27. juli 2024

Sommerferien er rett rundt hjørnet. Vet du hva du har krav på?

De fleste av oss tar ut det meste av ferien nå i sommermånedene. Mange drømmer nok om å kunne reise til varmere strøk, men med en verdensomspennende pandemi som fortsatt herjer, blir det nok med drømmen også i år. Det betyr ikke at du ikke skal nyte noen velfortjente feriedager likevel. Alle trenger et avbrekk i hverdagen, og det er takket være fagbevegelsen at vi har det så godt som vi har det her i Norge!

Takket være fagbevegelsen så kan mange her til lands glede seg over fem uker betalt ferie. Noe som mange arbeidstagere i land som for eksempel USA kan se langt etter, hvor de ansatte ikke har noen lovbestemt rett til ferie.

For over hundre år siden hadde ikke arbeidere i Norge bare lange arbeidsuker, de hadde heller ingen lovfestet rett til ferie. Den første yrkesgruppen som fikk en avtale om ferie var typografene i Oslo på slutten av 1890-tallet. Da fikk de fremforhandlet retten til tredagers ferie. Først over hundre år senere, og etter mange kamper, ble den femte ferieuka innført for alle med tariffavtale. Dagens ferielov gir alle arbeidstakere rett på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår.

Rett og plikt til ferie

I dag har alle arbeidstakere både en rett og en plikt til å avvikle full ferie i henhold til ferieloven. Dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver. Arbeidsgiver er pliktig til å sørge for at de ansatte tar ut full ferie.

Arbeidsgiver skal på forhånd ha drøftet ferieavviklingen med de ansatte og de tillitsvalgte i god tid før ferien. Du kan kreve å få minst tre uker sammenhengende ferie i tiden mellom 1. juni og 30. september. Hovedregelen er at ferielistene skal være klare senest to måneder på forhånd.

Arbeidstaker kan frasi seg ferie hvis feriepengene opptjent hos nåværende og/eller tidligere arbeidsgiver ikke dekker lønnsbortfallet under ferien. Du kan imidlertid ikke nekte å ta ferie hvis virksomheten stanser driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling for eksempel under fellesferien.

Fellesferie eller bygningsferien er et begrep for en ferie der alle arbeidstakerne i en bedrift har fri samtidig. Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) anbefaler i år at fellesferien legges til tiden fra og med mandag 12. juli til og med fredag 30. juli (uke 28, 29 og 30).

Feriepenger

Ferieloven gir deg rett til minimum 10,2 prosent feriepenger. Har du derimot tariffavtale skal du ha 12 prosent feriepenger. Arbeidstakere over 60 år har rett på en sjette ferieuke og ytterligere 2,3 prosent mer feriepenger. Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, men det mest vanlige er at feriepengene utbetales i juni. Reglene om utbetaling av feriepenger kan reguleres i en lokalavtale eller i en tariffavtale.

Sykdom i ferien

Ferieloven gir deg rett på nye feriedager fra første sykedag og like mange nye feriedager dersom du skulle bli syk i ferien. Dette forutsetter at du har vært hundre prosent arbeidsufør og fått legeerklæring på dette. Arbeidsgiver må da underrettes så raskt som mulig etter at arbeidet gjenopptas. Det samme gjelder hvis du har blitt syk før ferien starter. Egenmeldinger gir ikke rett til nye feriedager.

Husk at du ikke kan reise utenlands når du er sykemeldt uten at dette er avtalt med NAV på forhånd. Du kan derimot reise dersom du tar ut ferie under sykmeldingen.

Les ferieloven her
Sjekk UDIs reiseinformasjon i forbindelse med koronapandemien her

Siste artikler

I EN BAKGÅRD PÅ GRØNLAND 

Heisbransjen har tatt store steg inn i fremtiden parallelt med den teknologiske utviklingen, men det kan virke som at utviklingen ikke helt har nådd ut overalt.

DA STEMPLINGSURET BLE INNFØRT PÅ BYGGEPLASSENE

I 1967 gikk Bygg- og Tømrermestrenes forening, Murermesternes forening og Oslo Entreprenørforening inn for stempling på byggeplassene i Oslo-området – noe som berørte alle yrkesgrupper som jobbet der.

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.
2,497FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X