30. november 2022

Fikk sparken etter å ha skadet seg på jobb

2,440FølgereLik
967FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér

Portugisiske Jose fikk sparken fra entreprenørfirmaet han jobbet for etter at han hadde skadet seg på jobben, og attpåtil klaget over arbeidsgivers brudd på smittevernreglene.

Det var i fjor at Jose Manuel Fernandes Cruz var igjennom en operasjon i skulderen etter å ha blitt skadet på jobben. Han var derfor særdeles bekymret for å bli smittet med korona da han var fysisk svekket på grunn av operasjonen.

Derfor protesterte han til sjefen i CMS Bygg på boforholdene, og at han måtte dele bolig med kollegaer som hadde ankommet Norge uten først å ha sittet i karantene. Få dager etterpå ble Jose sagt opp av arbeidsgiveren og samtidig kastet ut av boligen han bodde i.

Da tok Jose blant annet kontakt med Fair Play Bygg Oslo og omegn hvor han fikk hjelp og støtte. Nå blir det rettsak dersom arbeidsgiveren ikke betaler det de skylder.

Det var på Fair Play Bygg sin årskonferanse hvor Jose delte sin historie. En historie som er kjent fra nyhetene, men som desverre ikke er unik. Vi minnes alle arbeidsulykken til Ramunas Gudas som ble hard skadet for livet på et byggeprosjekt i Bærum i 2013 i forbindelse med rivning av en heis. Han ble først beskyldt for å ha forårsaket egen ulykke – uten konsekvenser for oppdragsgiverne.

Kyniske arbeidsgivere

«Arbeidslivskriminalitet er mer enn tall, statistikk og tapte skatteinntekter – det handler om mennesker», sier Lars Mamen på årskonferansen til Fair Play Bygg Oslo.

Mamen forteller om arbeidstakere som bli svært grovt utnyttet og om seriøse bedrifter som taper i konkurransen mot de kriminelle. De er godt organiserte, som ofte ved hjelp av revisorer og torpedoer, unndrar opptil flere titalls milliarder med skatt i året.

Lars Mamen. Foto: Tor-Erik Lundberg

Han ser kyniske arbeidsgivere som har satt sine egne ansatte, kunder og andre i smittefare under pandemien, og samtidig tjent store penger der andre har måtte redusere driften. De som bryter loven, bryter også ofte smittevernreglene, samt svindler på koronatilskuddet.

230 varsler i 2020

Gjennom hele 2020 har Fair Play Bygg Oslo jobbet for å synliggjøre utfordringene med arbeidslivskriminalitet. I løpet av 2020 har de sendt inn 230 varsler om blant annet svart arbeid, lønnstyveri og sosial dumping.

Fair Play Bygg Rogaland har sendt inn 155 varsler. Fair Play Agder har sendt inn 11 varsler siden starten i fjor høst. Uropatruljen i Trøndelag har sendt inn 287.

Gikk du glipp av årskonferansen? Da kan du se den her.

Historien til Jose starter etter ca. 11 minutter.

Tips Fair Play Bygg her!

Siste artikler

FORBUD MOT LYSRØR

I løpet av neste år blir det et forbud mot flere typer lysrør og sparepærer da disse inneholder svært skadelig kvikksølv. Det er en ustrakt bruk av lysrør i eldre heiser og i heissjakter.

Ukeskurs ved Heisbransjens Utdanningssenter 2023

Nå er det mulig å melde seg på ukeskurs på HBU for 2023.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

FANT ELENDIGE BOFORHOLD

Flere enn 11 000 gjestearbeidere jobber i Stockholm, og dette er utenom de som har en fast jobb i Sverige. Men hvor bor alle?
X