29. april 2024

VÅR TIDS ASBEST

Små støvpartikler med kvarts kan sveve i inntil tolv dager før det legger seg – selv fra en høyde på en meter. Respirabelt støv kan trenge dypt ned i lungene og forårsake kols, silikose og lungekreft.

I heisbransjen har vi hatt fokus på kvarts siden 2019, og i tariffoppgjøret i 2022 ble partene blant annet enige om tiltak for å begrense eksponering av helsefarlig kvartsstøv. Siden den gang har de fleste heisbedrifter innført tiltak med støvsugere klasse H, støvmaske (FP3), boltepistol og andre hjelpemidler. Men det kan fortsatt gjøres mye mer og nå diskuteres det om vi skal stille flere krav for å begrens eksponeringen. En glad nyhet er at Fellesforbundet nylig vedtok å stille tilsvarende tariffkrav som i heisoverenskomsten.

Forbud mot kvarts i Nederland

I fjor avslørte en nederlandsk dokumentar at jernbanearbeidere hadde blitt syke etter å ha jobbet med norsk stein. I etterkant har det nederlandske arbeidstilsynet stilt krav om at det heretter kun skal brukes kvartsfri stein ved nederlandske jernbaner, skriver nrk.no.

Utfordringer med kvarts i anleggsbransjen

I en annen reportasje tar nrk.no for seg helseutfordringene rundt innånding av helsefarlig kvarts i anleggsbransjen. Her vises det til et forskningsprosjekt på 90-tallet hvor lungefunksjonen til anleggsarbeidere var blitt testet. Det nedslående resultatet viste nedsatt lungefunksjon og tegn på kols. Det vises imidlertid til at ting er langt bedre i dag, hvor bransjen har et langt større fokus på tiltak som verner de ansatte mot det helsefarlige støvet.

Forskning fra Statens Arbeidsmiljøsenter 

Kvartseksponering øker risiko for slag.

Kvartseksponering øker risikoen for betennelsessykdommer

Eksponering for kvarts øker risikoen for redusert lungefunksjon og lungesykdommer.

Fakta om kvarts

Kvarts er det nest vanligste mineralet i jordskorpa, og det finnes i ulike mengder i de fleste bergarter som for eksempel flint, kvartsitt og granitt, men kan også finnes i sand og leire.

Mineralet er så hardt at det kan ripe glass, men det er ikke helsefarlig før støvet blir finkorna gjennom knusing, sprenging eller boring. For det er først da de fineste partiklene, respirabelt krystallinsk silika, kan trenge ned i lungene og forårsake skade.

Andre relevante artikler om kvartsstøv på heis.no

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X