17. april 2024

VIBRASJONSSKADER KAN GI NEDSATT FØLSOMHET I FINGRENE

Tiltak for å begrense eksponering av helsefarlig kvartsstøv på byggeplassene, vil også ha en helsebringende effekt mot vibrasjonskader som kan gi nedsatt følsomhet i fingrene som følge av langvarig bruk av vibrerende verktøy slik som slagdrill.

Vi vet at hånd- og armvibrasjoner gir økt risiko for skade på blodkar, nerver, muskler og skjellet. De mest vanlige symptomene er «hvite fingre», smerter, valne fingre, nedsatt kraft og koordineringsevne. 

Dette er kjent som hånd-arm-vibrasjonssyndrom (HAVS) eller som Raynauds syndrom. Det finnes dessverre ingen kur for denne sykdommen. Det er vanskelig å fastsette hvor lang tid det tar å utvikle plager, fordi det er store individuelle forskjeller. Har det først gått så langt at det har blitt kronisk, så må man slite med det resten av livet.

Verneombudene i bransjen har over flere år arbeidet for å forebygge vibrasjonskader. Dessverre finnes det flere heismontører, både yngre og eldre, som etter mange år med borring i sjakta har utviklet hånd-arm-vibrasjonssyndrom.

Arbeidsgiveren plikter å kartlegge hvilke for arbeidsutstyr som gir vibrasjoner, risikovurdere arbeidet og iverksette tiltak for å reduserer risikoen ved at grenseverdiene i forskriften ikke overstiges. Tiltaksverdien for hånd- og armvibrasjoner er 2,5 m/s² og grenseverdien er på 5,0 m/s².

Tiltak kan være

  • Arbeidsgiver skal risikovurdere arbeidet.
  • Velg verktøy med minst vibrasjon.
  • Alternative arbeidsmetode (Ankerskinner?).
  • Begrens eksponeringstiden.
  • Kunnskap om verktøyet, nødvendig tiltak og risiko.
  • Vibrasjonsdempende hansker har liten effekt.
På www.ergonomiportalen.no finnes en vibrasjonskalkulator for håndverktøy. Her kan du enkelt legge inn verktøyets vibrasjonsnivå som i dette eksemplet er 11m/s². Da ser vi at dersom vi borrer i til sammen en time i løpet av en arbeidsdag, så er vi allerede innenfor verdien hvor tiltak skal iverksettes (gult). Hvor mange 16 mm hull rekker du å borre på en time? Les mer på www.arbeidstilsynet.no og www.stami.no. Foto: Skjermdump.

Siste artikler

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.

FEM OMKOM I ULYKKE MED BYGGEPLASSHEIS

Mandag den 11. desember omkom fem bygningsarbeidere da en byggeplassheis raste ned 20 meter på en byggeplass nord for Stockholm.

DE FLESTE ULYKKER MED RULLETRAPP SKYLDES FEIL BRUK

De aller fleste ulykkene med rulletrapper i Singapore i løpet av fjorårets ti første måneder, skjedde fordi folk ikke brukte dem riktig. Noe som kan være gjenkjennbart med norske forhold.

HEISMONTØR KLEMT I HJEL I SJAKTEN

Rett etter klokken tolv fredag den 29. desember ble politi, redningstjeneste og ambulanse varslet om en arbeidsulykke i en heissjakt syd i Stockholm.
2,499FølgereLik
1,060FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X