27. juli 2024

NYE HØYHUS I OSLO SENTRUM

I den nye høyhusstrategien for Oslo kommune som ble vedtatt i fjor høst, ble det åpnet opp for høyhus på mellom 42 til 125 meter i områdene rundt Oslo S. Flere utbyggere har nå søkt om å få bygge høyhus i dette området.

Oslo S

For å finansiere opprustingen av Oslo S ønsket Bane Nor Eiendom å bygge et 36 etasjers og 135 meter høyt høyhus over perrongene på Oslo S, skriver Aftenposten.

De to nederste etasjene skulle være en del av togstasjonen, mens de øvrige etasjene skulle huse kontorer, hotell og restauranter. 

Men etter at Plan- og bygningsetaten og Riksantikvaren var kritiske til planene, har det hele blitt tegnet om og i september skal de levere inn et nytt forslag til høyhus som er redusert til hundre meter. Hvis de ikke får bygge tilstrekkelig høyt, må opprustingen av Oslo S reduseres til et minimum, opplyser Bane Nor Eiendom til avisen.

Slik kan høyhuset på Oslo S se ut dersom planene blir godkjent. Foto: Oslo S – Nordisk lys 03 ©Reiulf Ramstad Arkitekter.

Høyhus på Vaterland

Eiendomsselskapet Entra ønsket å bygge et høyhus på 102 meter på Vaterland, rett ved hotell Plaza, i Oslo. Men Riksantikvaren hadde innsigelser, og mente at høyhuset vil stå i radikal kontrast til den historiske bebyggelsen og byrommene rundt, skriver Avisa Oslo.

Nye Gunerius

Siden 2013 har Olav Thon ønsket å endre på Gunerius-senteret midt i Oslo Sentrum rett ved kjøpesenteret Oslo City, skriver Aftenposten.

I de opprinnelige planene skulle kjøpesenteret rives, og et nytt høyhus på hundre meter bestående av hotell med helt nytt kjøpesenter skulle bygges.

Da planene først ikke ble godkjent, ble høyden til det planlagte bygget mer enn halvert samt at det ble gjort andre arkitekturiske endringer. Nye Gunerius er tiltenkt boliger, kontorer, hotell, kinosenter, treningssenter, spisesteder og butikker. 

I mai i år sa byrådet ja til planene for det nye Gunerius-kvartalet.

Nye Oslo Spektrum

Den 19. april i fjor ga Oslo bystyre grønt lys til planene for prosjektet til nye Oslo Spektrum. Dermed får byen det første bygget som er på over hundre meter etter at Plaza sto klart i 1989.

Planene inkluderer en ny kongress- og kulturarena med kapasitet til å ta imot 3000 personer, og et nytt kontorbygg på toppen av Oslo Spektrum. Totalt vil bygget bli 108 meter høyt. Til sammenligning er Oslo Plaza 117 meter høyt.

Siste artikler

I EN BAKGÅRD PÅ GRØNLAND 

Heisbransjen har tatt store steg inn i fremtiden parallelt med den teknologiske utviklingen, men det kan virke som at utviklingen ikke helt har nådd ut overalt.

DA STEMPLINGSURET BLE INNFØRT PÅ BYGGEPLASSENE

I 1967 gikk Bygg- og Tømrermestrenes forening, Murermesternes forening og Oslo Entreprenørforening inn for stempling på byggeplassene i Oslo-området – noe som berørte alle yrkesgrupper som jobbet der.

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.
2,497FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X