30. november 2022

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).
2,440FølgereLik
967FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

Byen har båter, busser og T-bane. Vi finner også trikker, men i tillegg til dette finner vi kabelbaner tilsvarende det vi finner i San Fransisco. I tillegg bruker også byen rulletrapper og heiser i sin offentlige transport.

Elevador de Santa Justa er en heis som ble påtenkt på slutten av 1800-tallet og satt i drift i 1902. Heisen finner du i sentrum i Lisboa og har en løftehøyde på 45 meter. Heisen har en heisfører og går opp ned ca. hvert 5 min. Heisen i seg selv er et frittstående tårn i neogotisk stil, det vil si en lignende stil til det du finner i Eiffeltårnet som står plassert i enden av Rua de Santa Justa. På toppen har den ved siden av heisen en utsiktsplattform og en bro inn til høyden som er rett ved Carmo plassen.

Heisen var først bygget med dampdrevne maskiner, men ble raskt byttet ut i 1907 med elektriske maskiner. Kort tid etter at heisen var tatt i bruk ble den også innlemmet i byens kollektivtilbud. I dag kan du ta heisen hvis du har dagsbillett (jeg regner med at det gjelder for andre periodebilletter også), men man må betale ekstra hvis du skal en enkelttur.

Foto: Martin Granseth.

Heisen har også sine nykker. Blant annet kan heisen ta 20 personer på turen opp, men kun 15 på turen ned. Da den var ny var antall passasjerer 24. Fra min egen erfaring er det en stor heis, men ikke så stor at man behøver å ha så veldig mange over 24 i heisstolen.

Opprinnelig hadde heisen lisens til å gå i 99 år, men etter 100 års jubileet i 2002 ble heisen oppgradert og fredet sammen med de tre kabeltogene som går i byen. Ønsker du å besøke heisen fordi du jobber i heisfaget og synes heis er spennende anbefaler jeg å ta den fra toppen og ned. Baixa-Chiado er nærmeste T-bane stopp. Dette er fordi det er langt flere som vil ta heisen opp, og dermed må du regne med å stå i kø en stund. 

Siste artikler

FORBUD MOT LYSRØR

I løpet av neste år blir det et forbud mot flere typer lysrør og sparepærer da disse inneholder svært skadelig kvikksølv. Det er en ustrakt bruk av lysrør i eldre heiser og i heissjakter.

Ukeskurs ved Heisbransjens Utdanningssenter 2023

Nå er det mulig å melde seg på ukeskurs på HBU for 2023.

FANT ELENDIGE BOFORHOLD

Flere enn 11 000 gjestearbeidere jobber i Stockholm, og dette er utenom de som har en fast jobb i Sverige. Men hvor bor alle?

HAR DU FÅTT NY ADRESSE?

På "min side" kan du enkelt endre din adresse og lese om ditt medlemskap.
X