20. april 2024

TRE NYE KLASSER VED OPPHEI

Med eldrebølgen følger behovet for flere lærlinger inn i heismontørfaget, noe som har ført til at det i år er blitt opprettet hele tre klasser ved opplæringskontoret for heisfaget (Opphei).

«Aldri før har det vært så mange lærlinger inne ved Opphei på en gang», fortalte Lars Aleksander Selebø til redaksjonen da vi snakket med han i forbindelse med fjorårets lærlingeopptak. I fjor var det 21 nye lærlinger fra hele landet fordelt på to klasser.

Nå kan Lars, som er faglig leder ved Opphei, fortelle at det i år er hele 49 nye elever fordelt over tre klasser på Opphei. 31 av de nye lærlingene kommer rett fra skolen, mens 18 av dem er hjelpere eller elektrikere som skal avlegge fagprøve i heismontørfaget. Totalt er det nå 99 lærlinger inne på Opphei fordelt over tre årskull.

I år er det Kone som leder an med hele 15 nye lærlinger. Rett etter følger Schindler med tolv, TKE/Thyssen med åtte, Orona med sju, Otis med seks og Motum med en.

Gledelig er det at det i årets lærlingekull befinner seg tre jenter. Antall yrkesaktive jenter i faget med tilknytning til foreningen økes dermed fra ni til tolv. To av dem er ansatt i TKE (tidligere Thyssen) og en ved Oronas avdeling i Hamar.

«Det er gledelig at arbeidsgiverne endelig har fått øynene opp for at jentene fungerer i sjakten», sier Ingrid Overholt, som legger til at det fortsatt er en vei igjen å gå. Ingrid er ildsjel og initiativtaker i Jenteringen som jentene i heisfaget nå kaller seg.

David Coron-Andersen forteller om fagforeningen.

Introuka

Tradisjon tro var foreningen invitert med på lærlingenes introuke ved Opphei i uke 35 for å snakke om hva en fagforening gjør og hvorfor man bør organisere seg. Fra foreningen deltok David Coron-Andersen, sekretær i HMF, Lars Erik Mørch, lærlingerepresentant i HMF og Tor-Erik Lundberg, redaktør og styremedlem i HMF.

I tillegg til at foreningen fikk anledning til å presentere seg, var også daglig leder i HLF, Ben Gjerland, invitert for å fortelle om deres arbeid og bidrag til bransjen. Lærlingene fikk også matnyttig informasjon fra en representant fra avdeling for fagopplæring i Oslo fylkeskommune, og en alltid så engasjert Håvard Svang fra Kone holdt et innlegg om rus og avhengighet. 

Resten av uka bestod blant annet av informasjon om læreplanen for heisfaget, HMS, FSE, opplæring i bruk av arbeidsutstyr og en dag hvor lærlingene fikk anledning til å bli kjent med egen bedrift.

Lars Erik Mørch er lærlingerepresentant i HMF.

Siste artikler

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.

VIL HA NYE HELSEKRAV INN I HEISOVERENSKOMSTEN

Under tarifforhandlingene i 2022 ble det enighet om tiltak for å begrense eksponeringen av helsefarlig kvartsstøv ved arbeid i heissjakten. Nå krever foreningen ytterligere tiltak for å stanse eksponeringen.

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.
2,499FølgereLik
1,058FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X