22. juni 2024

BENYTT DEG AV BRAKKA!

KVARTS, eller støvproblematikken som vi også kaller den. Der er vi som heismontører langt fremme. Nåtidens asbest kalles den også, allikevel er det nesten bare vi som arbeidsgruppe som er klar over denne faren.

Det jobbes sentralt, men det tar tid. Frem til det så pusher vi videre. Vi har laget ett infoskriv som vi tar med rundt på byggeplasser når byggpatruljen er på farten. Vi ønsker rene bygg og håndtering av dette farlige støvet, for det er ikke bare farlig for oss som går i det. Det er farlig for dem vi tar det med hjem til. 

Så hvis man jobber på en plass med dårlige skifteforhold, så utsetter man også de hjemme for det samme støvet. Derfor har vernetjenesten for Kone og TKE nå begynt å være med på alle oppstarter (nesten i hvert fall). Her kan vernetjenesten avdekke dårlige forhold og farer tidlig og hjelpe til opp mot en kranglete og uviten utbygger. 

Enda verre er det om man ikke skifter eller bruker garderobene i det hele tatt. For det første er vi de eneste som klager stort sett, og nivået på skiftebrakkene vil bli enda dårligere. For det andre, du tar med deg alt støvet videre rundt, og til slutt hjem. Kanskje du henter i barnehagen, ungen kommer løpende og kaster seg i armene dine for en klem, og støvskyen fra tøyet ser nesten ut som en prøvesprengning.

Ikke ta med deg helsefarlig støv hjem til familien

Kanskje vanskelig å se for seg hvor farlig det er når det kan ta mange år å utvikle plager og sykdommer!? Jeg hadde en gammel bil og kjørte ofte i bilen med arbeidstøy og skiftet hjemme. Brakka var jo så RÆVA så jeg lagde heller egen i verktøybrakka mi. Med pizza pronto, kjøleskap, kaffetrakter og vaffeljern. Det var jo mye bedre og livet på bygget var topp. Etter noen år utviklet minste jenta mi barneastma. Det er ikke sikkert det er min feil, men det knyter seg litt ekstra i magen etter en natt hvor jeg våkner av at hun hoster så hun ikke får puste. Og når endelig pusten er tilbake, så høres det ut som om hun puster gjennom ett sugerør. Hun blir desperat, og det eneste man må gjøre er å få roet henne ned og håpe det går over snart.

Ta kontakt!

Bruk brakka!! Bruk vernetjenesten.Vil ikke din vernetjeneste komme så gjør vi det! Kontakt HMS-utvalget på hms@heis.no eller 90859822. Vi ønsker tips til oss og byggpatruljen.

Thomas Bjørnerud
Thomas Bjørnerud
Bjørnerud er HMS-ansvarlig i foreninga.

Siste artikler

TARIFFOPPGJØRET – LO-LEDELSEN FORNEKTER SEG IKKE

En fagbevegelse uten streikerett - eller som ikke våger å ta rettigheten i egne hender dersom den formelt er fraværende, er ingen ordentlig fagbevegelse.

KARTLEGGER EKSPONERINGEN AV BYGGSTØV VED RENOVERING AV BYGG

Det er ikke kun på nye byggeprosjekter hvor bygningsarbeidere kan bli eksponert for byggstøv. I et pågående forskningsprosjekt skal Statens arbeidsmiljøinstitutt karakterisere støvet som dannes gjennom renovering av eksiterende bygg.

VIL BEDRE SIKKERHETEN PÅ ELDRE HEISER I SPANIA MED EN NY LOVGIVNING

Spanske myndigheter innfører en ny lovgivning hvor hensikten er å skjerpe sikkerheten på landets heiser. Det anslås at ca. 40 prosent av landets heiser må oppgraderes for å tilfredsstille det nye lovverket som trer i kraft 1. juli i år.

NYE HØYHUS I OSLOSENTRUM

I den nye høyhusstrategien for Oslo kommune som ble vedtatt i fjor høst, ble det åpnet opp for høyhus på mellom 42 til 125 meter i områdene rundt Oslo S.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X