2. mars 2024

Ikke på skinner for Europas høyeste boligblokk

Det var heiskonsernet KONE som fikk gleden av å montere ni heiser i det som nå er blitt Europas høyeste skyskraper som er bygd for boligformål. Selv om heisene går på skinner, så gjorde ikke resten av byggingen det.

I 2006 ble det bygget hele 900.000 nye boliger i Spania. Mange av disse har stått tomme eller som betongskjeletter etter finanskrisen i 2008. Lenge så det ut til at byggingen av den nye 189 meter høye skyskraperen, Intempo, heller ikke skulle kunne ferdigstilles. Siden oppstarten i 2006 har det opprinnelige byggefirmaet gått konkurs, men med nye eiere, ble prosjektet levert i juli 2021 etter nesten 15 års innsats.

Den nye skyskraperen er plassert i den spanske middelhavsbyen Benidorm. Byen som har den tetteste konsentrasjonen av skyskrapere utenfor Manhattan. Skyskraperen, som består av to tvillingtårn som slås sammen i toppen, har 47 etasjer (pluss fem tekniske og tre kjellere) og inneholder 269 leiligheter. Skyskraperen sies å være en hyllest til ofrene for bombingen i Madrid den 11. mars i 2004.

Selve byggingen av skyskraperen skal ikke ha gått helt problemfritt. På grunn av konkursen var ikke de første eierne av prosjektet i stand til å betjene lånet og arbeiderne gikk i månedsvis uten lønn, og det ble truet med streik. Den spanske nettavisen El Pais siterer et svar fra ledelsen: «There could be some people who may not be interested in the working conditions and decide to walk away. They’ll be doing us a favor.”

Mest alvorlig ble det da en byggeheis med 13 arbeidere skal ha falt ned og flere ble skadet. Men siden utbyggerne hadde spart penger ved ikke å fullføre en vei fram til byggeplassen, kom ikke ambulansen frem til ulykkesstedet, fortsetter den spanske nettavisen.

Da blir det sekundært og mer komisk at utbyggerne visstnok skal ha glemt å tenke på heissjaktene da bygget ble utvidet fra det opprinnelige planen om et 20 etasjers bygg til de nå 47 etasjene.

Skyskrapere

Ifølge wikipedia er definisjonen på en skyskraper en bygning på 152,5 meter eller høyere. I Europa er det etter hvert blitt vanlig å bruke 150 meter som definisjon. Bygninger på over 300 meter defineres som en superhøy skyskraper. Opprinnelig var navnet skyskrapere betegnelse på en høy mast, eller et seil, på et seilskip.

På 1800-tallet var det uvanlig med mer enn seks etasjer fordi det skal ha blitt for slitsomt for folk å gå trappene, dessuten nådde ikke vanntrykket i vannrørene mer enn 15 meter opp i bygget. Utviklingen innenfor stål, armeringsjern, heiser og vannpumper gjorde det mulig å bygge høyere. Den første virkelige skyskraperen kom i Chicago og var 10 etasjer høy.

Slått av Nexanstårnet i Halden er Oslo Plaza Norges nest høyeste bygg.

Siste artikler

HVA SKJER: POLITISK STREIK 14. MARS

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

HEISENE I VERDENS HØYESTE BYGG SKAL MODERNISERES

Med sine 828 meter er Burj Khalifa i Dubai, som sto ferdig i 2010, fortsatt verdens høyeste bygg. Nå skal heisene moderniseres.

OTIS SKAL MODERNISERE HEISENE I EIFFELTÅRNET

Heiser sørger for at besøkende til det 330 meter høye ikoniske tårnet i den franske hovedstaden skal slippe å ta beina fatt opp de 1665 trappetrinnene til toppen.
2,498FølgereLik
1,057FølgereFølg
41AbonnenterAbonnér
X