3. februar 2023

Byggevirksomhet i Oslo

2,441FølgereLik
988FølgereFølg
32AbonnenterAbonnér

Årlig registreres det 1200 til 1500 nye løfteinnretninger i Norge ifølge Direktoratet for Byggkvalitet. Vil boligbyggingen og etterspørselen etter heiser fortsette?

Boligbyggingen i hovedstaden har variert mye de siste årene, med et gjennomsnitt på 3100 nye boliger de siste 10 årene. I 2020 ble det fullført totalt 2 974 nye boliger, hvorav tre av fire boliger var blokkbebyggelse. Færrest nye boliger ble fullført i 2011 da det ble bygget 1 362 boliger, og flest i 2019 da det ble bygget 4 849 nye boliger.

I løpet av 2020 er det indre by som har dominert boligbyggingen i Oslo. Hvorav nesten 50 prosent av boligene ble oppført øst i indre by på steder som Løren, Ensjø, Kværnerbyen og i Bjørvika, ifølge Oslo kommune. Her var 98 prosent blokkbebyggelse.

De siste årene har det kommet mange høyhus i Oslo, noe som Barcode i Bjørvika er et eksempel på. En gladnyhet for heismontører som drømmer om å montere heis i et høyhus, er at Plan- og bygningsetaten har fått i oppdrag å vurdere aktuelle områder for flere høyhus i byen. Målet er å lage en strategi som gir en robust og klimavennlig byutvikling, skriver kommunen på sine nettsider. Prosjektgruppen ser på hele Oslo som mulige områder for flere høyhus, og det jobbes iherdig med å finne egnede steder som tilfredsstiller de lokale kvalitetene.

Alle som har vært innom et byggevarehus den siste tiden har merket at byggevarer har blitt dyrere. En av årsakene kan være nedstenging av produksjonen som en følge av pandemien, samtidig som etterspørselen var høyere da byggebransjen ble mindre rammet enn forventet. Både i Norge og internasjonalt har mangelen på tre, stål og kobber og halvledere, som brukes i elektronikk, blitt en mangelvare. Dette kan være en medvirkende faktor til at fremtidige byggeprosjekter kan bli utsatt.

Norsk økonomi vil få mindre drahjelp fra olje- og gassinvesteringer fremover, spår BNL som mener at oljepengebruken over statsbudsjettet ikke vil kunne fortsette å øke like raskt som før. Det forventes derfor en lavere boligproduksjon, mens nye yrkesbygg ventes å ligge flatt på grunn av store offentlige byggeprosjekter. Rehabiliterings-, ombyggings og tilbyggsmarkedet (ROT) er forventet å vokse.

Siste artikler

KAMPEN OM LEDERVERVET I FORBUNDET

Eystein Garberg (44) mener det er mye bra i forbundet i dag, men at vi er forpliktet til å forbedre oss hele tiden. Han er en av to kandidater som stiller til valg som ny forbundsleder på landsmøte i mars.

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.
X