28. januar 2023

Historien om rulletrappa

2,440FølgereLik
988FølgereFølg
29AbonnenterAbonnér

I snart 130 år har rulletrappa effektivt drevet persontransport mellom forskjellige nivåer på steder som flyplasser, jernbanestasjoner og kjøpesenter. Men det var ikke før flere år senere at vi fikk den første rulletrappa i Norge.

Det var en stor attraksjon da varemagasinet Steen og Strøm i Oslo fikk Norges første rulletrapp i 1937. Folk, og særlig byens fine fruer, skal ha elsket det moderne magasinet med sine flotte fasader, hjørnetårn og landets første rulletrapper. Som mange av de første heisføringene var også de første rulletrappene i treverk. Året etter fikk bergenserne sin rulletrapp i varemagasinet til Sundt & Co.

Norges første rulletrapp ble montert på Steen og Strøm (Oslo) i 1937. Foto: Leif Ørnelund (www.digitaltmuseum.no http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.no)

I dag er ikke rulletrappa en like stor attraksjon, og det sies at Norge i dag har flest rulletrapper per innbygger i Europa. Men da Trysil fikk sin første rulletrapp i 2006 ble det høytidelig åpning med korpsmusikk og ordfører med et pressekorps på slep.

De første rulletrappene

Bare få år etter at Elisha Otis fant opp heisens fangapparat (som forhindrer at heisen faller ned) og samtidig gjorde heisene trygge for offentligheten, patenterte amerikaneren Nathan Ames i 1859 noe som han kalte Revolving Stairs. Men planen ble aldri realisert da han døde året etter.

Noen år senere patenterte amerikaneren Jesse W. Reno en fungerende rulletrapp, og i 1896 ble rulletrappa introdusert i en fornøyelsespark i New York. I det samme tiår patenterte George H. Wheeler en ny bevegelig trapp. Charles D. Seeberger kjøpte i 1898 opp patentene og videreutviklet rulletrappa sammen med Otis Elevator Company.

Verdens eldste rulletrapp?

Verdens eldste rulletrapp som fortsatt er i bruk befinner seg i varehuset Macy’s Herald Square i New York. Varehuset ble oppført i 1902, og som de første rulletrappene på Steen og Strøm, skal også denne rulletrappa være i tre.

Virkemåte og ulykker

Rulletrappa har trinn som er festet til kraftige kjeder på hver sin side inne i rulletrappa, og som følger kjedet hele veien rundt. Moderne rulletrapper har mange sikkerhetsfunksjoner og anses som trygge å bruke, men allikevel meldes det om ulykker slik som fastklemte klær og sko (særlig gummistøvler), fallulykker, klemskader og noen ganger avklipte barnefingre. De fleste ulykker og hendelser skyldes trolig feil bruk og at rulletrappa er et fristende lekested for barn. Her er det nok mange foreldre som ikke ser alle farene ved og la barna leke i rulletrappa. Blant annet i fagbladet Heismontøren nr 1 fra 2008, kan du lese et utdrag av ulykker med rulletrapp i fra 2007.

Fakta om rulletrapper:

 • Escalator
  Engelsk for rulletrapp. Navnet er skapt av Seeberger fra det latinske ordet scala som betyr trinn.
 • London 1911
  Da den første rulletrappa ble installert på Londons undergrunnsbane i 1911, skal visstnok en mann med et treben ha blitt hyret inn for først å teste rulletrappa for å ufarliggjøre bruken ovenfor menigmann.
 • Verdens lengste rulletrapp
  Verdens lengste rulletrapp er 138 meter lang og skal befinne seg på undergrunnen i St. Petersburg i Russland.
 • Verdens korteste rulletrapp
  Verdens korteste rulletrapp er på 83 cm og skal befinne seg på et kjøpesenter i byen Kawasaki i Japan.
 • Verdens smaleste rulletrapp
  Verdens smaleste rulletrapp er 40 centimeter bred og er lokalisert i USA.
 • Verdens lengste rulletrappsystem
  Verdens lengste rulletrappsystem er et 800 meter langt utendørs rulletrappsystem og befinner seg i Hongkong. Turen tar omtrent 20 minutter.

Siste artikler

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.

MANGE ARBEIDSULYKKER – FÅ TILSYN 

En rapport fra Arbeidstilsynet viser at det var ni arbeidsskadedødsfall innen bygg og anlegg i 2021. Fire av dødsulykkene skjedde under byggearbeid, mens fem av dødsfallene skjedde i forbindelse med anleggsarbeid.

LÆRLINGSAMLING 2022

Det var et rekordbra oppmøte på årets lærlingsamling som fant sted i Bergen den siste helgen i november. Det var et stort engasjement både faglig og politisk, noe som låter bra for fremtiden.
X