28. april 2024

ET OPPGJØR MED HOLDNINGER TIL KVINNER I BRANSJEN

I heisbransjen, et arbeidsfelt kjennetegnet av solidaritet og samhold, avspeiler holdninger til kvinner fortsatt et bilde av ulikheter og utfordringer. Mens bransjen ser nye høyder når det kommer til antall kvinner i faget, møter fortsatt de samme kvinnene barrierer og utfordringer som hindrer deres likestilte deltakelse og anerkjennelse. Å undersøke holdningene og deres påvirkning på kvinnelige fagfolk i heisbransjen er en nødvendig refleksjon for å fremme en mer inkluderende og rettferdig arbeidskultur.

Med kun 13 aktive kvinnelige medlemmer i HMF, utgjør de bare 1,46 prosent av bransjens totale antall medlemmer. Dette er veldig lavt! For å tiltrekke flere kvinner til bransjen og beholde dem i faget, er det avgjørende å nøye vurdere hvordan vi som fellesskap behandler våre kvinnelige kolleger. Det krever et dypdykk ned i grunnholdningene. Våre kvinnelige kolleger opplever utfordringer når det gjelder å ta opp bekymringer. Samtidig rapporterer mange behandling som menn ikke ville ha akseptert. Dette kommer av grunnleggende holdninger som de fleste yrkesfag sliter med.

Etter å ha snakket med noen kvinnelige montører, kommer det frem en del som burde vært bedre i 2023. Selv om flere føler seg godt mottatt, og HMF gjør tiltak for å styrke samhold blant kvinnelige heismontører, opplever også flere uønsket oppmerksomhet, trakassering, nedsettende bemerkninger og fordommer. Kvinner i bransjen sitter med følelsen av at dette er noe de må tåle, og mener at det positive må løftes frem sammen med det kritikkverdige, i frykt for å bli stemplet som klagete. Det bør ikke være nødvendig å pakke inn kritikkverdige forhold for å bli hørt – og hvorfor er dette noe de må tåle? Når mannlige kolleger ikke ville funnet seg i samme behandling. 

Det er også flere som mener at de ikke blir inkludert sammen med resten av gutta, og at de alltid står litt på utsiden. Våre kvinnelige kolleger forklarer at det er mange ting de har godtatt før, som de ikke ville akseptert i dag. For eksempel er det problematisk at de ikke får tilpasset arbeidstøy og egne skiftebrakker. De sitter også med en følelse av å måtte være ekstra nøye ved arbeidsoppdrag fordi andre montører av det motsatte kjønn leter etter feil i arbeidet deres på en måte som de ikke ville gjort hos en mannlig heismontør. Denne type arbeidsforhold bidrar ikke til å gjøre yrket mer attraktivt for fremtidige kvinnelige kandidater. 

Stadig flere jenter søke seg til det som tradisjonelt sett har vært mannsdominerte yrker. Illustrasjon: Natali Popva.

Jeg mener at vi som bransje må gå grundig til verks med holdningene vi har til kvinnelige kolleger. Det ligger en gammel forestilling i bakhodet om at kvinner ikke kan være like dyktige håndverkere som menn. Denne tankegangen må vi legge bak oss. Kvinner har de samme forutsetningene for å bli gode heismontører som menn. Det kan være verdt å vurdere om vi bør løsne litt på «gutta-stemningen», og skape et miljø som inkluderer alle. Det er avgjørende å ha nulltoleranse for seksuell trakassering og uønsket oppmerksomhet. Dette er ikke noe man skal måtte tåle.

Det er viktig at vi som kolleger er tydelige når vi opplever slike holdninger blant oss. Vi må være villige til å si ifra og ta tak i disse holdningene når de oppstår. Det handler om å skape et miljø hvor alle, uavhengig av kjønn, føler seg respektert og inkludert.

Bedriftene spiller også en sentral rolle når det gjelder å bedre behandlingen av kvinnelige ansatte. Det er deres ansvar å sikre at det er dedikerte og avskilte brakker og garderober for kvinner, i samsvar med byggeplassforskriften og heisoverenskomsten. Tilbudet om arbeidstøy tilpasset kvinner bør være standard, uten at dette behøver og påpekes hver gang.

Videre er det avgjørende at bedriftene forbedrer sine ansettelsesrutiner når det gjelder lærlinger, med mål om å tiltrekke seg flere jenter til yrket. Mange er kanskje ikke klar over mulighetene som finnes for å bli heismontør, og noen kan dessverre bli oversett i rekrutteringsprosessen på grunn av fordommer. Selv om tilbakemeldingene fra montørene jeg snakket med indikerer en positiv utvikling og fremskritt, er det fortsatt en lang vei å gå for å oppnå likestilling på arbeidsplassen. Alle tillitsvalgte, verneombud og kolleger bør aktivt følge opp bedriftene for å sikre at de oppfyller sine forpliktelser og skaper et miljø preget av likeverd og inkludering.

Oppfordring til handling

Vi må arbeide for en mer inkluderende, og respektfull arbeidskultur, og aktivt reflektere over våre holdninger og handlinger. Dette betyr å lytte til våre kvinnelige kollegers erfaringer og ta dem på alvor, stå opp mot uønsket oppmerksomhet, nedsettende bemerkninger og trakassering. Vi må være enige om at dette ikke er akseptabelt og tørre å si ifra når vi ser eller hører om dette. Vi oppfordres til å aktivt støtte og inkludere våre kvinnelige kolleger i fellesskapet vårt. Det betyr å invitere dem til arrangementer, inkludere deres perspektiver i diskusjoner og gi dem mulighet til å komme med tilbakemeldinger på reelle problemer uten å bli sett ned på. Bedriftene må gjøre aktive valg for å bedre kvinnenes forhold og muligheter i bransjen.

Dette er lett for oss gutta å tenke at det ikke er så ille, men når det kommer til stykket er det våre kvinnelige kollegaer som må kjenne på disse problemene hver eneste dag.

Christopher R. Fossum
Christopher R. Fossum
Fossum er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X