23. september 2023

Ikke på skinner for Europas høyeste boligblokk

Det var heiskonsernet KONE som fikk gleden av å montere ni heiser i det som nå er blitt Europas høyeste skyskraper som er bygd for boligformål. Selv om heisene går på skinner, så gjorde ikke resten av byggingen det.

I 2006 ble det bygget hele 900.000 nye boliger i Spania. Mange av disse har stått tomme eller som betongskjeletter etter finanskrisen i 2008. Lenge så det ut til at byggingen av den nye 189 meter høye skyskraperen, Intempo, heller ikke skulle kunne ferdigstilles. Siden oppstarten i 2006 har det opprinnelige byggefirmaet gått konkurs, men med nye eiere, ble prosjektet levert i juli 2021 etter nesten 15 års innsats.

Den nye skyskraperen er plassert i den spanske middelhavsbyen Benidorm. Byen som har den tetteste konsentrasjonen av skyskrapere utenfor Manhattan. Skyskraperen, som består av to tvillingtårn som slås sammen i toppen, har 47 etasjer (pluss fem tekniske og tre kjellere) og inneholder 269 leiligheter. Skyskraperen sies å være en hyllest til ofrene for bombingen i Madrid den 11. mars i 2004.

Selve byggingen av skyskraperen skal ikke ha gått helt problemfritt. På grunn av konkursen var ikke de første eierne av prosjektet i stand til å betjene lånet og arbeiderne gikk i månedsvis uten lønn, og det ble truet med streik. Den spanske nettavisen El Pais siterer et svar fra ledelsen: «There could be some people who may not be interested in the working conditions and decide to walk away. They’ll be doing us a favor.”

Mest alvorlig ble det da en byggeheis med 13 arbeidere skal ha falt ned og flere ble skadet. Men siden utbyggerne hadde spart penger ved ikke å fullføre en vei fram til byggeplassen, kom ikke ambulansen frem til ulykkesstedet, fortsetter den spanske nettavisen.

Da blir det sekundært og mer komisk at utbyggerne visstnok skal ha glemt å tenke på heissjaktene da bygget ble utvidet fra det opprinnelige planen om et 20 etasjers bygg til de nå 47 etasjene.

Skyskrapere

Ifølge wikipedia er definisjonen på en skyskraper en bygning på 152,5 meter eller høyere. I Europa er det etter hvert blitt vanlig å bruke 150 meter som definisjon. Bygninger på over 300 meter defineres som en superhøy skyskraper. Opprinnelig var navnet skyskrapere betegnelse på en høy mast, eller et seil, på et seilskip.

På 1800-tallet var det uvanlig med mer enn seks etasjer fordi det skal ha blitt for slitsomt for folk å gå trappene, dessuten nådde ikke vanntrykket i vannrørene mer enn 15 meter opp i bygget. Utviklingen innenfor stål, armeringsjern, heiser og vannpumper gjorde det mulig å bygge høyere. Den første virkelige skyskraperen kom i Chicago og var 10 etasjer høy.

Slått av Nexanstårnet i Halden er Oslo Plaza Norges nest høyeste bygg.

Siste artikler

BRUSSEL VIL HA OMKAMP!

Etter mange politiske streiker og fanemarkeringer vant fagbevegelsen gjennom med mange av sine krav da Stortinget endelig vedtok regjeringens forslag til innstramminger i innleieregelverket.

PRAKTISK INFORMASJON OM HEISCUP 2023 I RIGA

Det nærmer seg avspark for årets Heiscup! Her er alt du trenger å vite før avreise.

PÅMELDING TIL UKESKURS VED HBU I 2024 ER NÅ TILGJENGELIG

Det er noen måneder igjen før vi tipper inn på 2024. Men senteret er godt i gang med å forberede neste år. 

NASJONAL MARKERINGSDAG TIL FORSVAR FOR FASTE ANSETTELSER

Etter mange års kamp og flere politiske streiker vant fagbevegelsen frem med sitt krav om en innstramming i adgangen til innleid arbeidskraft fom 1. juli. Nå vil EUs overvåkningsorgan ESA overprøve regjeringas innleieforbud.
2,485FølgereLik
1,030FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X