19. mars 2024

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

Byen har båter, busser og T-bane. Vi finner også trikker, men i tillegg til dette finner vi kabelbaner tilsvarende det vi finner i San Fransisco. I tillegg bruker også byen rulletrapper og heiser i sin offentlige transport.

Elevador de Santa Justa er en heis som ble påtenkt på slutten av 1800-tallet og satt i drift i 1902. Heisen finner du i sentrum i Lisboa og har en løftehøyde på 45 meter. Heisen har en heisfører og går opp ned ca. hvert 5 min. Heisen i seg selv er et frittstående tårn i neogotisk stil, det vil si en lignende stil til det du finner i Eiffeltårnet som står plassert i enden av Rua de Santa Justa. På toppen har den ved siden av heisen en utsiktsplattform og en bro inn til høyden som er rett ved Carmo plassen.

Heisen var først bygget med dampdrevne maskiner, men ble raskt byttet ut i 1907 med elektriske maskiner. Kort tid etter at heisen var tatt i bruk ble den også innlemmet i byens kollektivtilbud. I dag kan du ta heisen hvis du har dagsbillett (jeg regner med at det gjelder for andre periodebilletter også), men man må betale ekstra hvis du skal en enkelttur.

Foto: Martin Granseth.

Heisen har også sine nykker. Blant annet kan heisen ta 20 personer på turen opp, men kun 15 på turen ned. Da den var ny var antall passasjerer 24. Fra min egen erfaring er det en stor heis, men ikke så stor at man behøver å ha så veldig mange over 24 i heisstolen.

Opprinnelig hadde heisen lisens til å gå i 99 år, men etter 100 års jubileet i 2002 ble heisen oppgradert og fredet sammen med de tre kabeltogene som går i byen. Ønsker du å besøke heisen fordi du jobber i heisfaget og synes heis er spennende anbefaler jeg å ta den fra toppen og ned. Baixa-Chiado er nærmeste T-bane stopp. Dette er fordi det er langt flere som vil ta heisen opp, og dermed må du regne med å stå i kø en stund. 

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.

PENSJONSFORLIK ENDRER IKKE BEHOVET FOR POLITISK STREIK 

Til tross for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå har fått med seg Høyre, SV, KrF, Venstre og MDG på et pensjonsforliket som går på å øke pensjonsalderen – så står den planlagte politiske streiken den 14. mars fortsatt ved.

HEISALARMER SOM BENYTTER 2G-NETTET MÅ OPPGRADERES

De store mobiloperatørene har varslet at de stenger ned 2G-nettet i løpet av 2025. Dette betyr at alle enheter som benytter 2G-nettet må byttes ut.
2,500FølgereLik
1,060FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X