav på og krever ordnede arbeidsforhold ute på byggeplassene da som nå», sier Selebø. «Her er verneombudene er viktig ressurs som vi må benytte oss av for hva det er verdt.»

Han avslutter i tillegg med å gi oss disse smittevernrådene for byggeplassen:

  • Alle som er innom byggeplassen må la seg teste i henhold til forskrift og rutiner.
  • Bruk munnbind når du ikke er i sjakten – du vet aldri hvem du møter i gangen.
  • Bruk alltid håndsprit etter å ha tatt på kontaktpunkter, slik som dør håndtak osv. 
  • Kast hansker som er brukt og har vært i kontakt med felles kontaktpunkter.
  • Sørg alltid for gode sanitære forhold på byggeplassene.
  • Ikke dra på jobb vis du har symptomer på Koronavirus.
  • Si alltid i fra hvis noe virker utrygt!

Last ned brosjyre om brakkeforhold her

Siste artikler

KAMPEN OM LEDERVERVET I FORBUNDET

Eystein Garberg (44) mener det er mye bra i forbundet i dag, men at vi er forpliktet til å forbedre oss hele tiden. Han er en av to kandidater som stiller til valg som ny forbundsleder på landsmøte i mars.

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.
X